Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΒΦΛ: Κλείνει η πώληση του 100% στον Λαυρεντιάδη

Κλείνει εκτός απροόπτου η πώληση του 100% της Βιομηχανίας Φωσφορικών Λιπασμάτων σε εταιρεία συμφερόντων του επιχειρηματία κ. Λαυρέντη Λαυρεντιάδη.

ΒΦΛ: Κλείνει η πώληση του 100% στον Λαυρεντιάδη
Κλείνει η πώληση του 100% της Βιομηχανίας Φωσφορικών Λιπασμάτων σε εταιρεία συμφερόντων του επιχειρηματία κ. Λαυρέντη Λαυρεντιάδη, καθώς την περασμένη Παρασκευή, η έκτακτη γενική συνέλευση της ΔΕΠΑ ενέκρινε την πώληση του 33,15% του μετοχικού κεφαλαίου της ΒΦΛ που η ίδια κατέχει.

Οι Εθνική Τράπεζα και Εμπορική Τράπεζα προχώρησαν σε μεταβίβαση του 15,81% και 33,24% της εταιρίας αντίστοιχα, στην ELFE S.A., συμφερόντων του ομίλου Λαυρεντιάδη. Σε μεταβίβαση ποσοστού 6,21% στην εταιρία προχώρησε και η Εθνική Κεφαλαίου, μέλος του ομίλου της Εθνικής.    

Όπως έχει γράψει, ήδη, το Euro2day ο διαγωνισμός για την πώληση της ΒΦΛ προέβλεπε αρχικά την πώληση του 65,85% από τις Εμπορική Τράπεζα, Εθνική Τράπεζα και Alpha Bank. Παρέμενε όμως ανοικτό το ενδεχόμενο να πουληθεί, τελικώς, το 100%.

Η ΔΕΠΑ αποφάσισε τελικώς εντός του καλοκαιριού και ενώ η πλευρά Λαυρεντιάδη είχε επιλεγεί από την Rothschild ως πλειοδότης να πουλήσει το ποσοστό της. Η έγκριση της απόφασης και από την γενική συνέλευση της ΔΕΠΑ κλείνει τυπικά το θέμα και αναμένεται η μεταβίβαση του 100% του μετοχικού κεφαλαίου της ΒΦΛ στην πλευρά Λαυρεντιάδη.

Στους όρους του διαγωνισμού περιλαμβάνεται και ανάληψη των υφιστάμενων οφειλών της ΒΦΛ προς τις τράπεζες, την ΔΕΠΑ ( προμηθευτής της μονάδας με φυσικό αέριο) τα ταμεία και τις ασφαλιστικές εταιρείες. Το σύνολο των υποχρεώσεων της ΒΦΛ ξεπερνά τα 110 εκατ. ευρώ εκ των οποίων τα 60 εκατ. ευρώ αφορούν σε κοινοπρακτικό δάνειο ενώ οι οφειλές προς την ΔΕΠΑ ξεπερνούν τα 35 εκατ. ευρώ.

Η εφαρμογή από το 2007 του νέου κανονισμού REACH για την παραγωγή χημικών στην Ε. Ε και η εκτίναξη των τιμών των ναύλων ως και μέσα του 2008 είχε ως αποτέλεσμα να καταστεί σχεδόν απαγορευτική η εισαγωγή φθηνών λιπασμάτων στην Ευρώπη. Τα παραπάνω σε συνδυασμό με την εκτίναξη των τιμών των λιπασμάτων ως τα 500 ευρώ ανά τόνο είχαν ως αποτέλεσμα η ΒΦΛ να επιστρέψει σε κερδοφορία μετά από πολλά χρόνια το 2008.

Οι τιμές των λιπασμάτων έχουν υποχωρήσει στα 150 ευρώ τον τόνο μετά το ξέσπασμα της κρίσης η μονάδα όμως της Καβάλας με σειρά επενδύσεων εκσυγχρονισμού και επέκτασης μπορεί να καταστεί ανταγωνιστική λόγω του κανονισμού REACH που μπλοκάρει την εισαγωγή φθηνών λιπασμάτων στην Ε. Ε. Το εργοστάσιο της ΒΦΛ στην Καβάλα απασχολεί περί τους 600 εργαζομένους ενώ ο διαγωνισμός ζητά παροχή εγγυήσεων για διατήρηση του αριθμού των εργαζομένων.

** Η ανακοίνωση της Εμπορικής Τράπεζας

Η Εμπορική Τράπεζα ανακοινώνει, ότι ολοκληρώθηκε, στις 15.9.09, η μεταβίβαση του ποσοστού συμμετοχής της 33,24% στη Βιομηχανία Φωσφορικών Λιπασμάτων ήτοι 44.434.936 μετοχές, προς την εταιρία Ελληνικά Λιπάσματα και Χημικά ELFE, έναντι συνολικού τιμήματος 29.662.279,35 ευρώ.

** Η ανακοίνωση της Εθνικής Τράπεζας

Η Εθνική Τράπεζα πώλησε και μεταβίβασε στην ανώνυμη εταιρεία ELFE, 21.136.364 κοινές ονομαστικές μετοχές της ανώνυμης εταιρείας Βιομηχανία Φωσφορικών Λιπασμάτων οι οποίες αντιστοιχούν σε ποσοστό 15,81% του συνολικού μετοχικού κεφαλαίου της, έναντι συνολικού τιμήματος 13.592.497,86 ευρώ.

Όπως επισημαίνεται, στις 15/9/2009 όλοι οι μέτοχοι της ανώνυμης εταιρείας με την επωνυμία Βιομηχανία Φωσφορικών Λιπασμάτων πώλησαν και μεταβίβασαν το σύνολο των μετοχών τους στην ως άνω εταιρεία, στην αγοράστρια ανώνυμη εταιρεία με την επωνυμία "Ελληνικά Λιπάσματα και Χημικά ELFE Ανώνυμη Βιομηχανική Εμπορική Εταιρεία" και με τον διακριτικό τίτλο "ELFE S.A.", έναντι συνολικού τιμήματος 85.963.229,80 ευρώ, η οποία κατέστη έτσι κυρία του 100% των μετοχών της εταιρείας Βιομηχανία Φωσφορικών Λιπασμάτων.

Επιπλέον, η ανώνυμη εταιρεία με την επωνυμία "Εθνική Κεφαλαίου Α.Ε.", μέλος του Ομίλου της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος, πώλησε και μεταβίβασε στην ανώνυμη εταιρεία ELFE 8.295.612 κοινές ονομαστικές μετοχές της ανώνυμης εταιρείας Βιομηχανία Φωσφορικών Λιπασμάτων οι οποίες αντιστοιχούν σε ποσοστό 6,21% του συνολικού μετοχικού κεφαλαίου της, έναντι συνολικού τιμήματος 5.334.791,19 ευρώ.



ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v