Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

"Ζεστό" χρήμα 2,4 δισ. ζητούν άμεσα 14 εισηγμένες

Προς αναζήτηση "ζεστού" χρήματος ύψους 2,4 δισ. ευρώ έχουν βγει 14 εισηγμένες. Σε τέσσερις τράπεζες (ΕΤΕ, ΤΤ, Αττικής, Γενική) τα 2,1 δισ. Οι ΑΜΚ "ανάγκης" και οι προβληματικές. Όλες οι αυξήσεις που "τρέχουν" στο Χ.Α.

  • των Στέφανου Κοτζαμάνη, Γιώργου Φλώκα
Ζεστό χρήμα 2,4 δισ. ζητούν άμεσα 14 εισηγμένες
Έπειτα από μακρύ χρονικό διάστημα απραξίας, πάνω από δέκα είναι οι εισηγμένες εταιρίες της Σοφοκλέους που σχεδιάζουν να προχωρήσουν σε αύξηση του μετοχικού τους κεφαλαίου με καταβολή μετρητών.
 
Αν και οι αποφάσεις ορισμένων από αυτές επηρεάστηκαν και από το γενικότερο θετικό κλίμα που επικρατεί στο Χρηματιστήριο της Αθήνας κατά τους τελευταίους τρεις μήνες, κάποιος διαπιστώνει εύκολα ότι στις περισσότερες περιπτώσεις πρόκειται για αυξήσεις κεφαλαίου "ανάγκης", δηλαδή για κινήσεις που προέρχονται από εξωτερικές πιέσεις και μόνο κατ’ εξαίρεσιν στοχεύουν στην ανάπτυξη νέων εργασιών και στη χρηματοδότηση επενδύσεων.

Ειδικότερα, από τις 14 εισηγμένες που ζητούν από την αγορά "φρέσκα" κεφάλαια ύψους 2,44 δισ. περίπου, οι τέσσερις τράπεζες (Εθνική, Τ.Τ., Γενική, Τρ. Αττικής) ζητούν τα 2,1 δισ. περίπου, με την Εθνική να ζητά μεν τα περισσότερα, παρουσιάζοντας, σύμφωνα με τις ανακοινώσεις, και τη μικρότερη ανάγκησε σχέση με τις υπόλοιπες εταιρίες.   

ΕΘΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ: Η τράπεζα εξέπληξε την αγορά, ζητώντας σε ανύποπτο χρόνο από την αγορά1,25 δισ. ευρώ (2 νέες/9 παλιές) στο "προνομιακό" τίμημα των 11,3 ευρώ, υπό τις "ευλογίες" της ΤτΕ και του υπουργείου Οικονομικών. Στόχος της αύξησης κεφαλαίου, σύμφωνα με τη διοίκηση, "η δημιουργία ισχυρής κεφαλαιακής βάσης και η εξασφάλιση πρόσθετης ευελιξίας κινήσεων που θα επιτρέψει στην ΕΤΕ να αξιοποιήσει στρατηγικές ευκαιρίες, ισχυροποιώντας την ηγετική παρουσία του ομίλου στην ΝΑ. Ευρώπη". Το υπουργείο Οικονομικών ανακοίνωσε ότι τα ταμεία και οι φορείς του Δημοσίου που μετέχουν στην ΕΤΕ θα συμμετάσχουν κανονικά στην έκδοση.    

ΤΑΧΥΔΡΟΜΙΚΟ ΤΑΜΙΕΥΤΗΡΙΟ: Βασικός στόχος της αύξησης κεφαλαίου του Τ.Τ., με βάση την ανακοίνωση της διοίκησης, είναι η ενίσχυση της κεφαλαιακής βάσης του. Η τράπεζα προχωρά σε ΑΜΚ κατά 526 εκατ. ευρώ (1ν/1π) η οποία θα "τρέξει" από τις 19/6 έως τις 3/7, με τιμή στα 3,7 ευρώ ανά μετοχή. Τα ΕΛΤΑ αναμένεται να ασκήσουν τα δικαιώματά τους για να διατηρήσουν ποσοστό 10% που ελέγχουν στο Τ.Τ., ενώ ερώτημα παραμένει η στάση που θα τηρήσουν η Eurobank και η Εθνική, οι οποίες έχουν "χτίσει" θέσεις κοντά στο 6% έκαστη, στο μετοχικό κεφάλαιο του Τ.Τ.  
  
