Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΕΤΕ: Δεν σχεδιάζει εξαγορά τράπεζας στην Ελλάδα

Η Εθνική δεν σχεδιάζει εξαγορά τραπεζικού ιδρύματος στην Ελλάδα, σημείωσε η διοίκηση της τράπεζας σε τηλεδιάσκεψη με τους αναλυτές, μετά την ανακοίνωση για αύξηση κεφαλαίου ύψους 1,25 δισ. ευρώ.

  • της Αναστασίας Παπαϊωάννου
ΕΤΕ: Δεν σχεδιάζει εξαγορά τράπεζας στην Ελλάδα
Η "αποπληρωμή" των προνομιούχων μετοχών του δημοσίου θα πραγματοποιηθεί πιθανόν έως έως το τέλος του 2009 δήλωσε ο πρόεδρος της Εθνικής, Τ. Αράπογλου, κατά τη διάρκεια της τηλεδιάσκεψης μετά την ανακοίνωση για αύξηση κεφαλαίου ύψους 1,25 δισ. ευρώ.

Το συγκεκριμένο χρονικό περιθώριο αφορά σε επιθυμία και όχι σε απόφαση, πρόσθεσε ο κ. Αράπογλου, σημειώνοντας ότι οι τελικές αποφάσεις θα ληφθούν σε συνδυασμό με το ευρύτερο χρηματοοικονομικό περιβάλλον.

Η διοίκηση της τράπεζας τόνισε ότι δεν σχεδιάζεται εξαγορά τραπεζικού ιδρύματος στην Ελλάδα, ενώ διαβεβαίωσε ότι η αύξηση κεφαλαίου δεν οφείλεται σε επιδείνωση στις δραστηριότητες της Εθνικής, ούτε στα stress tests που διενεργούνται. 

Ο κ. Θωμόπουλος, ερωτηθείς για πιθανές αυξήσεις κεφαλαίου από άλλες τράπεζες, τόνισε: "Ουδέν σχόλιο. Η κάθε τράπεζα έχει τα σχέδιά της και θα πράξει αυτό που χρειάζεται. Δεν θα μιλήσω γτια τους ανταγωνιστές, μπορώ όμως να μιλήσω για την Ευρώπη και βλέπω ότι η αυξημένη εποπτεία που εφαρμόζεται στις αμερικανικές τράπεζες και τις οδηγεί σε ενίσχυση κεφαλαίων θα εφαρμοστεί και στην Ευρωπαϊκή Ένωση".

"Στη νέα εποχή μετά την κρίση, αυτό που έχει σημασία είναι η κερδοφορία και όχι απαραίτητα η αύξηση του μεριδίου αγοράς. Το μερίδιο είναι καλό όταν είναι κερδοφόρο", τόνισε ο κ. Αράπογλου.

Ακόμη, η διοίκηση της Εθνικής τόνισε ότι θέλει να είναι η πρώτη τράπεζα που, στο τέλος της κρίσης, θα εφαρμόσει τη μερισματική της πολιτική.

Κλείνοντας την ενημέρωση η διοίκηση της τράπεζας ανακοίνωσε ότι την επόμενη εβδομάδα ξεκινούν roadshows σε Ευρώπη και ΗΠΑ για την προώθηση της ΑΜΚ.

Σημειώνεται ότι η ΕΤΕ, με σχετική ανακοίνωση, προτείνει την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της Τράπεζας (ΑΜΚ) με καταβολή μετρητών, με δικαίωμα προτίμησης υπέρ των παλαιών μετόχων σε αναλογία 2ν/9π στα 11,3 ευρώ, με σκοπό την άντληση κεφαλαίων μέχρι το ποσό των 1.250 εκατ. ευρώ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v