Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΔΕΗ: Χειρότερα τα αποτελέσματα στο β΄ εξάμηνο

Για χειρότερα του αναμενομένου αποτελέσματα στο β΄ εξάμηνο προειδοποιεί με ανακοίνωσή της η ΔΕΗ, λόγω αύξησης δαπανών για εισαγόμενα καύσιμα, αγορές ενέργειας και δικαιώματα εκπομπής CO2. Μηνύσεις καταθέτει η ΓΕΝΟΠ.

ΔΕΗ: Χειρότερα τα αποτελέσματα στο β΄ εξάμηνο
Για χειρότερα του αναμενομένου αποτελέσματα κατά το β΄ εξάμηνο του 2008 προειδοποιεί με ανακοίνωσή της η ΔΕΗ.

Σημειώνεται ότι στο α΄ εξάμηνο οι καθαρές ζημίες της ΔΕΗ ανήλθαν στα 111,8 εκατ. ευρώ έναντι καθαρών κερδών 99,4 εκατ. ευρώ το α΄ εξάμηνο του 2007, ενώ τα έσοδα αυξήθηκαν 11,9%.

Αξιοσημείωτη είναι και η δήλωση του CEO κ. T. Αθανασόπουλου που συνόδευσε την ανακοίνωση των μεγεθών α΄ εξαμήνου: "Η συνολική κερδοφορία για ολόκληρο το έτος εκτιμάται ότι θα παραμείνει περίπου στα επίπεδα του α΄ εξαμήνου του 2008".

Ειδικότερα, σε ανακοίνωση της Επιχείρησης αναφέρεται συγκεκριμένα ότι:

"Στο πλαίσιο της παροχής αξιόπιστης και έγκαιρης πληροφόρησης σχετικά με την εξέλιξη των οικονομικών μεγεθών της ΔΕΗ για το 2008, η εταιρία ανακοινώνει ότι, με βάση τα μέχρι τώρα στοιχεία, τα αποτελέσματα του β΄ εξαμήνου του 2008 προβλέπεται ότι θα είναι χειρότερα από αυτά του α΄ εξαμήνου.

Ο λόγος που οδηγεί στην εκτίμηση αυτή είναι ότι η αύξηση των δαπανών για εισαγόμενα καύσιμα (πετρέλαιο, φυσικό αέριο), αγορές ενέργειας από τρίτους για την πλήρη κάλυψη της ζήτησης, καθώς και δικαιωμάτων εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα υπερβαίνει σημαντικά τις αρχικές προβλέψεις μας, υπερκαλύπτοντας κατά πολύ τις αυξήσεις των εσόδων που προκύπτουν από την αύξηση των πωλήσεων ηλεκτρικής ενέργειας και τις αυξήσεις των τιμολογίων του τελευταίου δωδεκαμήνου.

Όλες οι λοιπές λειτουργικές δαπάνες κινούνται στα πλαίσια του προϋπολογισμού", καταλήγει η ανακοίνωση.

---Μήνυση κατά της ΔΕΗ καταθέτει η ΓΕΝΟΠ

Εν τω μεταξύ, νέο κεφάλαιο φαίνεται να ανοίγει η ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ στη σκληρή αντιπαράθεση της με τη διοίκηση της Επιχείρησης.

Σύμφωνα με πληροφορίες του euro2day, η ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ καταθέτει σήμερα στον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου κ. Σανιδά μηνυτήρια αναφορά κατά παντός υπευθύνου "για τον βιασμό και την κλοπή της ΔΕΗ και των Ελλήνων καταναλωτών", καθώς και εξώδικο κατά της διοίκησης της ΔΕΗ, την οποία χρεώνει με "οικονομικά εγκλήματα".

Συγκεκριμένα, η μηνυτήρια αναφορά έχει να κάνει με την οικονομική κατάρρευση της ΔΕΗ, για την οποία θεωρείται ότι κύρια ευθύνη έχει η αλχημεία της Οριακής Τιμής του Συστήματος, που ξεκίνησε πριν από 33 μήνες, προκειμένου, όπως εκτιμά η ΓΕΝΟΠ, να διευκολυνθεί η είσοδος ιδιωτών στην ηλεκτροπαραγωγή, σε βάρος της ΔΕΗ. Επίσης, αφορά στην υποχρέωση της ΔΕΗ να αποτελεί το τελευταίο καταφύγιο, δηλαδή να παρέχει ρεύμα σε όποιον της το ζητήσει, καθώς και τα ρυθμιζόμενα τιμολόγια που αφορούν μόνον στην ελληνική βιομηχανία.

Πάντως, το θέμα με την ΟΤΣ αναγνωρίζει και η ίδια η διοίκηση της ΔΕΗ, καθώς, σύμφωνα με πληροφορίες, σε μελέτη που έχει κάνει εκτιμάται ότι η επιβάρυνσή της στο 7μηνο του 2008 θα φτάσει τουλάχιστον τα 47 εκατ. ευρώ.

Σε ό,τι έχει να κάνει με το εξώδικο, η ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ εγκαλεί τη διοίκηση της ΔΕΗ και προσωπικά τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο κ. Τ. Αθανασόπουλο, γιατί, όπως υποστηρίζει, δεν έχει κάνει τίποτε:

α) για να πάψει η Επιχείρηση να αποτελεί "τελευταίο καταφύγιο",
β) για να μην αγοράζει ακριβά το ηλεκτρικό ρεύμα στη χονδρική αγορά και να το πουλά φθηνότερα στη λιανική σε βιομηχανίες,
γ) για να αντισταθμίσει την κάλυψη του κόστους των Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας και
δ) για να εισπράξει από τον ΔΕΣΜΗΕ το αντίτιμο από τη μίσθωση για δύο συνεχόμενα καλοκαίρια πανάκριβων ηλεκτροπαραγωγών ζευγών.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, η ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ ετοιμάζεται να προχωρήσει και σε πιο σκληρές κινήσεις, όπως για παράδειγμα καταλήψεις που θα ακινητοποιήσουν το Σύστημα, καθώς και απεργίες πείνας.

Αθ. Καλ.


ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v