ATTICA BANK: Την αύξηση κεφαλαίου που, σύμφωνα με πληροφορίες, θα κυμαίνεται στα 150 - 200 εκατ. ευρώ καλούνται να εγκρίνουν οι μέτοχοι της Attica Bank σε γενική συνέλευση που θα πραγματοποιηθεί στις 8 Ιουλίου. Όπως έχει δηλώσει ο πρόεδρος της τράπεζας, κ. Τρύφων Κολλίντζας, τα κεφάλαια θα συμβάλουν στην οργανική και μη οργανική ανάπτυξη της τράπεζας.  

ΑΣΠΙΣ ΠΡΟΝΟΙΑ: Η συνέχιση της λειτουργίας της εισηγμένης εταιρίας περνά αναμφίβολα μέσα από την επιτυχία της δρομολογούμενης αύξησης κεφαλαίου, ύψους 150 εκατ. ευρώ (1 νέα μετοχή ανά 2 παλαιές, προς 1 ευρώ). Η αναγκαιότητα της έκδοσης προκύπτει από το γεγονός ότι τα ίδια κεφάλαια της μητρικής στις 31/3/09 ήταν αρνητικά κατά 119 εκατ. ευρώ, ενώ σε ενοποιημένο επίπεδο κατά 149,3 εκατ. ευρώ. Θα πρέπει να επισημανθεί ότι έχει ανασταλεί η διαπραγμάτευση των μετοχών της Ασπίς Πρόνοια από το καλοκαίρι του 2008.

ΒΑΡΒΑΡΕΣΟΣ: Η διοίκηση της εισηγμένης έχει αποφύγει μέχρι σήμερα να προσδιορίσει τόσο το ύψος της επικείμενης αύξησης κεφαλαίου όσο και το κατά πόσον θα συμμετάσχουν οι βασικοί μέτοχοι. Το μόνο που μάθαμε αφορά στο ότι τα πρόσθετα κεφάλαια προορίζονται για αποπληρωμή υποχρεώσεων και για κεφάλαιο κίνησης. Η Βαρβαρέσος είναι νηματουργία σαφώς ζημιογόνα τα τελευταία χρόνια (συνθήκες κλάδου) και ο συνολικός τραπεζικός δανεισμός στις 31/3/2009 βρισκόταν λίγο πάνω από τα 30 εκατ. ευρώ (πολύ υψηλός σε σχέση με το μέγεθος και τις επιδόσεις της). Ωστόσο, το θετικό είναι ότι τα 22,7 εκατ. των δανείων έχουν κρατική εγγύηση, έχουν συναφθεί με ευνοϊκούς όρους (Euribor +1,5%) και αποπληρώνονται σε εξαμηνιαίες δόσεις έως και τον Ιούνιο του 2017.

ΓΕΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ: Η διοίκηση της τράπεζας αποφάσισε την αύξηση του μετοχικού της κεφαλαίου κατά 175,7 εκατ. ευρώ (2,2 νέες μετοχές για κάθε 1 παλαιά, προς 0,72 ευρώ) και η γαλλική Societe Generale δηλώνει ότι θα καλύψει όχι μόνο τη συμμετοχή της αλλά και το όποιο ενδεχόμενο αδιάθετο τμήμα της έκδοσης, ενώ το Μετοχικό Ταμείο Στρατού (συμμετοχή με 5,41%) δήλωσε ότι δεν θα διατηρήσει το ποσοστό των μετοχών του (είτε δεν θα συμμετέχει καθόλου, είτε θα το πράξει με ποσοστό μοκρότερο από αυτό που του αναλογεί). Διαφαινόμενη πρόθεση της διοίκησης είναι η ευχέρεια μιας ενδεχόμενης επιστροφής στο Δημόσιο των κεφαλαίων που έλαβε με βάση το πρόγραμμα στήριξης των τραπεζών και με έκδοση προνομιούχων μετοχών.

ΕΡΙΟΥΡΓΙΑ ΤΡΙΑ ΑΛΦΑ: Η προτεινόμενη αύξηση κεφαλαίου θα είναι της τάξεως του 1,5 εκατ. ευρώ και οι βασικοί μέτοχοι θα καλύψουν τουλάχιστον το ποσοστό που τους αναλογεί και ένα ακόμη τμήμα από το ενδεχόμενο αδιάθετο τμήμα της έκδοσης. Τα νέα κεφάλαια θα κατευθυνθούν στην ενίσχυση της κεφαλαιακής επάρκειας. Τα δάνεια στις 31/3/2009 ήταν 3,2 εκατ., όταν οι απαιτήσεις από τους πελάτες υπολογίζονταν άνω των 4 εκατ. Φέτος, οι πωλήσεις του πρώτου τριμήνου ήταν πολύ μεγαλύτερες από τις περυσινές και το αποτέλεσμα κερδοφόρο. Στα αξιοσημείωτα είναι και η πρόθεση της εισηγμένης να εκμεταλλευτεί το ακίνητο του εργοστασίου στη Νέα Ιωνία, το οποίο έχει ουσιαστικά διακόψει τη λειτουργία του. Στόχος της Εριουργίας Τρία Άλφα είναι να κατεδαφιστούν όλα τα υπάρχοντα κτίσματα, να ανεγερθούν νέα από την εταιρία, αλλά βάσει προσυμφωνημένων προδιαγραφών και προσυμφωνημένων χρήσεων, και αν είναι δυνατόν με προσυμφωνημένους εκμισθωτές και μακροχρόνιες συμβάσεις. Προς αυτήν την κατεύθυνση γίνονται κινήσεις, χωρίς όμως αποτέλεσμα επί του παρόντος.

