Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΟΤΕ: Στην επιφάνεια ”αγκάθια” από Ρουμανία-Σερβία

Το κλείσιμο της Cosmorom με ταυτόχρονη διατήρηση της άδειας κινητής στη Ρουμανία προανήγγειλε ο Λ. Αντωνακόπουλος. ”Ξεχάστε την άδεια αν κλείσει η Cosmorom”, διεμήνυσε ο αρμόδιος Ρουμάνος υπουργός, Dan Nica. Τη συνδρομή των ομολόγων του 5 χωρών για τη διερεύνηση της πώλησης της Telecom Serbja σε ΟΤΕ, T.I. ζήτησε ο Σέρβος υπουργός Δικαιοσύνης.

ΟΤΕ: Στην επιφάνεια ”αγκάθια” από Ρουμανία-Σερβία
Γενικότερες αναταράξεις προκάλεσε η δήλωση στην οποία φέρεται ότι προέβη ο διευθύνων σύμβουλος του ΟΤΕ, Λ. Αντωνακόπουλος, σύμφωνα με την οποία υπάρχει πρόθεση του Οργανισμού να σταματήσει τη λειτουργία της Cosmorom, αλλά να κρατήσει την άδεια κινητής στη Ρουμανία.

Παράλληλα, οι αρχές του Βελιγραδίου φέρνουν και πάλι στην επικαιρότητα την πώληση της Telecom Serbja σε ΟΤΕ και Telecom Italia.

Ειδικότερα, σε ό,τι αφορά το θέμα της Cosmorom, σύμφωνα με τηλεγράφημα του πρακτορείου Reuters, ο Ρουμάνος υπουργός Επικοινωνιών, Dan Nica, απέκλεισε το ενδεχόμενο να κρατήσει την άδεια κινητής η RomΤelecom, σε περίπτωση που πουληθεί η Cosmorom.

Αναλυτικά, ο κ. Nica είπε ότι η πιθανότητα να μπορεί η Romtelecom να κρατήσει την άδεια (κινητής) αποκλείεται.

”Πρόθεσή μας είναι να κλείσουμε την Cosmorom, αλλά να κρατήσουμε την άδεια κινητής ως στοιχείο ενεργητικού”, είπε νωρίτερα ο επικεφαλής του ΟΤΕ, Λ. Αντωνακόπουλος σε δημοσιογράφους, κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης του Investor day του Οργανισμού, σύμφωνα με άλλο τηλεγράφημα του Reuters.

Ο κ. Αντωνακόπουλος τόνισε ακόμη ότι ο ΟΤΕ δεν είναι πρόθυμος να πληρώσει άλλα χρήματα, ενώ έκανε λόγο για προσπάθειες μείωσης του χρέους της ρουμανικής εταιρίας.

Αναλυτικότερα ο κ. Αντωνακόπουλος, σύμφωνα με το τηλεγράφημα του Reuters, είπε πως είναι σε εξέλιξη συζητήσεις με τράπεζες και προμηθευτές στην κατεύθυνση του συμβιβασμού για τα χρέη της Cosmorom.

Στα πιθανά σενάρια που εξετάστηκαν κατά το προηγούμενο διάστημα αναφορικά με την Cosmorom, περιελαμβάνετο ακόμη η συνεργασία με Ρουμάνο συνεταίρο, αλλά και η συνέχιση των εργασιών.

Να σημειωθεί ότι αυτή τη στιγμή η Cosmorom έχει μερίδιο στη ρουμανική αγορά περίπου της τάξης του 2%, ενώ οι υποχρεώσεις της υπολογίζονται σε 190 εκατ. ευρώ.

Αξίζει επίσης να αναφερθεί ότι η Morgan Stanley, σε πρόσφατη έκθεσή της για τον ΟΤΕ, επεσήμανε ότι πιθανό κλείσιμο της Cosmorom θα κοστίσει στον Οργανισμό περίπου 95 εκατ. ευρώ.

Όπως επίσης έγινε γνωστό κατά τη διάρκεια της παρουσίασης, το μερίδιο του ΟΤΕ στην ελληνική αγορά υποχώρησε κατά 2% στο β΄ τρίμηνο του 2003 έναντι του α΄ τριμήνου και διαμορφώνεται πλέον στο 91%. Στο τέλος του 2002 το συγκεκριμένο ποσοστό ήταν στο 96%.

Παράλληλα, έρευνες για την πώληση (1997) του 49% της κρατικής εταιρίας τηλεπικοινωνιών, εκ του οποίου το 20% περιήλθε στον ΟΤΕ και το υπόλοιπο 29% στην Telecom Italia, εξήγγειλε ο υπουργός Δικαιοσύνης της Σερβίας, Vladan Batic, σύμφωνα με τηλεγράφημά του πρακτορείου Reuters.

Ο κ. Batic δήλωσε σε δημοσιογράφους ότι η πώληση του μεριδίου της κρατικής εταιρίας επί προεδρίας του Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς ενδέχεται να αποδειχτεί ”η μεγαλύτερη απάτη στην ιστορία της Σερβίας”.

”Ορισμένοι συμμετέχοντες στην πώληση ήταν τράπεζες και συμβουλευτικοί οίκοι από την Ιταλία, τη Βρετανία, τη Γερμανία, την Ελλάδα και την Κύπρο και ζήτησα από τους υπουργούς Δικαιοσύνης των χωρών αυτών να μας βοηθήσουν ώστε να ξεσκεπάσουμε το τεράστιο αυτό σκάνδαλο”, δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Batic.

To Reuters επισημαίνει ότι για το ζήτημα το ιταλικό κοινοβούλιο σύστησε επιτροπή το 2002 για να ερευνήσεις τις κατηγορίες περί διαφθοράς σε ό,τι αφορά την αγορά του 29% στην οποία προέβη η Telecom Italia.

Στην Ελλάδα, δημοσιεύματα του Τύπου είχαν προκαλέσει τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης στις αρχές Μαρτίου του 2002, με πρωτοβουλία του προϊσταμένου της εισαγγελίας πρωτοδικών κ. Σωτήρη Μπαγιά.

Τότε, ο ΟΤΕ είχε χαρακτηρίσει ως αβάσιμα και ανακριβή τα δημοσιεύματα, ενώ δήλωσε ότι ”θα συνδράμει με κάθε μέσο στο έργο της Δικαιοσύνης, ώστε να διαλευκανθεί πλήρως η υπόθεση”.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v