Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κυπαρίσσης (Optima): Πολλαπλές οι συνέργειες με την Euroxx

Τι είπε ο διευθύνων σύμβουλος της Optima Bank στους αναλυτές για την εξαγορά της Euroxx, τη ζήτηση δανείων, το RRF, τις καταθέσεις, και την επικείμενη έκδοση Tier II.

Κυπαρίσσης (Optima): Πολλαπλές οι συνέργειες με την Euroxx

«Αύξηση 10% στα έσοδα από προμήθειες της Optima Bank θα προσθέσει η Euroxx και συνέργειες σε πολλαπλά επίπεδα από το asset management, τις χρηματιστηριακές υπηρεσίες μέχρι το investment banking. Είναι απολύτως συμπληρωματική», δήλωσε πριν από λίγο στην ενημέρωση των επενδυτών ο διευθύνων σύμβουλος της Optima Bank Δημήτρης Κυπαρίσσης, μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων πρώτου τριμήνου.

«Συνεχίζεται το due diligence στο deal με την Euroxx και εκτιμούμε ότι εντός του πρώτου εξαμήνου θα κλείσει η συναλλαγή», τόνισε ο CEO της τράπεζας. «Για την Optima Bank η απόκτηση κατ` ελάχιστον του 67% της Euroxx είναι ένα σημαντικό βήμα. Η Euroxx έχει δυνατή παρουσία στα χρηματιστηριακά, διαθέτει κεφάλαια υπό διαχείριση στο asset management 1 δισ. ευρώ και σε αυτό το σημείο οι συνέργειες αναμένονται ισχυρές μέσω του cross selling προϊόντων και υπηρεσιών», πρόσθεσε ο κ. Κυπαρίσσης.

Με την απόκτηση της Euroxx, η Optima Bank θα αποκτήσει την 2η θέση στο broker ενώ θα ενισχύσει σημαντικά το investment banking.

Δάνεια

Το guidance για πιστωτική επέκταση πάνω από 1,1 δισ. ευρώ το 2026 παραμένει αμετάβλητο παρά την αβεβαιότητα που έχει προκαλέσει η γεωπολιτική κρίση.

«Δεν βλέπουμε η γεωπολιτική κρίση να έχει επηρεάσει αρνητικά τις επενδύσεις και τη ζήτηση δανείων», τόνισε ο κ. Κυπαρρίσης. Σε ερώτηση αναλυτή, πόσα από τα δάνεια της τράπεζας σχετίζονται με το RRF απάντησε: «Δεν είναι αξιοσημείωτο το ποσοστό. Η πιστωτική επέκταση της Optima Bank δεν εξαρτάται από το RRF. Σε ό,τι αφορά τα δάνεια που δίνονται στην αγορά μέσω του RRF είναι αργής ωρίμανσης και το πρώτο τρίμηνο του έτους αυξήθηκε η ζήτησή τους λόγω της λήξης του προγράμματος».

Καταθέσεις

Οι μείωση του ρυθμού αύξησης των καταθέσεων το πρώτο τρίμηνο του έτους τόσο για την Optima Bank όσο και για το σύνολο της αγοράς αποτελεί «εποχικό» φαινόμενο, σύμφωνα με τον CEO της τράπεζας όπως παρατηρείται κάθε χρόνο το πρώτο τρίμηνο.

Το guidance για τα καθαρά έσοδα από τόκους (NII) παραμένει αμετάβλητο και, σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο της τράπεζας, η αύξηση του euribor έχει θετική επίδραση στην πορεία του NII.

Tier II

Η τράπεζα θα προχωρήσει στην έκδοση ομολόγου Tier II προς τα τέλη Ιουνίου.

Οι στόχοι του 2026

Αύξηση δανείων: 1,1 δισ. ευρώ

Αύξηση καταθέσεων: +€1,4 δισ.

Καθαρά κέρδη: €195 εκατ.

Δείκτης NPE (Μη Εξυπηρετούμενων Ανοιγμάτων) <2,0%

Κόστος προς βασικά έσοδα <30%

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v
Απόρρητο