Νέα διπλή επένδυση στα Χανιά από την ιταλική Sparkle

Έχοντας ήδη επενδύσει 80 εκατ. ευρώ στην Ελλάδα, ο ιταλικός τηλεπικοινωνιακός όμιλος ετοιμάζεται για την πόντιση νέου υποβρύχιου καλωδίου σύνδεσης Ιταλίας-Δυτ. Βαλκανίων μέσω Ελλάδας. Προανήγγειλε ίδρυση νέου data center στα Χανιά.

Νέα διπλή επένδυση στα Χανιά από την ιταλική Sparkle

Νέα ψήφο εμπιστοσύνης στην Ελλάδα δίνει ο ιταλικός τηλεπικοινωνιακός κολοσσός Sparkle που ανακοίνωσε τη δημιουργία δεύτερου data center στα Χανιά της Κρήτης, αλλά και την πόντιση νέου υποβρυχίου καλωδίου, για να συνδέσει την Ιταλία με τα Δυτικά Βαλκάνια μέσω Ελλάδας.

Γιορτάζοντας τα 23α γενέθλιά της από την έναρξη των επενδύσεων της στην Ελλάδα και έχοντας ολοκληρώσει την κατασκευή του υποβρυχίου καλωδίου BluMed συνολικού προϋπολογισμού 250 εκατ. ευρώ, η Sparkle προχωρά σε νέα επένδυση υποβρυχίου καλωδίου, ενώ ενισχύει τα Χανιά με νέο, δεύτερο, data center προκειμένου να καλύψει την αυξημένη κίνηση δεδομένων.

Κατά τη διάρκεια χθεσινής εκδήλωσης, η Sparkle παρουσίασε το έργο BlueMed και τα σχέδια περαιτέρω ανάπτυξής της στην Ελλάδα, τα οποία συμπεριλαμβάνουν τη δημιουργία ενός ψηφιακού οικοσυστήματος που διευρύνει την διασύνδεση με τον υπόλοιπο κόσμο.

Όπως τονίστηκε κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης με την προσαιγιάλωση του υποβρύχιου τηλεπικοινωνιακού καλωδίου BlueMed στην Κρήτη, η Ελλάδα καταλαμβάνει ξανά μια κορυφαία θέση στη Μεσόγειο, αποτελώντας το κέντρο μιας νέας ψηφιακής διαδρομής μεταφοράς δεδομένων μεταξύ Ευρώπης, Αφρικής, Μέσης Ανατολής και Ασίας. Για την εξυπηρέτηση αυτού του καλωδίου η Sparkle έχει ήδη κατασκευάσει ένα data center στα Χανιά το οποίο μάλιστα μέσα στις επόμενες εβδομάδες επεκτείνει, προκειμένου να εξυπηρετήσει την αυξημένη ζήτηση.

Τα σχέδια για την Ελλάδα

Στο περιθώριο της εκδήλωσης ο Νίκος Κωνσταντινίδης, Technical Director της Sparcle Greece αποκάλυψε τα νέα επενδυτικά σχέδια της εταιρείας στην χώρα μας και συγκεκριμένα:

  • Την πόντιση ενός νέου καλωδίου οπτικών ινών με την επωνυμία GreenMed που συνδέσει την Ιταλία με τα Δυτικά Βαλκάνια μέσω Ελλάδας. Το νέο καλώδιο θα ξεκινήσει από τα Χανιά και θα κάνει πέρασμα έξω από την Πρέβεζα και επόμενο σταθμό την Ιταλία. Μόνο για το κομμάτι αυτό που θα επεκταθεί απαιτούνται περίπου 30 εκατ. ευρώ. «Δημιουργείται ένας νέος τηλεπικοινωνιακός διάδρομος που θα συνδέει γειτονικές χώρες» είπε ο κ. Κωνσταντινίδης ο οποίος τόνισε ότι το έργο είναι ώριμο και η έναρξη κατασκευής του εξαρτάται από το χρόνο ολοκλήρωσης των συμβολαίων με τους εγκαταστάτες και τις εταιρείες που θα διασυνδεθούν.
  • Για την αξιοποίηση αυτού του καλωδίου θα κατασκευάσει νέο data center στα Χανιά, μια επένδυση που αναμένεται να οριστικοποιηθεί το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα.

«Στο στρατηγικό σχέδιο περιλαμβάνεται η ανάπτυξη ακόμη ενός κόμβου και ενός σταθμού στα Χανιά. Αυτό το έργο συνδέεται με το Greenmed. Και ουσιαστικά αναβαθμίζει τη γεωστρατηγική θέση της Κρήτης και των Χανίων σαν τηλεπικοινωνιακό κόμβο στα ΝΑ Μεσόγειο» υπογράμμισε.

Ο κ. Κωνσταντινίδης ανέφερε ότι οι επενδύσεις της Sparcle στην Ελλάδα φτάνουν μέχρι στιγμής τα 60-80 εκατ. ευρώ χωρίς να συμπεριλαμβάνονται τα υποθαλάσσια καλώδια, ενώ τόνισε ότι δίνεται ιδιαίτερη σημασία στην ελληνική αγορά η οποία λειτουργεί ως test market για νέες τηλεπικοινωνιακές λύσεις που θα λανσάρει παγκοσμίως η ιταλική εταιρεία.

Απαντώντας σε ερώτηση για τον ανταγωνισμό στην χώρα μας όπου έχει γίνει πόλος έλξης σχετικών επενδύσεων και από άλλους διεθνείς κολοσσούς ο κ. Κωνσταντινίδης ανέφερε ότι η διαφοροποίησή τους από τον ανταγωνισμό είναι το connectivity: «Το δυνατό σημείο μας είναι η συνδεσιμότητα, έχουμε τη δυνατότητα και την άδεια να συνδέουμε φορείς και χώρες».

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε και στην πρώτη επένδυση της Spαrkle στο Data Center στη Μεταμόρφωση χαρακτηρίζοντας το stat of the art με έντονο «πράσινο» χαρακτήρα.

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης ο υπουργός Ψηφιακής διακυβέρνησης Δ. Παπαστεργίου ανέφερε  χαρακτηριστικά: «Είναι πολύ ευχάριστο που έρχεται ακόμα ένα καλώδιο στην Κρήτη ενώνοντας την Ελλάδα και την Ιταλία. Σηματοδοτεί ακόμα ένα σημαντικό ορόσημο για την πορεία της Ελλάδας ως κόμβου της διακίνησης δεδομένων... Πιστοποιείται η δέσμευση της Ελλάδας να γίνει λεωφόρος δεδομένων και με τον υπερυπολογιστή "Δαίδαλος". Η προσαιγιάλωση του καλωδίου είναι απόδειξη τι μπορούμε να κάνουμε αν συνεργαστούμε. Δημιουργούμε ένα μέλλον συνδεσιμότητας».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v