Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Εισηγμένες: Ανεβαίνουν οι προσδοκίες για την κερδοφορία

Η πλειονότητα προβλέπει αύξηση επιδόσεων το τρέχον έτος. Τι προδιαγράφουν τα business plans των ισχυρότερων ομίλων. Οι προοπτικές νέων δυναμικών επιχειρήσεων.

Εισηγμένες: Ανεβαίνουν οι προσδοκίες για την κερδοφορία

Μετά τα εξαιρετικά αποτελέσματα που σημείωσαν πέρυσι οι εισηγμένες εταιρείες, νέα βελτίωση οικονομικών επιδόσεων αναμένεται να πετύχουν οι περισσότερες εξ αυτών στην τρέχουσα οικονομική χρήση.

Ειδικότερα, αν και η αθροιστική κερδοφορία του 2022 είχε επηρεαστεί ανοδικά από «ουρανοκατέβατα» και έκτακτα κέρδη που είχε καταγράψει μια σειρά εταιρειών, με βάση τα μέχρι τώρα στοιχεία 48 εισηγμένων, η αντίστοιχη περυσινή αθροιστική τους επίδοση υπερβαίνει αυτήν του 2022 κατά 6,8% (30 είδαν την «κάτω γραμμή» των αποτελεσμάτων τους να βελτιώνεται και 18 να επιδεινώνεται).

Το σημαντικότερο ωστόσο είναι πως η πλειονότητα των εισηγμένων εταιρειών προβλέπει νέα αύξηση επιδόσεων τη φετινή χρονιά, με ό,τι αυτό θα μπορούσε να σημαίνει για τον δείκτη P/E με τον οποίο διαπραγματεύονται στο ταμπλό του ΧΑ.

Βέβαια, το οικονομικό περιβάλλον παραμένει ασταθές, με μια σειρά κινδύνων (π.χ. γεωπολιτικοί) να αποτελεί συχνά απρόβλεπτο παράγοντα, ικανό να διαψεύσει τις όποιες προβλέψεις και προσδοκίες.

Οι «μεγάλοι παίκτες»

Παρά την αλματώδη ανάπτυξη που σημειώνει ο Όμιλος Mytilineos εδώ και πολλά συνεχόμενα χρόνια, οι αναλυτές προβλέπουν συνέχιση της ανοδικής πορείας των οικονομικών του επιδόσεων και κατά τα επόμενα χρόνια. H ΔΕΗ, με βάση το business plan της, έχει ως στόχο να σημειώσει κατά τη διετία 2024-2025 μέση ετήσια αύξηση του EBITDA κατά 15%.

Σύμφωνα με τις πάντοτε συντηρητικές προβλέψεις της Jumbo, για φέτος αναμένεται αύξηση πωλήσεων κατά 8%-10%, με αντίστοιχη βελτίωση της κερδοφορίας.

Η τσιμεντοβιομηχανία Τιτάν πέτυχε από πέρυσι τα κέρδη που είχε προγραμματίσει στο business plan της για το 2026! Παρ' όλα αυτά, το πρώτο φετινό τρίμηνο έχει ξεκινήσει ανοδικά και προς την ίδια κατεύθυνση προβλέπεται να κινηθούν και οι επόμενοι μήνες της χρονιάς (συμβάλουν και οι μειώσεις κόστους ως αποτέλεσμα των υλοποιούμενων επενδυτικών προγραμμάτων).

Η Cenergy έχει εκτιμήσει για φέτος EBITDA μεταξύ 230 και 250 εκατ. ευρώ έναντι 216 εκατ. πέρυσι και αυτό με το ανεκτέλεστο υπόλοιπο των υπογεγραμμένων συμβάσεών της να διευρύνεται συνεχώς.

O Όμιλος Sarantis προβλέπει για φέτος αύξηση πωλήσεων από τα 482,2 στα 595,5 εκατ. ευρώ και EBITDA από τα 61,6 στα 80,2 εκατ. ευρώ. Οι αντίστοιχες επιδόσεις που περιλαμβάνονται στο business plan του εισηγμένου ομίλου -χωρίς να συνεκτιμούν πιθανές εξαγορές άλλων επιχειρήσεων- μιλούν για κύκλο εργασιών 737,4 εκατ. και για EBITDA 120,2 εκατ. ευρώ το έτος 2028.

Ο όμιλος Quest που σημείωσε πέρυσι ιστορικό ρεκόρ επιδόσεων σε πωλήσεις, EBITDA και κερδοφορία, αναμένει για φέτος ήπια ανάπτυξη και στα τρία προαναφερθέντα μεγέθη.

Η Αεροπορία Αιγαίου έχει ήδη δηλώσει αύξηση επιβατικής κίνησης της τάξεως του 11% κατά το πρώτο φετινό τρίμηνο, σε σύγκριση με το αντίστοιχο περυσινό διάστημα.