ΙΠΠΟΤΟΥΡ: Άλλη μία εταιρία με αρνητικά ίδια κεφάλαια. Η διαδικασία της αύξησης κεφαλαίου ξεκίνησε από το 2006(!) και έκτοτε έχουμε χάσει τον λογαριασμό (πέντε, οκτώ, δώδεκα;) σχετικά με το πόσες φορές έχει ψηφιστεί και πόσες δεν έχει προχωρήσει. Έκτοτε μάλιστα δεν είναι λίγες και οι περιπτώσεις όπου μεταβλήθηκε και ο τρόπος διάθεσης των κεφαλαίων... Πάντως, κατά το χρονικό διάστημα αυτό οι βασικοί μέτοχοι της εσηγμένης φαίνεται να την έχουν δανείσει κάμποσα εκατ. ευρώ.

ΚΑΤΣΕΛΗΣ: Στόχος είναι από την αύξηση κεφαλαίου να αντληθούν 35 εκατ. ευρώ προκειμένου να μειωθεί ο τραπεζικός δανεισμός και να αντληθεί κεφάλαιο κίνησης. Στις 31/3/2009 ο εισηγμένος όμιλος όφειλε στις τράπεζες 2,3 εκατ. μακροπρόθεσμα δάνεια και 106,6 εκατ. βραχυπρόθεσμα. Ενδεικτικό του μεγάλου χρηματοοικονομικού κόστους είναι ότι από τα 2,48 εκατ. ζημίες προ φόρων που κατέγραψε στο πρώτο τρίμηνο τα 2,07 εκατ. προήλθαν από τους τόκους που κατέβαλε η εισηγμένη στις τράπεζες. Η τιμή διάθεσης των νέων μετοχών δεν μπορεί να είναι χαμηλότερη των 96 λεπτών (ονομαστική αξία).

ΚΛΩΝΑΤΕΞ: Η πρόταση της διοίκησης περιλαμβάνει αρχικά reverse split στα δύο (οι 2 παλαιές μετοχές θα μετατραπούν σε 1 νέα), μετατροπή των προνομιούχων σε κοινές και τέλος την έκδοση 14.250.710 νέων μετοχών προς 0,30 ευρώ (άντληση 4,725 εκατ. ευρώ). Δεν είναι η πρώτη φορά που η εισηγμένη έχει προσπαθήσει την τελευταία διετία να προχωρήσει σε αύξηση κεφαλαίου, όμως άλλοτε δεν μπόρεσε να έχει την απαιτούμενη απαρτία, άλλοτε αντιμετώπιζε άλλα προβλήματα και τελικά μέχρι σήμερα το θέμα δεν έχει προχωρήσει. Να θυμίσουμε το αρνητικό ύψος των ιδίων κεφαλαίων και την ύπαρξη ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων.

ΠΡΑΞΙΤΕΛΕΙΟ: Ενώ τον Σεπτέμβριο του 2007 ψήφισε αύξηση κεφαλαίου με καταβολή μετρητών ύψους 8,64 εκατ. ευρώ -δεν υλοποιήθηκε-, τώρα επανέρχεται με στόχο να αντλήσει μόλις 3,2 εκατ. ευρώ. Από τις προτάσεις, μάλιστα, απουσίασε σε σχέση με τον Σεπτέμβριο και η έκδοση ενός μετατρέψιμου ομολογιακού δανείου έως και 7 εκατ. ευρώ, αλλά απλώς ψηφίστηκε το θέμα ενός κοινού ομολογιακού δανείου έως 40 εκατ. ευρώ.

Και επειδή, λοιπόν, μειώθηκε πολύ το ύψος της έκδοσης, ενώ τον προηγούμενο Σεπτέμβριο σχεδιαζόταν να μειωθούν τα δάνεια κατά 4 εκατ. ευρώ, τώρα θα μειωθούν μόλις κατά 1 εκατ. Και ενώ για ανάπτυξη θα δίνονταν άλλα 4 εκατ. ευρώ (πέραν εκείνων από το μετατρέψιμο ομολογιακό δάνειο), τελικά τώρα προορίζεται μόλις σε 1 εκατ. ευρώ!
 
