Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

J&P Άβαξ: Συστήνει εταιρία παραχωρήσεων

Τη δημιουργία μιας νέας θυγατρικής εταιρίας, στην οποία θα εισφερθούν όλες οι συμμετοχές που διαθέτει ο όμιλός της σε έργα παραχώρησης στην Ελλάδα και στο εξωτερικό προωθεί αυτό το διάστημα η J&P Άβαξ.

  • του Φάνη Γαβρινιώτη
J&P Άβαξ: Συστήνει εταιρία παραχωρήσεων
Τη δημιουργία μιας νέας θυγατρικής εταιρίας, στην οποία θα εισφερθούν όλες οι συμμετοχές που διαθέτει ο όμιλός της σε έργα παραχώρησης στην Ελλάδα και στο εξωτερικό προωθεί αυτό το διάστημα η J&P Άβαξ.

Η εταιρία παραχωρήσεων θα ανήκει κατά 100% στην J&P Άβαξ, η οποία με τον τρόπο αυτό κάνει ουσιαστικά ένα ακόμη βήμα προς την κατεύθυνση μετεξέλιξής της σε holding, αν και προς το παρόν (όπως αναφέρουν σχετικές πληροφορίες) θα διατηρήσει το ανώτερο εργοληπτικό πτυχίο που κατέχει και θα συνεχίσει να ασχολείται άμεσα με την κατασκευή.

Το χαρτοφυλάκιο έργων παραχώρησης του κυπριακών συμφερόντων ομίλου περιλαμβάνει μέχρι τώρα συμμετοχές σε δεκαέξι projects, τα κυριότερα εκ των οποίων είναι αυτά της Αττικής Οδού (ελέγχει το 30,8%), της γέφυρας Ρίου - Αντιρρίου (20,5%), των αυτοκινητοδρόμων Μαλιακός - Κλειδί (21,2%) και Ελευσίνα - Κόρινθος - Πάτρα - Πύργος - Τσακώνα (21%) αλλά και του νέου διεθνούς αεροδρομίου στο Αμμάν της Ιορδανίας (9,5%).

Η σύσταση της νέας θυγατρικής, η οποία πιθανότατα θα φέρει την επωνυμία J&P Παραχωρήσεις θα ολοκληρωθεί εντός του έτους και εκτιμάται πως με τη λειτουργία της θα προκύψουν επιχειρησιακά και χρηματιστηριακά οφέλη για τον κατασκευαστικό όμιλο.

Σημειώνεται πως εταιρία, η οποία έχει συγκεντρώσει το σύνολο των συμμετοχών σε έργα παραχώρησης, διαθέτει προς το παρόν μόνο ο όμιλος Ελλάκτωρ, την Άκτωρ Παραχωρήσεις.
Ανάλογη θυγατρική, εκτός της J&P Άβαξ, σχεδιάζει να θέσει σε λειτουργία και ο όμιλος ΑΕΓΕΚ στο πλαίσιο της αναδιάρθρωσής του και της ενοποίησής του με τον όμιλο που έχει δημιουργήσει ο νέος μεγαλομέτοχος της εισηγμένης κ. Γιάννης Μαρούλης.

Στην ίδια κατεύθυνση όμως δεν αποκλείεται να κινηθεί και η ΓΕΚ-ΤΕΡΝΑ, η οποία συμμετέχει στα οδικά έργα παραχώρησης της Ιονίας Οδού και του αυτοκινητοδρόμου κεντρικής Ελλάδος καθώς και σε projects ανάπτυξης σταθμών αυτοκινήτων ανά την Ελλάδα.

Πάντως, εδώ θα πρέπει να σημειωθεί ότι ορισμένοι κατασκευαστές έχουν ταχθεί υπέρ της δημιουργίας ενός ενιαίου εταιρικού σχήματος στο οποίο θα εισφέρουν τα ποσοστά που ελέγχουν σε μεγάλα έργα παραχώρησης. Στο σχήμα αυτό θα μπορούσαν στη συνέχεια να αποκτήσουν ποσοστό συμμετοχής και διεθνή επενδυτικά κεφάλαια.

Προσωρινά με δύο πτυχία

Με εξαίρεση το θέμα της εταιρίας παραχωρήσεων που θα συσταθεί το προσεχές διάστημα, ο όμιλος της J&P Άβαξ (σύμφωνα με τα σημερινά δεδομένα και με βάση τις αποφάσεις που ελήφθησαν πρόσφατα) δεν θα προχωρήσει σε άμεση αναδιάρθρωση της δομής του.

Έτσι, πληροφορίες αναφέρουν πως τόσο η μητρική J&P Άβαξ όσο και η θυγατρική Αθηνά θα διατηρήσουν και μετά την επικείμενη επανάκριση από το ΥΠΕΧΩΔΕ το ανώτερο εργοληπτικό πτυχίο που σήμερα διαθέτουν. Ωστόσο, η κατοχή από τον κατασκευαστικό όμιλο δύο πτυχίων 7ης τάξης θα είναι προσωρινή, αφού αμέσως μετά την οριστική διευθέτηση του θέματος που εκκρεμεί με τις μετοχές της οικογένειας Πρωτοπαπά στην εταιρία Αθηνά αναμένεται να δρομολογηθεί η υπόθεση της αναδιάρθρωσης.

Υπενθυμίζεται πως η J&P Άβαξ πρόκειται να αποκτήσει επιπλέον ποσοστό 11,2% στη θυγατρική Αθηνά, σε εκτέλεση τελεσίδικης απόφασης του Αρείου Πάγου. Με τον τρόπο αυτόν θα έχει υπό τον έλεγχό της το 92% περίπου του μετοχικού κεφαλαίου της Αθηνά και τότε θα είναι σε θέση να αποφασίσει και να προωθήσει με ασφάλεια το χρηματιστηριακό και επιχειρηματικό μέλλον της θυγατρικής. 

Τα έργα παραχώρησης και τα ποσοστά
που ελέγχει σε αυτά ο όμιλος
J&P Άβαξ 

Αττική Οδός

30,83%

Ζεύξη Ρίο - Αντίρριο (Γέφυρα Α.Ε.)

20,53%

Αυτοκινητόδρομος Μαλιακός - Κλειδί (Αυτοκινητόδρομος Αιγαίου Α.Ε.)

21,25%

Αυτοκινητόδρομος Ελευσίνα - Κόρινθος - Πάτρα - Πύργος - Τσακώνα (Άπιον Κλέος Παραχώρηση και Λειτουργία Α.Ε.)

21%

Πάρκα Αναψυχής και Αθλητισμού
(Κανόε Καγιάκ)

25%

Εκθεσιακό - Συνεδριακό Κέντρο
Athens Metropolitan

11,67%

Αεροδρόμιο Queen Alia (Ιορδανία)

9,50%

Αθηναϊκοί Σταθμοί Αυτοκινήτων

20%

Polis Park

20%

Σταθμός Αυτοκινήτων ΟΛΠ

45%

Smyrni Park

20%

Salonika Park

42,86%

Μαρίνα Λεμεσού

31%

Μαρίνα Λευκάδας

26,64%

Μαρίνα Ζέας

6,26%

Μητροπολιτικό Κέντρο Πειραιά Α.Ε.

19,50%

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v