Με σαφώς υψηλότερη σε σχέση με πέρυσι μέση ημερήσια αξία συναλλαγών κινήθηκε το πρώτο φετινό τρίμηνο στο Χρηματιστήριο της Αθήνας, με ό,τι σημαίνει αυτό για τα αποτελέσματα της ΕΧΑΕ, τα οποία ευνοούνται και από άλλες εξελίξεις, όπως για παράδειγμα η είσοδος του Διεθνούς Αερολιμένα στο ΧΑ και το placement της Τράπεζας Πειραιώς.

Success Stories

Παρά το γεγονός ότι όλες οι δραστηριότητες της Μοτοδυναμικής σημείωσαν πέρυσι ιστορικό ρεκόρ κερδοφορίας και κόντρα στην πτωτική τάση των περιθωρίων στην αγορά του Rent A Car (αποκατάσταση προβλημάτων στην εφοδιαστική αλυσίδα), η διοίκηση της εισηγμένης εταιρείας έχει εκφράσει την αισιοδοξία της και για τις φετινές της οικονομικές επιδόσεις, θέτοντας ως στόχο να διευρύνει τα μερίδιά της σε αγορές που αναπτύσσονται.

Με σαφώς ανοδικό ρυθμό ξεκίνησε και φέτος η Epsilon Net, με τη διοίκηση του εισηγμένου ομίλου να περιμένει ακόμη ένα-δύο μήνες πριν προχωρήσει στη δημοσιοποίηση μιας περισσότερο σαφούς εικόνας για την πορεία της φετινής χρήσης και των ευρύτερων προοπτικών της. Αύξηση κερδών αναμένεται να σημειώσει φέτος η πλειονότητα των εισηγμένων εταιρειών του κλάδου πληροφορικής.

Παρά το γεγονός ότι πέρυσι σημείωσε εξαιρετικές επιδόσεις, η διοίκηση της Austriacard εξέφρασε την αισιοδοξία της για νέα φετινή βελτίωση μεγεθών, παρά την οικονομική στασιμότητα που χαρακτηρίζει την ευρωπαϊκή οικονομία. Καταλύτες στην προσδοκώμενη ανοδική πορεία αποτελούν η πολύ καλύτερη προβλεπόμενη φετινή επίδοση στις ΗΠΑ και ιδιαίτερα στις challenger banks, καθώς και τα έργα ψηφιοποίησης σε Ελλάδα και εξωτερικό.

Βελτίωση λειτουργικών επιδόσεων για φέτος αναμένεται να σημειώσει και η Attica Group, λόγω της ενσωμάτωσης του στόλου της ΑΝΕΚ, αλλά και των επιδιωκόμενων συνεργειών σε οικονομικό και λειτουργικό επίπεδο. Η προβλεπόμενη τόνωση του εισερχόμενου τουρισμού αναμένεται και αυτή με τη σειρά της να συμβάλει προς την ίδια κατεύθυνση.

Μετά την περυσινή της επιστροφή στην κερδοφορία, υπερδιπλάσιο μικτό αποτέλεσμα προσδοκά για φέτος η Dimand, λόγω κυρίως της ωρίμανσης τεσσάρων projects που έχουν φτάσει στο στάδιο της αξιοποίησης.

Η Lavipharm, μετά τις πρόσφατες πωλήσεις κάποιων δραστηριοτήτων της, με βάση το αναπροσαρμοσμένο business plan της, από τα 52,275 εκατ. πωλήσεις (προ rebate και claw back) του 2023, για φέτος προβλέπεται αντίστοιχη επίδοση στα 72,57 εκατ. και για το 2025 στα 86,13 εκατ. ευρώ.

Η σαπωνοποιία Παπουτσάνης έχει προβλέψει για φέτος άνοδο πωλήσεων στα 70 εκατ. ευρώ (+12,4%), βασιζόμενη μεταξύ άλλων στα προϊόντα ξενοδοχείου, στη δυναμική ανάπτυξη του brand «Αρκάδι» και στα θετικά πρώτα βήματα από την είσοδο στην αγορά των απορρυπαντικών.

Γενικότερα, ανοδικές προσδοκίες επιδόσεων έχουν διατυπωθεί από αναλυτές και για σειρά άλλων εισηγμένων ομίλων, όπως για παράδειγμα για τη ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, για τον ΟΠΑΠ και την ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή.

Αντίθετα, δεν θα θεωρηθεί έκπληξη αν παρατηρηθεί κάποια υποχώρηση κερδών στα διυλιστήρια (πολλά θα εξαρτηθούν και από την πορεία των περιθωρίων διύλισης), ενώ στις εταιρείες ακινήτων το πιθανότερο είναι ότι θα δούμε άνοδο λειτουργικών επιδόσεων, αλλά μικρότερες ανατιμήσεις στις εύλογες αξίες των περιουσιακών τους στοιχείων.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v