Ο λόγος που καθιστά τη δρομολογούμενη αύξηση κεφαλαίου αναγκαία είναι η βελτίωση της ρευστότητας της εισηγμένης, μετά τις εξαγορές στις οποίες προχώρησε η διοίκηση από τότε που ανέλαβε την πρώην ΚΟΡΦΙΛ.

Ένα άλλο σημείο επίσης στο οποίο θα πρέπει να δοθεί προσοχή είναι το γεγονός ότι θα γίνει ουσιαστικά ένα "γενναίο" reverse split στον αριθμό των μετοχών, ώστε να σβηστεί ουσιαστικά το σύνολο του υπόλοιπου των συσσωρευμένων ζημιών κι έτσι -σε περίπτωση κερδοφόρου αποτελέσματος μέσα στο 2009- να μπορεί να διανεμηθεί μέρισμα από το 2010.

Συγκεκριμένα, οι κοινές μετοχές από 9.550.386 που είναι σήμερα θα πέσουν στα 2.894.057 και οι προνομιούχες από 1.698.278 σήμερα θα μειωθούν στις 395.869. Με τον τρόπο αυτό, βέβαια, η τρέχουσα τιμή τόσο του κοινού όσο και του προνομιούχου τίτλου αναμένεται να υπερβεί το 1 ευρώ, ποσό στο οποίο θα διατεθούν οι μετοχές της αύξησης κεφαλαίου (1 νέα μετοχή για κάθε μία παλαιά, μετά όμως τη μείωση των μετοχών).

REDS: Η τρέχουσα περίοδος δεν είναι η καλύτερη δυνατή για το real estate κι έτσι η εισηγμένη εταιρία προχωρά σε αύξηση του μετοχικού της κεφαλαίου (9 νέες μετοχές προς 10 παλαιές, προς 1,49 ευρώ, ποσό έκδοσης 24,5 εκατ. ευρώ) προκειμένου να μειώσει τον δανεισμό της κατά 14,5 εκατ. και να ολοκληρώσει το επιχειρηματικό πάρκο στην περιοχή Γυαλού Αττικής που έχει αναλάβει. Ειδικότερα, η μείωση του δανεισμού επιδιώκεται όχι μόνο για να μειωθεί το κόστος χρηματοδότησης αλλά και για να περιοριστεί το συναλλαγματικό ρίσκο, αφού ένα ποσοστό του δανείου έχει συναφθεί στο ρουμανικό νόμισμα.

CENTRIC: "Τρώγοντας έρχεται η όρεξη". Οι προηγούμενες επενδύσεις στο on line entertainment (ή, αν προτιμάτε, στο ηλεκτρονικό στοίχημα) απέδωσαν τα μέγιστα κι έτσι η κερδοφορία της εισηγμένης έχει εκτιναχτεί σε πολύ υψηλά επίπεδα. Τώρα η εταιρία προχωρά σε αύξηση του μετοχικού της κεφαλαίου (γύρω στα 30 εκατ. ευρώ) για να χρηματοδοτήσει συμμετοχές και εξαγορές σε άλλες επιχειρήσεις του κλάδου της διαδικτυακής ψυχαγωγίας.

S&B ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΑ ΟΡΥΚΤΑ: Ισχυρός επιχειρηματικός όμιλος που φαίνεται να... μαγειρεύει πριν πεινάσει. Σε μια περίοδο οικονομικής κρίσης προτιμήθηκε η αμυντική πολιτική, η οποία ξεκίνησε από μια προσπάθεια για επίτευξη θετικών ταμειακών ροών και συνεχίζεται με αύξηση κεφαλαίου της τάξεως των 40 εκατ. ευρώ (ο βασικός μέτοχος θα συμμετάσχει τουλάχιστον στο ποσοστό που του αναλογεί). Προτεραιότητα και των δύο επιλογών είναι η μείωση του δανεισμού, ωστόσο ας μην ξεχνάμε ότι η σημερινή κίνηση μπορεί να οδηγήσει στη χρηματοδότηση μιας μελλοντικής εξαγοράς, αν η αγορά ανακάμψει και οι συνθήκες το επιτρέψουν.

* Επικαιροποιημένη αναδημοσίευση από το 586ο φύλλο της εβδομαδιαίας εφημερίδας "ΜΕΤΟΧΟΣ & ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ," 12 - 16 Ιουνίου 2009.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v