Ιατρικό: Τα σχέδια για Ιατρική Τεχνική και Γαία

Σε φάση αναδιάρθρωσης στρατηγικών επιλογών και δραστηριοτήτων βρίσκεται ο όμιλος Ιατρικό Αθηνών καθώς μετά το μπλόκο στην ανέγερση κλινικής ή κλινικών στην Παιανία προχωρά στη δημιουργία μαιευτικής κλινικής στην Αθήνα.

Ιατρικό: Τα σχέδια για Ιατρική Τεχνική και Γαία
Σε φάση αναδιάρθρωσης στρατηγικών επιλογών και δραστηριοτήτων βρίσκεται, όπως όλα δείχνουν, ο όμιλος Ιατρικό Αθηνών καθώς μετά το μπλόκο στην ανέγερση κλινικής ή κλινικών στην Παιανία προχωρά στη δημιουργία μαιευτικής κλινικής στην Αθήνα, ενώ επεκτείνει τη δραστηριότητα της Ιατρική Τεχνική και στα υγειονομικά και ειδικά υλικά.

Ειδικότερα, όπως προκύπτει από την αναλυτική κατάσταση του α΄ εξαμήνου ο όμιλος Ιατρικό Αθηνών προωθεί την επέκταση των δραστηριοτήτων της 100% θυγατρικής του Ιατρική Τεχνική ΑΕΒΕ στον τομέα των υγειονομικών και ειδικών υλικών, με τη διεύρυνση του πελατολογίου της και το άνοιγμα σε νέες αγορές προϊόντων.

Η Ιατρική Τεχνική ΑΕΒΕ αποτελεί τον προμηθευτή του ομίλου σε φαρμακευτικό υλικό και σε αναλώσιμα και η επέκτασή της και στον τομέα των υγειονομικών υλικών ακολουθεί την τάση της αγοράς, που πρώτος χάραξε ο όμιλος Υγεία.

Ταυτόχρονα, ο όμιλος Ιατρικό παραμένει αμετακίνητος στον στόχο του για λειτουργία μαιευτικής κλινικής στην Αθήνα μέσα στο 2009 παρά την ανάκληση της συνεργασίας με το Ερρίκος Ντυνάν. Αυτή η συνεργασία προέβλεπε εκμίσθωση χώρου του Ντυνάν για λειτουργία εντός αυτού μαιευτικής κλινικής από τη θυγατρική της Ιατρικό με την επωνυμία ΓΑΙΑ.

Η Ιατρικό έχει ήδη χρηματοδοτήσει τη ΓΑΙΑ με 978 χιλ. ευρώ, ενώ κλείνει ιατρούς - μαιευτήρες από τον ανταγωνισμό, χωρίς προς το παρόν να έχει εξασφαλίσει άδεια λειτουργίας μαιευτικής κλινικής και χώρο για τη στέγασή της.

Η λειτουργία της μαιευτικής κλινικής, ενδέχεται να σχετίζεται και με την προσωρινή διακοπή λειτουργίας της κλινικής Ίασις Πειραιά για χρονικό διάστημα έξι μηνών με σκοπό τη μεταστέγασή της σε νέες σύγχρονες εγκαταστάσεις.

Η Ιατρικό αναζητά, σύμφωνα με κτηματομεσίτες, κτιριακές εγκαταστάσεις στην Αθήνα σε μεγάλους οδικούς άξονες, ώστε να στεγάσει την κλινική των νοτίων προαστίων και πιθανώς μαζί της και τη ΓΑΙΑ.

--Το μπλόκο στην Παιανία και η αγωγή εναντίον του ελληνικού δημοσίου

Η επέκταση και η αναδιάρθρωση, γεωγραφική και λειτουργική των δραστηριοτήτων του ομίλου κρίθηκε αναγκαία μετά το μπλόκο στην αξιοποίηση της έκτασης 120 στρεμμάτων της θυγατρικής της Ιατρικό Αθηνών Eurosite στην Παιανία.

Οι χωματουργικές εργασίες για τη δημιουργία κλινικών, το αντικείμενο των οποίων ποτέ δεν προσδιορίστηκε επίσημα, σταμάτησαν εδώ και ενάμιση περίπου χρόνο και όπως μας πληροφορεί η αναλυτική κατάσταση 6μήνου της Ιατρικό αυτό συνέβη έπειτα από νομοθετική μεταβολή των όρων δόμησης στην Παιανία.

Αυτή η νομοθετική μεταβολή έγινε εκ των υστέρων με αποτέλεσμα η Eurosite να αδυνατεί πλέον να αξιοποιήσει το οικόπεδό της και ως εκ τούτου έχει υποβάλει αγωγή εναντίον του ελληνικού δημοσίου και η συζήτησή της ενώπιον του Διοικητικού Εφετείου Αθηνών προσδιορίστηκε για τη δικάσιμο της 9ης Νοεμβρίου 2009.

--Στόχοι διοίκησης για το β΄ εξάμηνο

Κατά το β΄ εξάμηνο του 2009, στόχοι της διοίκησης της Ιατρικό είναι η οικονομική σταθεροποίηση και η συγκράτηση των λειτουργικών δαπανών, λαμβάνοντας υπόψη τη δύσκολη οικονομική συγκυρία και εν αναμονή αρνητικών αποτελεσμάτων των υπόλοιπων κλάδων της ελληνικής οικονομίας (τουρισμός, ναυτιλία, βιομηχανία, λιανικό εμπόριο) τα οποία επηρεάζουν γενικότερα τη ζήτηση και των ιατρικών υπηρεσιών.

Σημειώνεται ότι το Ιατρικό βαρύνεται από μακροπρόθεσμο δάνειο ύψους 150 εκατ. ευρώ και οι χρεωστικοί τόκοι το α΄ εξάμηνο του 2009 ανήλθαν στα 4,6 εκατ. ευρώ. Ο περιορισμός των EBITDA στο α΄ εξάμηνο, σε συνδυασμό με τη μείωση των ταμειακών διαθεσίμων και την παραμονή του δανεισμού σε σταθερά επίπεδα, ενδέχεται να απειλήσει τους όρους κάλυψης των δανείων αν δεν υπάρξει βελτίωση στο β΄ εξάμηνο.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v