Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: "Φουντώνουν" τα σενάρια για εξαγορές

Παρά το γεγονός ότι η πλειονότητα των ομίλων στο ΧΑ ακολουθεί στρατηγικές άμυνας, αρκετοί εξακολουθούν να έχουν τα μάτια τους ανοιχτά για εξαγορές. Ποιοι θεωρούνται οι περισσότερο "ύποπτοι".

  • του Στέφανου Κοτζαμάνη
ΧΑ: Φουντώνουν τα σενάρια για εξαγορές
Καιρός για άμυνα και για συμμάζεμα! Αυτό είναι το μήνυμα που επικρατεί στην πλειονότητα των εισηγμένων εταιριών με τα φιλόδοξα επεκτατικά σχέδια να έχουν περιοριστεί στο ελάχιστο.

Η αλήθεια είναι ότι η τρέχουσα συγκυρία είναι πολύ διαφορετική σε σχέση με εκείνη που επικρατούσε κατά το πρώτο οκτάμηνο του 2007. Τότε, το ξενοδοχείο Μεγάλη Βρετανία και τα λοιπά κεντρικά ξενοδοχεία της Αθήνας ήταν γεμάτα με managers που αναζητούσαν ευκαιρία στην Ελλάδα, ενώ δεν ήταν λίγες οι φορές που βασικοί μέτοχοι των εισηγμένων εταιριών διέκοπταν τα μπάνια τους, προκειμένου να συζητήσουν για deals σε κάποιο νησί του Αιγαίου...

Σήμερα, επικρατεί κλίμα σκεπτικισμού και αναμονής. Οι περισσότερες συζητήσεις αφορούν στο  "πώς θα βγάλουμε το χειμώνα που έρχεται, ή στο πώς πρέπει να δράσουμε και τι θα χρειαστεί να περικόψουμε", προκειμένου οι αποκλίσεις από τους αρχικούς στόχους να είναι οι ελάχιστες δυνατές.

Τέλος, εκπονούνται και κάποια σενάρια, προκειμένου οι επιχειρήσεις να είναι έτοιμες να απαντήσουν σε περίπτωση που επιβεβαιωθούν δυσμενείς καταστάσεις γύρω από τη ζήτηση, το κόστος των πρώτων υλών και το ύψος των επιτοκίων.

Τρεις είναι οι συνηθέστερες απαντήσεις των εταιριών σε περίπτωση που τους τίθεται το ερώτημα για το αν σχεδιάζουν νέες εξαγορές:

1) Ότι πιστεύουν περισσότερο στην οργανική ανάπτυξη παρά στην ανάπτυξη μέσω των εξαγορών.

2) Ότι προχώρησαν σε αρκετές επιθετικές κινήσεις κατά την προηγούμενη διετία και τώρα ήρθε ο καιρός του «συμμαζέματος και της ομογενοποίησης» των εταιριών που εξαγοράστηκαν.

3) Ότι υπάρχουν εταιρίες προς εξαγορά, αλλά είναι αμφίβολο αν κάτι τέτοιο αξίζει τον κόπο...

Ανεξάρτητα, πάντως, από αυτά που λέγονται, το σίγουρο είναι ότι ανασχετικό παράγοντα στις εξαγορές έχει φέρει η έλλειψη κεφαλαίων. Οι τράπεζες είναι πολύ φειδωλές να χρηματοδοτήσουν τέτοιες κινήσεις, όπως και τα διάφορα funds του εξωτερικού...

Η MIG για παράδειγμα, παρά το γεγονός ότι διαθέτει γεμάτα ταμεία, έχει αρκετό καιρό να ανακοινώσει κάποια εξαγορά, προσδοκώντας ίσως ότι από το Σεπτέμβριο και μετά πολύ πιθανόν οι αποτιμήσεις να κατεβούν και σε χαμηλότερα επίπεδα...

Ο όμιλος Λιακουνάκου, ακόμα, που προγραμμάτιζε νέο κύμα εξαγορών σε Axon και Euromedica μέσω κεφαλαίων που θα έρχονταν από το εξωτερικό, έχει θέσει -επί του παρόντος τουλάχιστον- τα σχέδια στο συρτάρι...

Αλλά και από τις εισηγμένες που διαθέτουν πλεονάζουσα ρευστότητα, είναι αμφίβολο αν κάποιες από αυτές θα προχωρήσουν σε εξαγορές. Με μηδέν δάνεια για παράδειγμα και κάποια εκατ. ευρώ στο ταμείο τους βρίσκονται, μεταξύ άλλων: 

- Η ΕΧΑΕ που δεν έχει ξεκαθαρίσει το πώς θα χρησιμοποιήσει μακροπρόθεσμα τα πλεονάζοντα κεφάλαιά της. 

- Το ίδιο συμβαίνει και με τον ΟΠΑΠ, που, ωστόσο, θα μπορούσε να προχωρήσει σε κάποιες εξαγορές εκτός των ελληνικών συνόρων. 

- Η ΚΡΙ ΚΡΙ που θα χρηματοδοτήσει με αυτά, σε συνδυασμό με κρατική επιχορήγηση, το επενδυτικό της πρόγραμμα.

