Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κυπριακές τράπεζες: Κανένα πρόβλημα με Ρωσία

Δεν έχουμε δει μέχρι σήμερα κάποια κινητικότητα για αποσύρσεις των ρωσικών καταθέσεων από τις κυπριακές τράπεζες, όπως υποστηρίζουν παράγοντες της κυπριακής αγοράς. Επιπλέον οι τράπεζες δεν έχουν έκθεση σε τοξικά προϊόντα.

  • του Στέφανου Κοτζαμάνη
Κυπριακές τράπεζες: Κανένα πρόβλημα με Ρωσία
Δεν έχουμε δει μέχρι σήμερα κάποια κινητικότητα για αποσύρσεις των ρωσικών καταθέσεων από τις κυπριακές τράπεζες, ούτε η τρέχουσα κατάσταση στη ρωσική οικονομία φαίνεται να προκαλεί κάποια ιδιαίτερα προβλήματα στην Κύπρο.

Αυτό υποστηρίζουν παράγοντες της κυπριακής τραπεζικής αγοράς, σχολιάζοντας φήμες που συσχέτιζαν τη μεγάλη πτώση των μετοχών των κυπριακών τραπεζών κατά τις τελευταίες εβδομάδες με τις εξελίξεις στη Ρωσία.

"Η πτώση μάλλον θα πρέπει να αποδοθεί στη ρηχή χρηματιστηριακή αγορά, σε μια περίοδο όπου ξένοι θεσμικοί επενδυτές επέλεξαν να ρευστοποιήσουν τις θέσεις τους στις κυπριακές τράπεζες και όχι στην κατάσταση που επικρατεί στη Ρωσία. Άλλωστε, το ρωσικό χρηματιστήριο είναι σαφώς σε μικρότερο βαθμό συνδεδεμένο με την εγχώρια οικονομία, εν συγκρίσει, για παράδειγμα, με τη συσχέτιση που υπάρχει μεταξύ NYSE και αμερικανικής οικονομίας", απάντησαν στο euro2day.gr.

Γενικότερα, πάντως, ο δείκτης χορηγήσεων προς καταθέσεις στην Κύπρο βρίσκεται γύρω στο 90%, ωστόσο οι καταθέσεις από το international banking μόνο κατά 20% μπορούν να διοχετευτούν ως ρευστότητα στις κυπριακές τράπεζες. Άρα, σύμφωνα με τους αναλυτές, ένας τροποποιημένος δείκτης χορηγήσεων προς καταθέσεις θα κυμαινόταν μεταξύ του 105% και του 110%.

Σύμφωνα με τοπικούς παράγοντες, οι κυπριακές τράπεζες δεν διαθέτουν "τοξικά" περιουσιακά στοιχεία, ενώ ο δανεισμός των Κυπρίων προέρχεται από εγχώρια κεφάλαια και όχι από ξένα.

Επιπλέον, η κτηματαγορά στην Κύπρο -λόγω και των ιδιαιτεροτήτων που τη χαρακτηρίζουν- δεν έχει υποχρεωθεί μέχρι σήμερα σε κάποια σημαντική υποχώρηση τιμών, ενώ ακόμη και αν αυτό συμβεί, εκτιμάται ότι θα γίνει μεσομακροπρόθεσμα και έτσι οι όποιοι κραδασμοί προκύψουν θα απορροφηθούν πλήρως.

Τέλος, σε περίπτωση που προέκυπτε κάποιο πρόβλημα, η Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου θα μπορούσε να εφοδιάσει τις τράπεζες με επιπλέον ρευστότητα, περιορίζοντας τις δεσμεύσεις που έχει θέσει στις καταθέσεις οι οποίες προέρχονται από το international banking.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v