Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Autohellas: Πτώση 44,4% στα καθαρά κέρδη εξαμήνου

Τα αποτελέσματα μετά φόρων και δικαιωμάτων μειοψηφίας του ομίλου της Autohellas κατά το πρώτο εξάμηνο του 2008 διαμορφώθηκαν στα 2,5 εκ. ευρώ από 4,5 εκ. ευρώ το εξάμηνο του 2007, μειωμένα κατά 44,4%.

Autohellas: Πτώση 44,4% στα καθαρά κέρδη εξαμήνου
Συνέχιση της αύξησης του κύκλου εργασιών παρουσίασε η Autohellas/Hertz κατά το πρώτο εξάμηνο του 2008.
 
Οπως επισημαίνεται σε σχετική ανακοίνωση, ο ενοποιημένος κύκλος εργασιών ανήλθε στα ευρώ 63,7 εκ. έναντι ευρώ 55,8 εκ. της αντίστοιχης περυσινής περιόδου, παρουσιάζοντας αύξηση 14,3%.

Αντίστοιχα τα κέρδη προ φόρων, αποσβέσεων και χρηματοεπενδυτικών αποτελεσμάτων διαμορφώθηκαν στα ευρώ 8,3 εκ. από 7,6 εκ. το εξάμηνο του 2007, αυξημένα κατά 9,2% με τα αποτελέσματα μετά φόρων και δικαιωμάτων μειοψηφίας να βρίσκονται στα ευρώ 2,5 εκ. από ευρώ 4,5 εκ. το εξάμηνο του 2007, μειωμένα κατά 44,4%.

Βασικός λόγος της παραπάνω μείωσης ήταν η αύξηση του χρηματοοικονομικού κόστους τόσο λόγω της αύξησης του κόστους δανεισμού αλλά και του ύψους των δανείων λόγω της επιστροφής κεφαλαίου ευρώ 47 εκ.

Επίσης, στη μείωση συντέλεσε και ζημιά -609 χιλ. που προήλθε από την αλλαγή της μεθόδου επιμέτρησης των ακινήτων. Όμως, θα πρέπει να αναφερθεί ότι το μεγαλύτερο μέρος των κερδών της εταιρείας πραγματοποιείται στο δεύτερο εξάμηνο του έτους.

Σε επίπεδο μητρικής, η Autohellas-Hertz παρουσίασε αύξηση κύκλου εργασιών 9,5% φθάνοντας τα ευρώ 56 εκ από ευρώ 51,2 εκ. την αντίστοιχη περυσινή περίοδο, με τα κέρδη προ φόρων, αποσβέσεων και χρηματοεπενδυτικών αποτελεσμάτων να διαμορφώνονται στα ευρώ 8,5 εκ. από ευρώ 7,4 εκ. πέρυσι, αύξηση 15,4%.

Το 2008 έγινε αλλαγή στη μέθοδο αποτίμησης των ακινήτων λόγω της μεγάλης αξίας τους την οποία η Εταιρεία εκτιμά ότι πρέπει να αποτυπώνεται στις Οικονομικές Καταστάσεις της. Η επιμέτρηση γίνεται πλέον στην εύλογη αξία και όχι στην αξία κτήσεως.

Οπως επισημαίνεται στην ανακοίνωση, η καθαρή θέση του ομίλου μετά και την επιστροφή κεφαλαίου φθάνει πλέον τα ευρώ 98 εκ.

Η επιστροφή κεφαλαίου, η οποία αποφασίστηκε στην Ε.Γ.Σ. της εταιρείας τον Φεβρουάριο του 2008 και ολοκληρώθηκε τον Μάϊο, ήταν συνολικού ποσού ευρώ 47,3εκ. και ειδικότερα επιστράφηκαν μετρητά στους μετόχους 1,3 ευρώ ανά μετοχή.

---Τα πρώτα σχόλια των αναλυτών

Η αλλαγή στη μέθοδο αποτίμησης των ακινήτων «κρύβεται» πίσω από την πίεση στα κέρδη της Autohellas αναφέρει η National Sec – P&K σε report με ημερομηνία 20 Αυγούστου.

Η χρηματιστηριακή χαρακτηρίζει χαμηλότερα των προβλέψεων τα καθαρά κέρδη της εταιρίας, τονίζοντας ωστόσο ότι παραμένει θετική για την Autohellas.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v