Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Folli Follie: «Βεβαιότητες» εν μέσω αβεβαιότητας

Με την επαναβεβαίωση των προβλέψεων του για τα μεγέθη της χρήσης του 2008 απαντά ο όμιλος Folli Follie, στις αιτιάσεις αναλυτών διεθνών οίκων και στις ανησυχίες της αγοράς σε ότι αφορά την πορεία εν μέσω ύφεσης.  

  • της Πέννυς Κούτρα
Folli Follie: «Βεβαιότητες» εν μέσω αβεβαιότητας
Με την επαναβεβαίωση των προβλέψεων του για τα μεγέθη της χρήσης του 2008 απαντά ο όμιλος Folli Follie, στις αιτιάσεις αναλυτών διεθνών επενδυτικών οίκων, αλλά και στη γενικότερη ανησυχία παραγόντων της αγοράς σε ότι αφορά τη μελλοντική του πορεία εν μέσω καταναλωτικής ύφεσης και χρηματοοικονομικής κρίσης.

Ο όμιλος, αν και έχει θέσει ως έδρα του την ελληνική αγορά, όπου οι κραδασμοί της κρίσης δεν έχουν μέχρι στιγμής επιβαρύνει δραστικά τα επιτόκια δανεισμού ή την κατανάλωση – τουλάχιστον με την ένταση που συμβαίνει στις ώριμες δυτικοευρωπαικές αγορές-, εν τούτοις αποτελεί έναν από τους πιο εκτεθειμένους λιανεμπορικούς ομίλους της χώρας, καθώς οι δραστηριότητες του εκτείνονται από την Ασία έως το Λονδίνο.

Η διοίκηση του δε, έχει αναγνωρίσει, όπως αναφέρεται στην εξαμηνιαία αναλυτική έκθεση αποτελεσμάτων της, ότι οι πιθανοί κίνδυνοι για την δραστηριότητα της είναι
η αύξηση των επιτοκίων, η μεταβλητότητα των συναλλαγματικών ισοτιμιών αλλά και εν γένει ο πληθωρισμός που μπορεί να επηρεάσει, εν μέσω χρηματοοικονομικής κρίσης, την κατανάλωση διεθνώς.

Παρά τις παραπάνω παραδοχές και τις εξελίξεις που καταγράφονται και στα τρία «μέτωπα», ο όμιλος διατηρεί τις προβλέψεις του, εκτιμώντας ότι τουλάχιστον στο β’ εξάμηνο του 2008, θα παραμείνει ανεπηρέαστος.

Μετά από μπαράζ εξαγορών την τελευταία τριετία έχει ενσωματώσει την εταιρία ΚΑΕ, η οποία είναι ευαίσθητη στην όποια μείωση της τουριστικής κίνησης, την Elmec Sport, η οποία δέχεται τις πιέσεις από την καταναλωτική συγκράτηση σε ότι αφορά την αγορά ένδυσης ενώ ταυτόχρονα «τρέχει» ένα επενδυτικό πρόγραμμα 200 εκατ. ευρώ για την προσεχή 5ετία, την εταιρία Links of London, η οποία δραστηριοποιείται κυρίως στην Δυτική Ευρώπη με προιόντα πολυτελείας τα οποία πλήττονται πρώτα σε περιόδους κρίσης.

Προσφάτως δε, υπέγραψε προσύμφωνο για την εξαγορά της εταιρείας παιδικών ενδυμάτων Lapin με τίμημα 84,4 εκατ.ευρώ, τα μισά εκ των οποίων θα πρέπει να καταβάλλει σε ρευστό, ενώ τα υπόλοιπα θα πληρωθούν με μετοχές Elmec Sport στην τιμή των 5 ευρώ ανά μετοχή, αν και τα τρέχοντα επίπεδα της τιμής της μετοχής είναι κοντά στα 3,5 ευρώ. Η εν λόγω συμφωνία πάντως δεν έχει ολοκληρωθεί καθώς εκκρεμμούν οι απαραίτητες εγκρίσεις από την Επιτροπή Ανταγωνισμού. 

