Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ελλάκτωρ: Προβάδισμα (και πάλι) για Navarino

Προβάδισμα έναντι των άλλων δύο διεκδικητών (ΑΒΑΞ και ΤΕΡΝΑ) της δεύτερης μεγάλης εργολαβίας που αφορά στη δημιουργία του τουριστικού θερέτρου Navarino Resorts στη Μεσσηνία έχει ο όμιλος Ελλάκτωρ. Οι λεπτομέρειες του project.

  • του Φάνη Γαβρινιώτη
Ελλάκτωρ: Προβάδισμα (και πάλι) για Navarino
Προβάδισμα έναντι των άλλων δύο διεκδικητών της δεύτερης μεγάλης εργολαβίας που αφορά στη δημιουργία του τουριστικού θερέετρου Navarino Resorts στη Μεσσηνία έχει ο όμιλος Ελλάκτωρ.

Σύμφωνα με πληροφορίες του euro2day.gr, η θυγατρική Άκτωρ έχει υποβάλει στον φορέα υλοποίησης της επένδυσης -στην εταιρία ΤΕΜΕΣ Α.Ε. του εφοπλιστή κ. Βασίλη Κωνσταντακόπουλου- την καλύτερη οικονομική προσφορά σε σχέση με εκείνες των J&P Άβαξ και Τέρνα και είναι αρκετά πιθανό να αναλάβει τελικά το έργο κατασκευής και του δεύτερου παραθεριστικού συγκροτήματος, το οποίο πρόκειται να αναπτυχθεί σε έκταση 1.400 στρεμμάτων στην Πύλο και περιλαμβάνει την ανέγερση δύο πολυτελών ξενοδοχειακών μονάδων συνολικής δυναμικότητας 780 κλινών.

Ο προϋπολογισμός της συγκεκριμένης εργολαβίας ανέρχεται στο ποσό των 220 εκατ. ευρώ.

Υπενθυμίζεται πως η εταιρία Άκτωρ έχει ήδη αναλάβει και εκτελεί την πρώτη εργολαβία στο Navarino Resort, η οποία υλοποιείται στην περιοχή Ρωμανός (1.300 στρέμματα) και αφορά στην κατασκευή δύο ξενοδοχειακών μονάδων (770 κλίνες), ενός συνεδριακού κέντρου (2.000 θέσεις) και ενός κέντρου θαλασσοθεραπείας, έργο ύψους 330 εκατ. ευρώ.

Αυτή τη στιγμή έχει ολοκληρωθεί σχεδόν το 50% του έργου και εκτιμάται πως το πρώτο παραθεριστικό συγκρότημα του Navarino Resort θα αρχίσει τη λειτουργία του την άνοιξη του 2010. Το τουριστικό θέρετρο στη νοτιοδυτική πλευρά της Πελοποννήσου θα αναπτυχθεί σε συνολική έκταση 10.000 στρεμμάτων και θα αποτελείται από τέσσερα ανεξάρτητα παραθεριστικά συγκροτήματα με ξενοδοχεία πέντε αστέρων, κέντρα θαλασσοθεραπείας, συνεδριακά κέντρα, γήπεδα γκολφ αλλά και πολυτελείς εξοχικές κατοικίες που θα κατασκευαστούν αργότερα.

Η επένδυση στη Μεσσηνία θα ξεπεράσει σε κόστος το ποσό του 1 δισ. ευρώ.

---Διαπραγμάτευση για βελτίωση της προσφοράς

Για την ανάθεση της δεύτερης εργολαβίας η εταιρία ΤΕΜΕΣ κάλεσε να υποβάλουν προσφορές οι τρεις μεγαλύτερες κατασκευαστικές εταιρίες της χώρας (Άκτωρ, J&P Άβαξ, Τέρνα), διαδικασία την οποία εξάλλου ακολούθησε και στο πρώτο τμήμα του project (τότε είχε προσκαλέσει και την ΕΚΤΕΡ).

Η προσφορά του ομίλου Ελλάκτωρ και της θυγατρικής Άκτωρ θεωρείται, κατ' αρχάς, οικονομικά συμφέρουσα, αλλά δεν έχει ακόμη ληφθεί καμία απόφαση για την κατακύρωση του έργου. Μάλιστα, αυτή τη στιγμή η ΤΕΜΕΣ βρίσκεται σε διαπραγμάτευση με τους επικεφαλής της Άκτωρ προκειμένου να πετύχει βελτίωση της προσφοράς, ιδίως μετά τα νέα δεδομένα που έχει δημιουργήσει η οικονομική κρίση και η πτώση των τιμών στα οικοδομικά υλικά και στα καύσιμα.

Σε περίπτωση που οι συζητήσεις δεν καταλήξουν σε συμφωνία, κάτι που ωστόσο θεωρείται απίθανο να συμβεί, ο φορέας του έργου προτίθεται να επαναλάβει τη διαδικασία ώστε να επιλέξει τον ανάδοχο του έργου.

Αξίζει να σημειωθεί πως οι οικοδομικές άδειες για τα ξενοδοχεία στην έκταση της Πύλου έχουν εκδοθεί και πρόθεση της εταιρίας ΤΕΜΕΣ είναι να ξεκινήσουν οι εργασίες για την ανέγερσή τους την προσεχή άνοιξη.

[email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v