Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

"Η Alpha θα ενταχθεί πρώτη στο σχέδιο στήριξης"

Η Alpha Bank θα είναι η πρώτη που θα ενταχθεί στο σχέδιο στήριξης των τραπεζών, κάνοντας χρήση όλων των μέτρων που προβλέπει. Αυτό τόνισε ο πρόεδρός της, κ. Γιάννης Κωστόπουλος. Τι δήλωσε για τις τράπεζες.

Η Alpha θα ενταχθεί πρώτη στο σχέδιο στήριξης
Η Alpha Bank θα ενταχθεί πρώτη στο σχέδιο στήριξης των ελληνικών τραπεζών χωρίς να κάνει διάκριση στα επιμέρους μέτρα, δήλωσε ο πρόεδρος της τράπεζας, κ. Γ. Κωστόπουλος σε συνέντευξή του στην "Καθημερινή της Κυριακής". 

Ο κορυφαίος τραπεζίτης ανέφερε: "Η Alpha Bank συμπληρώνει σχεδόν 130 χρόνια ανελλιπούς στήριξης της επιχειρηματικότητας στην Ελλάδα. Σε αυτό το διάστημα έχουμε στηρίξει χιλιάδες επενδυτικές ιδέες και αισθανόμαστε υπερήφανοι που κι εμείς στον βαθμό που μας αναλογεί έχουμε συμβάλει στην ανάπτυξη και στην ευημερία της ελληνικής κοινωνίας. Όμως, οι στιγμές είναι κρίσιμες κι εμείς, ως τρίτη και τέταρτη γενιά στη διοίκηση της Alpha Bank, αντιλαμβανόμαστε την ευθύνη μας έναντι των περιστάσεων.

Απερίφραστα, λοιπόν, μπορώ να σας πω πως η τράπεζά μας θα ενταχθεί στο σχέδιο κάνοντας χρήση όλων των μέτρων που το ελληνικό δημόσιο μας παρέχει, γιατί πιστεύουμε πως αυτό το σχέδιο είναι καλό για την οικονομία και ό,τι είναι καλό για την οικονομία είναι καλό και για τις τράπεζες".

Ο κ. Κωστόπουλος υπογράμμισε επίσης:  "Έχοντας, συγκριτικά, μια ιδιαίτερα ισχυρή κεφαλαιακή βάση (Tier Ι στο 8,9%), μια πάντα πιστή και διαρκώς αυξανόμενη καταθετική βάση πλέον των 40 δισεκατομμυρίων ευρώ αλλά και ενεργούς μηχανισμούς άντλησης ρευστότητας από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, αναλαμβάνουμε την πρωτοβουλία να ενταχθούμε πρώτοι στο σχέδιο χωρίς να κάνουμε διάκριση στα επιμέρους μέτρα, προσβλέποντας ακριβώς στο να δημιουργήσουμε άμεσα μια θετική δυναμική μεταξύ των τραπεζών.

Έτσι, απαλλάσσουμε τις υπόλοιπες τράπεζες από κάθε δισταγμό για ένταξη στο σχέδιο για την ενίσχυση της ρευστότητος της οικονομίας.

Πρέπει επιτέλους στην Ελλάδα να έχουμε και μια αίσθηση του τι συμβαίνει στο παγκόσμιο γίγνεσθαι: δεν είναι δυνατόν, όταν κολοσσοί στην Αμερική και στην Ευρώπη κάνουν χρήση των αντίστοιχων μέτρων κεφαλαιακής ενίσχυσης, εμείς στην Ελλάδα να ομφαλοσκοπούμε".

Παράλληλα ο κ. Κωστόπουλος επανέλαβε τη δήλωση ότι στην Ελλάδα υπάρχει χώρος για δυόμισι τράπεζες τονίζοντας χαρακτηριστικά: "Αυτό λένε τα νούμερα: το ενεργητικό των μεγάλων τραπεζών είναι περί τα 280 δισ.

Αυτό ισοδυναμεί με δύο τράπεζες των 100 δισ. ευρώ, ένα σωστό μέγεθος για μια ευρωπαϊκή τράπεζα και μία των 50 δισ. ευρώ".

Αναφερόμενος στη συνεχή φημολογία περί συγχώνευσης της Alpha Bank με τη Eurobank, την Εθνική ή για συνεργασία με τη Marfin, ο κ. Κωστόπουλος εμφανίστηκε αρνητικός.

Για τα επιτόκια των δανείων που θα χορηγήσουν οι ελληνικές τράπεζες το 2009, ο πρόεδρος της Alpha Bank σημείωσε ότι σε σχέση με τα σημερινά επίπεδά τους "ασφαλώς θα πέσουν, αλλά μην περιμένετε ότι θα γυρίσουν εκεί που ήταν στην αρχή του 2008".

Όσον αφορά στην πορεία της ελληνικής οικονομίας, ο κ. Κωστόπουλος τόνισε ότι το 2009 θα είναι μια πολύ δύσκολη χρονιά, σημειώνοντας πως ακόμα και αν το ελληνικό ΑΕΠ αυξηθεί κατά 2,5%, το πρόβλημα δεν λύνεται.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v