Υψηλός δανεισμός

Ηδη στο α’ εξάμηνο του 2008, ο συνολικός δανεισμός του ομίλου Folli Follie ανήρχετο σε 724,9 εκατ.ευρώ έναντι 419,2 εκατ.ευρώ το αντίστοιχο διάστημα του 2007, ενώ συντελεστής μόχλευσης είχε διαμορφωθεί στο 63,7% από 48% στο α’ εξάμηνο του 2007.
 
Το κυριότερο μέρος του δανεισμού του ομίλου (548 εκατ.ευρώ) αφορά σε μακροχρόνιες συμβάσεις ενώ τα 176 εκατ.ευρώ αφορούν σε βραχυπρόθεσμα δάνεια.

Εν τούτοις, η εταιρία έχει λάβει απόφαση για έκδοση ομολογιακού δανείου που υπερβαίνει τα 300 εκατ.ευρώ, ώστε να περιορίσει τα χρηματοοικονομικά έξοδα, τα οποία στο α’ εξάμηνο του 2008, κόστισαν στον όμιλο 18,5 εκατ.ευρώ από 11,3 εκατ.ευρώ το αντίστοιχο περυσινό διάστημα.

Η διοίκηση του ομίλου εξάλλου αναγνωρίζοντας τον επιτοκιακό κίνδυνο ανέφερε στην απολογιστική έκθεση της για το α’ εξάμηνο του 2008 ότι επιδιώκει την εντός του έτους αντικατάσταση του υφιστάμενου δανεισμού με την έκδοση κοινού ομολογιακού δανείου, χωρίς ωστόσο μέχρι σήμερα να το επιτύχει. Παράλληλα, εκ θέσεως και εκ φύσεως, ο όμιλος είναι εκτεθειμένος στους συναλλαγματικούς κινδύνους, που στην παρούσα φάση, ενισχύονται λόγω της μεταβλητότητας των αγορών.

Αναδιάρθρωση

Σ’αυτό το αβέβαιο περιβάλλον, ο όμιλος διατηρεί στρατηγική ανάπτυξης, χωρίς να έχει αναθεωρήσει επισήμως το επενδυτικό του πρόγραμμα ενώ ταυτοχρόνως δεν έχει παρουσιάσει χειροπιαστά οφέλη από τις συνέργιες που επιδιώκει σε 13 τομείς μεταξύ των εταιριών του γκρούπ.

Σε ότι αφορά το πρόγραμμα αναδιάρθρωσης, το οποίο επεξεργάζεται ήδη από τα τέλη του 2007, δεν έχει υπάρξει καμιά επίσημη ενημέρωση ή δεδομένη κατεύθυνση.

Η πρόθεση για placement μετοχών της Elmec Sport (την οποία ελέγχει σε ποσοστό μεγαλύτερο του 90%) ευλόγως απομακρύνεται λόγω της κατάστασης που διαμορφώνεται στις κεφαλαιαγορές.

Σύμφωνα δε με παλαιότερες δηλώσεις της διοίκησης του ομίλου δεν προτίθεται να προχωρήσει σε συγχώνευση εταιριών του γκρούπ, ενώ σκοπεύει να διατηρήσει εντός του ΧΑ όλες τις εισηγμένες εταιρίες. Επίσης παρά το γεγονός του ελέγχει ποσοστό μεγαλύτερο του 90% στην Elmec Sport, μετά την ολοκλήρωση της υποχρεωτικής δημόσιας πρότασης, έχει εκφράσει την πρόθεση του να μην προχωρήσει σε delisting της εταιρίας.

Σε ότι αφορά την πιθανότητα περικοπής μερισμάτων, ώστε αυτά να απομειώσουν δανεισμό, ο όμιλος δεν έδωσε καμία απάντηση, σε σχετικά ερωτήματα αναλυτών κατά το πρόσφατο road show της ΕΧΑΕ στο Λονδίνο.

Τέλος, η διοίκηση του ομίλου δεν έχει εκφράσει καμιά άλλη πρόθεση αξιοποίησης στοιχείων του ενεργητικού της, αν και έχει κατά καιρούς δεχθεί κρούσεις πώλησης ποσοστών σε ξένα επενδυτικά κεφάλαια.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v