Ιατρικό: Αναμένει κάμψη της ζήτησης και φέτος

Μικρή κάμψη της ζήτησης εξαιτίας της οικονομικής κρίσης αναμένει η διοίκηση της Ιατρικό Αθηνών η οποία αναζητά φάρμακο στην πτώση της κίνησης των εσωτερικών ασθενών επιχειρώντας εκ νέου άνοιγμα στην ασφαλιστική αγορά.

  • του Χρήστου Κίτσιου
Ιατρικό: Αναμένει κάμψη της ζήτησης και φέτος
Μικρή κάμψη της ζήτησης εξαιτίας της οικονομικής κρίσης και κατά τη φετινή χρονιά αναμένει η διοίκηση της Ιατρικό Αθηνών, η οποία αναζητά φάρμακο κατά της πτώσης στον αριθμό των εσωτερικών ασθενών, επιχειρώντας εκ νέου άνοιγμα στην ασφαλιστική αγορά.

Στην έκθεση διαχείρισης που συνοδεύει τις αναλυτικές καταστάσεις 2008 η διοίκηση του ομίλου Ιατρικό Αθηνών εκτιμά ότι η κάμψη της ζήτησης που διαφάνηκε ήδη από το δ΄ τρίμηνο του 2008 θα συνεχιστεί και φέτος αν η ιατρική αντιμετώπιση κάποιων περιστατικών αναβληθεί λόγω της ψυχολογίας που επικρατεί για συγκράτηση των δαπανών την οποία προκαλέι η κρίση ή ακόμη χειρότερα εξαιτίας της μείωσης των εισοδημάτων.

Αυτή η κάμψη, όπως επισημαίνεται, θα είναι πολύ μικρότερη σε σχέση με άλλους κλάδους της οικονομίας, λόγω των αμυντικών χαρακτηριστικών των υπηρεσιών υγείας. Προκειμένου δε να την αντιμετωπίσει ο όμιλος, διευρύνει τις συνεργασίες του με ασφαλιστικές εταιρίες, εγκαταλείποντας τη γραμμή του "σκληρού ροκ" και των υψηλών απαιτήσεων που κράτησε για πολλά έτη απέναντι στις ασφαλιστικές.

Η μείωση πέρυσι των εσωτερικών ασθενών κατά 2,25% παρά και τη σύναψη
συνεργασιών με την AXA, την Generali, την Groupama και την ΑΤΕ Ασφαλιστική εξηγεί την αλλαγή στρατηγικής. Η μείωση σημειώθηκε στις κλινικές του Λεκανοπεδίου, ενώ αντίθετα το Διαβαλκανικό βελτίωσε σύμφωνα με πληροφορίες τον βαθμό πληρότητάς του, ενισχύοντας το μερίδιό του στη Θεσσαλονίκη και στην ευρύτερη αγορά της Β. Ελλάδας.

Για να αντιμετωπίσει την κάμψη της ζήτησης από πλευράς ιδιωτών πελατών η Ιατρικό ενίσχυσε το χαρτοφυλάκιο συνεργασιών της με ασφαλιστικές προσθέτοντας την Ευρωπαϊκή Πίστη και την Commercial Value, ενώ μετά τη συνεργασία με την EFG Eurobank σύναψε συμφωνία συνεργασίας και με την Τράπεζα Πειραιώς για κατόχους πιστωτικών καρτών της τράπεζας.

---Πτώση περιθωρίων κέρδους το 2008

Οι περυσινές και φετινές συνεργασίες με ασφαλιστικές και δευτερευόντως με τράπεζες επεκτείνουν το δυνητικό πελατολόγιο του ομίλου, ο οποίος είδε το 2008 τον κύκλο εργασιών του να αυξάνεται μόλις κατά 2,23%, φτάνοντας τα 284,711 εκατ. ευρώ, έναντι 278,499 εκατ. ευρώ το 2007. Τα δε μικτά κέρδη του μειώθηκαν στα 53,8 εκατ. ευρώ από 57,3 εκατ. ευρώ και το σχετικό περιθώριο διαμορφώθηκε στο 18,8%.

