Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΑΕΓΕΚ: Όλα καλά για τα έργα Μετρό σε Θεσσαλονίκη

Διαβεβαιώσεις για την ομαλή εξέλιξη των έργων του Μετρό σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη έδωσε η ΑΕΓΕΚ, μετά τα σοβαρά οικονομικά της προβλήματα, τα οποία ήλθαν στην επιφάνεια το προηγούμενο διάστημα.   

  • της Μάρως Τσαντήλα
ΑΕΓΕΚ: Όλα καλά για τα έργα Μετρό σε Θεσσαλονίκη
Την βεβαιότητα ότι τα έργα για την κατασκευή του Μετρό της Θεσσαλονίκης αλλά και οι εργασίες για την κατασκευή των τριών υπολειπόμενων σταθμών στο τμήμα της γραμμής Εθνική Άμυνας– Δουκίσης Πλακεντίας στο Μετρό της Αθήνας θα προχωρήσουν εκφράζουν τα στελέχη της κατασκευαστικής εταιρείας ΑΕΓΕΚ η οποία είναι ανάδοχος των δύο έργων.

Τα σοβαρά οικονομικά προβλήματα που έφεραν την εταιρεία στα πρόθυρα της κατάρρευσης φαίνεται ότι βρίσκονται κοντά στη λύση τους μετά την συμφωνία των πιστωτριών τραπεζών και του επιχειρηματία κ. Μαρούλη και, όπως εκτιμάται ,πλέον θα καταστεί δυνατή η γρήγορη προώθηση των δύο έργων.

Μάλιστα, σήμερα στο πλαίσιο της επίσκεψης του υπουργού ΠΕΧΩΔΕ κ. Σουφλιά στο εργοτάξιο του Μετρό της Θεσσαλονίκης αναμένονται νεότερα όσον αφορά το χρονοδιάγραμμα της έναρξης διάνοιξης των σηράγγων του έργου.

Δεν έχει περάσει πολύ καιρός από τη εποχή που εκφράζονταν φόβοι αναφορικά με την δυνατότητα της ΑΕΓΕΚ να υλοποιήσει το έργο του μετρό της Θεσσαλονίκης ενώ για το μετρό της Αθήνας η Αττικό Μετρό απέκλειε, το κλείσιμο της σήραγγας αν προηγουμένως δεν επιλύονταν τα σοβαρά προβλήματα της κατασκευαστικής εταιρείας.

Αναφορικά με το μετρό της Θεσσαλονίκης εκτιμάται ότι τις επόμενες μέρες, πιθανόν και σε συνδυασμό με την επίσκεψη του πρωθυπουργού στην Θεσσαλονίκη εν’ όψει της ΔΕΘ, θα ξεκινήσει η συναρμολόγηση του πρώτου μετροπόντικα που θα χρησιμοποιηθεί για την διάνοιξη των σηράγγων. Ο αρχικός προγραμματισμός ανέφερε ότι η διάνοιξη θα είχε ξεκινήσει από την περασμένη άνοιξη ωστόσο αυτό δεν κατέστη δυνατό.

Η συναρμολόγηση του πρώτου μετροπόντικα θα γίνει σε ειδικό φρεάτιο που βρίκσεται στην πλατεία του Νέου Σιδηροδρομικού Σταθμού ενώ ως τα τέλη του έτους αναμένεται να ολοκληρωθεί η συναρμολόγηση και του δεύτερου ο οποίος θα ξεκινήσει εργασίες διάνοιξης κάτω από την Εγνατία Οδό.

Σύμφωνα με στελέχη της ΑΕΓΕΚ τα προβλήματα που υπήρχαν στην παράδοση των χώρων των εργοταξίων στον ανάδοχο και οφείλονταν κυρίως σε καθυστέρηση μετατόπισης των δικτύων κοινής ωφέλειας έχουν πλέον ξεπεραστεί και οι εργασίες προχωρούν κανονικά. Τα εργοτάξια έχουν εγκατασταθεί ήδη στους σταθμούς Δημοκρατίας, Βενιζέλου, Αγίας Σοφίας, Συντριβανίου, Πανεπιστήμιο, Παπάφη και Ευκλείδη.

Εντός του μήνα υπολογίζεται ότι θα έχει γίνει η εγκατάσταση των εργοταξίων στους σταθμούς Φλέμιγκ, Ανάληψης, Μηνά Πατρικίου, Βούλγαρη και Νέας Ελβετίας.

Μετρό Αθήνας

Εν τω μεταξύ τον Οκτώβριο ή το αργότερο τον Νοέμβριο θα ξεκινήσουν οι εργασίες για την κατασκευή των τριών σταθμών σε Χολαργό, Νομισματοκοπείο και Αγία Παρασκευή που υπολείπονται για την ολοκλήρωση της γραμμής 3.

Σύμφωνα με στελέχη της ΑΕΓΕΚ ο ακριβής χρόνος έναρξης των εργασιών που θα σημάνουν και το κλείσιμο της γραμμής για περίοδο έξι μηνών θα καθοριστεί σε συνεργασία με την Αττικό Μετρό αφού πρέπει ο προγραμματισμός να τηρηθεί στο ακέραιο ώστε να μην απαιτηθεί μεγαλύτερος χρόνος κατά τον οποίο θα χρειαστεί η γραμμή να παραμείνει κλειστή αφού κάτι τέτοιο δεν συνεπάγεται μόνον ταλαιπωρία για το επιβατικό κοινό αλλά και απώλεια εσόδων για την Αττικό Μετρό Εταιρεία Λειτουργίας.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v