Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πτώση στα κέρδη 6μήνου "βλέπει" η Coca Cola 3E

Υποχώρηση κερδών στο εξάμηνο σε σχέση με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο και μείωση των στόχων για το σύνολο του 2008 ανακοίνωσε με νέο guidance η Coca Cola 3E.

Πτώση στα κέρδη 6μήνου βλέπει η Coca Cola 3E
Υποχώρηση κερδών στο εξάμηνο σε σχέση με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο και μείωση των στόχων για το σύνολο του 2008 ανακοίνωσε με νέο guidance η Coca Cola 3E.

Αναλυτικότερα, η Coca Cola Ελληνική Εταιρία Εμφιαλώσεως Α.Ε. (Coca Cola Τρία Έψιλον, Εταιρία) ενημερώνει το επενδυτικό κοινό σχετικά με την τρέχουσα οικονομική της απόδοση και αναφορικά με ορισμένους εξωτερικούς παράγοντες οι οποίοι οδήγησαν σε χαμηλότερα του αναμενομένου αποτελέσματα κατά το πρώτο εξάμηνο.

"Ενώ οι βραχυπρόθεσμοι στόχοι μας χρήζουν αναπροσαρμογής, συνεχίζουμε να πιστεύουμε ότι, μακροπρόθεσμα, τα χαρακτηριστικά του γεωγραφικού χαρτοφυλακίου μας και η αποτελεσματικότητά μας στην αγορά θα μας επιτρέψουν να συνεχίσουμε να δημιουργούμε αξία για τους μετόχους μας", αναφέρεται στην ανακοίνωση της εταιρίας.

"Κατά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων του πρώτου τριμήνου στις 8 Μαΐου 2008 αναφέραμε ότι, ενώ αναμέναμε να επιτύχουμε τους ετήσιους στόχους μας, παραμέναμε σε επιφυλακή λόγω της πιθανής μακροοικονομικής επιβράδυνσης σε κάποιες από τις βασικές αγορές μας αλλά και του κινδύνου μεταβολής των τιμών στην αγορά πρώτων υλών, ειδικά του PET.

Ενώ οι επιδόσεις μας κατά το μεγαλύτερο μέρος του Απριλίου ήταν ικανοποιητικές, προς το τέλος του μήνα παρατηρήσαμε επιδείνωση στον όγκο και στη διάρθρωση των πωλήσεών μας.

Αυτό έγινε ακόμα πιο αισθητό τον Μάιο, που αποτελεί ουσιαστικά την αρχή της περιόδου των αυξημένων πωλήσεων για την εταιρία όταν επιτύχαμε μονοψήφια και χαμηλότερη του αναμενομένου αύξηση στον όγκο πωλήσεων", σημειώνεται.

Σύμφωνα με την εταιρία, οι παράγοντες που συνέβαλαν σε αυτή την απόδοση είναι: 

- Οι καιρικές συνθήκες στο μεγαλύτερο μέρος των κεντροευρωπαϊκών αγορών, της Ρωσίας και της Ουκρανίας, οι οποίες ήταν σημαντικά χειρότερες τον Μάιο σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος και επηρέασαν αρνητικά τον όγκο και τη διάρθρωση των πωλήσεων. 
- Το μακροοικονομικό περιβάλλον σε μερικές από τις αγορές μας, ιδιαίτερα στην Ιταλία, την Ουκρανία και τη Ρουμανία, το οποίο οδήγησε σε αυξήσεις στις τιμές τροφίμων και πετρελαίου οι οποίες έχουν αρχίσει πλέον να περιορίζουν την αγοραστική δύναμη των καταναλωτών.
- Η συνεχής άνοδος της τιμής του πετρελαίου σε πρωτοφανή επίπεδα επηρέασε αρνητικά τα κόστη μας, κυρίως σε σχέση με τα συμβόλαια προμήθειας PET και τα έξοδα διανομής.
- Στην Ελλάδα, μία από τις βασικές αγορές μας, η δωδεκαήμερη γενική απεργία στον κλάδο των μεταφορών τον Μάιο, αμέσως πριν από την έναρξη της περιόδου αυξημένων πωλήσεων για την εταιρία, περιόρισε την εκτέλεση παραγγελιών από τους πελάτες μας για τουλάχιστον 3 με 4 εβδομάδες, ιδιαίτερα στα υψηλής κερδοφορίας κανάλια άμεσης κατανάλωσης.

Με βάση τα υπάρχοντα στοιχεία, οι παράγοντες που προαναφέρθηκαν αναμένεται να επιδράσουν αρνητικά στο λειτουργικό κέρδος, ιδιαίτερα στο πρώτο εξάμηνο όπου αναμένουμε πτώση σε σχέση με το προηγούμενο έτος, τονίζει η εταιρία.

Παράλληλα, γνωστοποιεί ότι προχωρά σε αναδιαμόρφωση των στόχων της για το έτος 2008 ως εξής:

* Όγκος πωλήσεων περίπου 6% (προηγουμένως 7%).
* Λειτουργικά κέρδη (EBIT) περίπου 5% - 7% (προηγουμένως 11% - 13%).
* Κέρδη ανά μετοχή (EPS) περίπου 1,37 - 1,40, αύξηση της τάξης του 5% - 8% (προηγούμενη αύξηση 1,46 - 1,49, της τάξης του 12% - 15%).


Ο κ. Δώρος Κωνσταντίνου, γενικός διευθυντής της Coca Cola Τρία Έψιλον, σχολίασε:

''Υπό το φως του δυσμενούς οικονομικού περιβάλλοντος και των χαμηλότερων του αναμενομένου αποτελεσμάτων σε ορισμένες από τις αγορές μας, ιδιαίτερα τον Μάιο, προχωρούμε σε αναπροσαρμογή των ετήσιων στόχων μας.

Προκειμένου να αντιμετωπίσουμε αυτές τις προκλήσεις αναλαμβάνουμε μία σειρά από συγκεκριμένες πρωτοβουλίες οι οποίες θα μας επιτρέψουν να επιτύχουμε τους αναπροσαρμοσμένους στόχους μας.

Μακροπρόθεσμα, τα ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα του δοκιμασμένου επιχειρηματικού μοντέλου μας και οι ξεκάθαρες στρατηγικές προτεραιότητες που έχουμε θέσει για την εταιρία μας παρέχουν εμπιστοσύνη στην ικανότητά μας να επιτύχουμε τους μακροπρόθεσμους στόχους μας''.

Σημειώνεται ότι η Coca Cola Τρία Έψιλον πρόκειται να διενεργήσει τηλεδιάσκεψη μεταξύ αναλυτών του χρηματοοικονομικού τομέα, στην οποία θα συζητηθεί η σημερινή ανακοίνωση. Η διάσκεψη θα λάβει χώρα τη 13η Ιουνίου 2008 και ώρα Αθήνας 15:00 (ώρα Λονδίνου 13:00, Νέας Υόρκης 08:00).

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v