Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Dolphin Capital: Μειώνει το κόστος των έργων

Με χαμηλότερο κόστος κατά περίπου 30%, χωρίς ωστόσο να χάσουν σε ποιότητα, θα επιδιώξει να υλοποιήσει τις δύο πρώτες επενδύσεις του ο όμιλος Dolphin Capital Investors.

  • του Φάνη Γαβρινιώτη
Dolphin Capital: Μειώνει το κόστος των έργων
Με χαμηλότερο κόστος κατά περίπου 30%, χωρίς ωστόσο μείωση της ποιότητας, θα επιδιώξει να υλοποιήσει τις δύο πρώτες επενδύσεις του ο όμιλος Dolphin Capital Investors, ο οποίος παράλληλα σχεδιάζει να μεγαλώσει τη short list με τις τεχνικές εταιρίες που θα διεκδικήσουν τις εργολαβίες, ώστε να πετύχει καλύτερες οικονομικές προσφορές.

Για τον λόγο αυτόν, ο επενδυτικός οίκος προχωρά σε τροποποίηση των αρχικών μελετών ανάπτυξης των τουριστικών συγκροτημάτων στις εκτάσεις που διαθέτει στο Πόρτο Χέλι και ταυτόχρονα βάζει στο παιχνίδι της διεκδίκησης του κατασκευαστικού αντικειμένου περισσότερες τεχνικές εταιρίες από τις τρεις μεγάλες (Άκτωρ, J&P Άβαξ, Τέρνα) που είχε αποφασίσει καταρχήν, γεγονός που μεταθέτει χρονικά για το καλοκαίρι τη δημοπράτηση της πρώτης φάσης των έργων.

Πρόθεση της DCI ήταν να ξεκινήσει τη διαδικασία επιλογής αναδόχου για τα έργα αυτά -ύψους περίπου 100 εκατ. ευρώ- στις αρχές του 2009, ωστόσο η διεθνής οικονομική κρίση δημιούργησε νέα δεδομένα και επέβαλε την αναθεώρηση του κόστους προς τα κάτω.

Σημειώνεται πως οι δύο πρώτες επενδύσεις της DCI αφορούν στη δημιουργία των συγκροτημάτων Kilada Hills Golf Resort και Seascape Hills Resort σε ιδιόκτητες εκτάσεις 2.500 στρεμμάτων και 960 στρεμμάτων αντίστοιχα στο Πόρτο Χέλι.

Για το Kilada Hills Golf Resort που θα περιελάμβανε ξενοδοχειακή μονάδα Chedi (71 δωμάτια και 40 club σουίτες), 45 ανεξάρτητες βίλες Chedi, περισσότερες από 250 εξοχικές κατοικίες και γήπεδο γκολφ, ο επενδυτικός οίκος σχεδίαζε να διαθέσει συνολικά περί τα 300 εκατ. ευρώ. Η επένδυση για το Seascape Hills Resort, το οποίο θα διέθετε πολυτελές ξενοδοχείο, 40 βίλες και μονάδα θαλασσοθεραπείας του οίκου Aman Resort, θα άγγιζε τα 100 εκατ. ευρώ.

Με την τροποποίηση των αρχικών σχεδίων, η DCI εκτιμά πως θα μπορέσει να εξοικονομήσει από τα δύο projects συνολικά περί τα 100 εκατ. ευρώ, όσο δηλαδή θα κοστίσει η πρώτη φάση των έργων ανάπτυξης.

---Τρεις συν τρεις στη short list

Στο πλαίσιο της προσπάθειας για μείωση του κόστους των δύο έργων εντάσσεται και η απόφαση του επενδυτικού οίκου να διευρύνει τη λίστα με τις κατασκευαστικές εταιρίες που θα προσκληθούν να υποβάλουν τις προσφορές τους προκειμένου να αναλάβουν την πρώτη φάση των εργασιών.

Αρχικά η DCI είχε την πρόθεση να καλέσει στην κλειστή διαγωνιστική διαδικασία τις τρεις μεγαλύτερες ελληνικές τεχνικές εταιρίες, ήτοι την Άκτωρ, την J&P Άβαξ και την Τέρνα.

Ωστόσο, στη συνέχεια έκρινε πως ο ανταγωνισμός θα λειτουργούσε καλύτερα και η ίδια θα εξασφάλιζε περισσότερο συμφέρουσες οικονομικές προσφορές αν διεύρυνε τη short list με ακόμη δύο - τρεις κατασκευαστικές επιχειρήσεις, που θα ήταν μεν μικρότερες σε μέγεθος, θα μπορούσαν ωστόσο να διασφαλίσουν την ομαλή και καλή εκτέλεση των εργασιών.

Αν και προς το παρόν δεν έχει ακόμη αποφασιστεί ποιες επιπλέον εταιρίες θα κληθούν να συμμετάσχουν στον διαγωνισμό, τις περισσότερες πιθανότητες με βάση τις δυνατότητες και την εμπειρία τους φαίνεται να συγκεντρώνουν η ΑΕΓΕΚ, η Μηχανική και η ΕΚΤΕΡ.

[email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v