Τα κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (ΕBITDA) ανήλθαν στα 37,1 εκατ. ευρώ καταγράφοντας πτώση 10,5% και τα κέρδη μετά φόρων και δικαιωμάτων μειοψηφίας διαμορφώθηκαν σε 11,066 εκατ. ευρώ από 15,077 εκατ. ευρώ, παρουσιάζοντας υποχώρηση 26,60%.

Σε επίπεδο μητρικής, ο κύκλος εργασιών διαμορφώθηκε σε 278,475 εκατ. ευρώ από 272,824 εκατ. ευρώ, σημειώνοντας αύξηση 2,07%, τα EBITDA ανήλθαν στα 29,20 εκατ. ευρώ, σημειώνοντας μείωση 18% και τα κέρδη μετά φόρων στα 8,8 εκατ. ευρώ από 15,8 εκατ. ευρώ, παρουσιάζοντας υποχώρηση 44,58%.

Ο όμιλος συνεχίζει κανονικά το επενδυτικό του πρόγραμμα, το οποίο όμως μετά τις μεγάλες επενδύσεις της προηγούμενης επταετίας (183 εκατ. ευρώ) είναι χαμηλό. Πέρυσι οι επενδύσεις του ανήλθαν στα 7,3 εκατ. ευρώ.

Ο δανεισμός του ομίλου ανέρχεται στα 156,2 εκατ. ευρώ και αν αφαιρεθούν τα ταμειακά διαθέσιμα (29,3 εκατ. ευρώ) ο καθαρός δανεισμός διαμορφώνεται στα 127 εκατ. ευρώ. Ο όμιλος πληροί όλους τους ελάχιστους αριθμοδείκτες του ομολογιακού δανείου ύψους 150 εκατ. ευρώ (καθαρός δανεισμός προς EBITDA μικρότερος ή ίσος του 5,5, δείκτης EBITDA προς καθαρούς χρεωστικούς τόκους μεγαλύτερος ή ίσος του 3,50 και σύνολο δανεισμού προς συνολικά ίδια κεφάλαια μικρότερο ή ίσο του 0,75%).

---Υψηλές οι απαιτήσεις από πελάτες, αργοί οι χρόνοι είσπραξης

Ανησυχία προκαλούν, όμως, οι υψηλές απαιτήσεις του. Οι εμπορικές απαιτήσεις διαμορφώθηκαν στα 148,7 εκατ. ευρώ έναντι 151,7 εκατ. ευρώ στο τέλος του 2007 και οι εμπορικές υποχρεώσεις αυξήθηκαν στα 93,4 εκατ. ευρώ από 91,7 εκατ. ευρώ.

Το ανησυχητικό είναι δε ότι απαιτήσεις από πελάτες, αξίας 65,7 εκατ. ευρώ, έχουν ενηλικίωση μεγαλύτερη του έτους, όπως και μεταχρονολογημένες επιταγές και γραμμάτια αξίας 6,9 εκατ. ευρώ. Επιπλέον, οι απαιτήσεις από πελάτες μεταξύ 181 και 365 ημερών ανέρχονται στα 25,7 εκατ. ευρώ.

Σημειώνεται ότι το Ιατρικό Αθηνών τον Δεκέμβριο του 2008 εκδήλωσε ενδιαφέρον ως μέλος κοινοπραξίας για να αναλάβει το ΣΔΙΤ που προκηρύχθηκε για την κατασκευή και λειτουργία παιδιατρικού νοσοκομείου στη Θεσσαλονίκη. Το Ιατρικό θα έχει την ευθύνη για τις υπηρεσίες τεχνικής διαχείρισης εφόσον τελικά προτιμηθεί η κοινοπραξία στην οποία συμμετέχει.

Επίσης, εντός του 2009 πούλησε στη Euromedica το 50% της Eurohospital από την οποία αποεπενδύθηκε, ενώ σύστησε τη Γαία Μαιευτικό και Γυναικολογικό Κέντρο, η οποία θα κληθεί να λειτουργήσει μαιευτήριο εντός του Ερρίκος Ντυνάν και όπως προκύπτει από τη διατύπωση που χρησιμοποιείται στην έκθεση διαχείρισης η Ιατρικό κατέχει το 100% του μετοχικού της κεφαλαίου.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v