- Η ΓΕΚΕ που τα επενδύει εδώ και χρόνια στην αγορά συναλλάγματος.
 
- Η Ζάμπα, το ταμείο της οποίας κυμαίνεται γύρω στην τρέχουσα κεφαλαιοποίηση της εισηγμένης και που μονίμως τοποθετείται σε επενδύσεις σταθερού εισοδήματος. 

- Η Κλωστοϋφαντουργία Ναυπάκτου εξετάζει κατά καιρούς κάποια σενάρια επέκτασης σε άλλες δραστηριότητες.

- Η Informer που γέμισε εκατομμύρια μετά την πώληση της σπουδαιότερης δραστηριότητάς της και θα κληθεί μεσοπρόθεσμα να ξεκαθαρίσει την περαιτέρω επιχειρηματική στρατηγική της.

Οι «αποφασισμένοι» και οι πιθανοί «ύποπτοι»...

Παρά τη γενικότερη διστακτικότητα που επικρατεί τους τελευταίους μήνες στην αγορά, η Τράπεζα Κύπρου, ο Τιτάνας και η Forthnet ήταν εκείνες που ολοκλήρωσαν κάποιες πολύ σημαντικές εξαγορές. 

- Η Τράπεζα Κύπρου απέκτησε τη ρωσική Uniastrum και στη συνέχεια εξέδωσε με επιτυχία μετατρέψιμο σε μετοχές ομολογιακό δάνειο. 

- Ο Τιτάνας όχι μόνο προχώρησε σε εξαγορά στην Τουρκία, αλλά παράλληλα αύξησε τη θέση του στην αγορά της Αιγύπτου και ξεκίνησε τη δημιουργία μονάδας στην Αλβανία. Με τον τρόπο αυτό βέβαια, μπορεί να δυσαρέστησε τους οίκους αξιολόγησης, αλλά αύξησε κατά πολύ την παραγωγική του δυναμικότητα, κυρίως όσον αφορά στο 2010 και μετά. 

- Η Forthnet εξαγόρασε το 100% της Nova, προχωρώντας παράλληλα σε αύξηση του μετοχικού της κεφαλαίου με καταβολή μετρητών ύψους 300 εκατ. ευρώ, με τους βασικούς της μετόχους να ήταν διατεθειμένοι να καλύψουν έως και το 100% της έκδοσης αν αυτό χρειαζόταν.

Όλα αυτά, όμως, αποτελούν παρελθόν. Το ζητούμενο τώρα είναι ποιες από τις εισηγμένες εταιρείες θα μπορούσαν να θεωρηθούν... ύποπτες για νέες εξαγορές. Μεταξύ των άλλων λοιπόν, θα μπορούσαμε να αναφέρουμε: 

- Την Εθνική Τράπεζα μέσω μιας κίνησης στο εξωτερικό. 

- Τη Marfin Investment Group, καθώς διαθέτει πολύ υψηλή ρευστότητα. 

- Τον όμιλο Νηρέα στο εξωτερικό και κυρίως σε χώρες όπως η Ισπανία και η Νορβηγία (τον έλεγχο της τοπικής εταιρίας στην οποία συμμετέχει). 

- Τον όμιλο Υγεία που μετά την επέκταση στην Τουρκία, συζητάει και άλλες εξαγορές, κυρίως εκτός Ελλάδας. 

- Τη SingularLogic που επιδιώκει να παίξει ένα ακόμη πιο ισχυρό ρόλο στη βαλκανική αγορά πληροφορικής. 

- Τη Δίας Ιχθυοκαλλιέργειες μέσω μιας ή δύο ακόμη εξαγορών που συζητά να ολοκληρώσει φέτος (εντός των ελληνικών συνόρων, αυτή). 

- Την Dionic η οποία μετά το νέο μετατρέψιμο σε μετοχές ομολογιακό δάνειο που έλαβε ενδιαφέρεται για εξαγορές στο χώρο των «έξυπνων υπηρεσιών». 

- Την Πετρόπουλος που διαθέτει ισχυρή ρευστότητα και παραδοσιακά ανήκει σε εκείνες τις εταιρείες που έχουν τα μάτια τους ανοιχτά... 

- Το Πραξιτέλειο, όπου η ομάδα των βασικών μετόχων-γιατρών σχεδιάζει την ένταξη εντός ομίλου και άλλων κλινικών. 

- Την PC Systems, που μετά την υλοποιούμενη απορρόφηση της Open Tech και του κλάδου δικτύων της («ομόσταυλης» λόγω συμφερόντων του εφοπλιστή κ. Οικονόμου) Computer Bank ενισχύεται σημαντικά. Παράγοντες της αγοράς θεωρούν αρκετά πιθανό το σενάριο κάποιων εξαγορών, προκειμένου να διευρυνθεί περαιτέρω η γκάμα των προϊόντων και να δοθεί μεγαλύτερη έμφαση στο μέτωπο των υπηρεσιών πληροφορικής.

* Αναδημοσίευση από το φύλλο 544 της εφημερίδας "ΜΕΤΟΧΟΣ & ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ" (22 - 26 Αυγούστου 2008).

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v