Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΒΦΛ: Στη Lamda Partners το 100% έναντι 85,9 εκατ.

Υπογράφηκε χθες το βράδυ έπειτα από μαραθώνιες διαπραγματεύσεις η σύμβαση πώλησης του 100% της Βιομηχανίας Φωσφορικών Λιπασμάτων σε εταιρία ειδικού σκοπού της Lamda Partners, του κ. Λαυρέντη Λαυρεντιάδη.

ΒΦΛ: Στη Lamda Partners το 100% έναντι 85,9 εκατ.
Υπογράφηκε χθες το βράδυ έπειτα από μαραθώνιες διαπραγματεύσεις η σύμβαση πώλησης του 100% της Βιομηχανίας Φωσφορικών Λιπασμάτων σε εταιρία ειδικού σκοπού την οποία συνέστησε η Lamda Partners, το private equity που έχει συστήσει ο επιχειρηματίας κ. Λαυρέντης Λαυρεντιάδης.

Η ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΛΙΠΑΣΜΑΤΑ ΚΑΙ ΧΗΜΙΚΑ ΕLFE ΑΝΩΝΥΜΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗ ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΕΤΑΙΡΙΑ, με διακριτικό τίτλο ELFE S.A., όπως ονομάζεται η εταιρία ειδικού σκοπού η οποία ελέγχεται κατά 100% από τη Lamda Partners, αγοράζει τη ΒΦΛ έναντι 85,9 εκατ. ευρώ, ενώ αναλαμβάνει και δάνεια ύψους περίπου 70 εκατ. ευρώ. Στις δεσμεύσεις που αναλαμβάνει η ELFE συμπεριλαμβάνεται και η διατήρηση των εργαζομένων της ΒΦΛ.

Όπως αναφέρουν σε σχετικές ανακοινώσεις, η Εθνική Τράπεζα και η Εμπορική Τράπεζα προχώρησαν σε μεταβίβαση του 15,81% και του 33,24% της εταιρίας αντίστοιχα, στην ELFE S.A. Σε μεταβίβαση ποσοστού 6,21% στην εταιρία προχώρησε και η Εθνική Κεφαλαίου, μέλος του ομίλου της Εθνικής.

Η πλευρά Λαυρεντιάδη προγραμματίζει επενδύσεις της τάξης των 30 εκατ. ευρώ την επόμενη διετία τριετία στη ΒΦΛ με στόχους τον εκσυγχρονισμό και την επέκταση της παραγωγικής της δυναμικότητας καθώς και την επέκταση του δικτύου πωλήσεών της στις γειτονικές αγορές.

Όπως έχει γράψει ήδη το Euro2day, ο διαγωνισμός για την πώληση της ΒΦΛ προέβλεπε αρχικά την πώληση του 65,85% από την Εμπορική Τράπεζα, την Εθνική Τράπεζα και την Alpha Bank. Παρέμενε όμως ανοιχτό το ενδεχόμενο να πουληθεί τελικά το 100%.

Η ΔΕΠΑ αποφάσισε τελικώς εντός του καλοκαιριού και ενώ η πλευρά Λαυρεντιάδη είχε επιλεγεί από τη Rothschild ως πλειοδότης να πουλήσει το ποσοστό της. Η έγκριση της απόφασης και από τη γενική συνέλευση της ΔΕΠΑ κλείνει τυπικά το θέμα και αναμένεται η μεταβίβαση του 100% του μετοχικού κεφαλαίου της ΒΦΛ στην πλευρά Λαυρεντιάδη.

Στους όρους του διαγωνισμού περιλαμβάνεται και ανάληψη των υφιστάμενων οφειλών της ΒΦΛ προς τις τράπεζες, την ΔΕΠΑ (προμηθευτής της μονάδας με φυσικό αέριο) τα ταμεία και τις ασφαλιστικές εταιρίες. Το σύνολο των υποχρεώσεων της ΒΦΛ ξεπερνά τα 110 εκατ. ευρώ εκ των οποίων τα 60 εκατ. ευρώ αφορούν σε κοινοπρακτικό δάνειο, ενώ οι οφειλές προς τη ΔΕΠΑ ξεπερνούν τα 35 εκατ. ευρώ.

Η εφαρμογή από το 2007 του νέου κανονισμού REACH για την παραγωγή χημικών στην Ε.Ε. και η εκτίναξη των τιμών των ναύλων έως και τα μέσα του 2008 είχε ως αποτέλεσμα να καταστεί σχεδόν απαγορευτική η εισαγωγή φθηνών λιπασμάτων στην Ευρώπη. Τα παραπάνω, σε συνδυασμό με την εκτίναξη των τιμών των λιπασμάτων μέχρι τα 500 ευρώ ανά τόνο, είχαν αποτέλεσμα η ΒΦΛ να επιστρέψει σε κερδοφορία έπειτα από πολλά χρόνια το 2008.

Οι τιμές των λιπασμάτων έχουν υποχωρήσει στα 150 ευρώ τον τόνο μετά το ξέσπασμα της κρίσης, η μονάδα όμως της Καβάλας με σειρά επενδύσεις εκσυγχρονισμού και επέκτασης μπορεί να καταστεί ανταγωνιστική λόγω του κανονισμού REACH που μπλοκάρει την εισαγωγή φθηνών λιπασμάτων στην Ε.Ε. Το εργοστάσιο της ΒΦΛ στην Καβάλα απασχολεί περίπου 600 εργαζομένους, ενώ ο διαγωνισμός ζητά παροχή εγγυήσεων για διατήρηση του αριθμού των εργαζομένων.


** Η ανακοίνωση της Εμπορικής Τράπεζας

Η Εμπορική Τράπεζα ανακοινώνει, ότι ολοκληρώθηκε, στις 15/9.09, η μεταβίβαση του ποσοστού συμμετοχής της 33,24% στη Βιομηχανία Φωσφορικών Λιπασμάτων ήτοι 44.434.936 μετοχών, προς την εταιρία Ελληνικά Λιπάσματα και Χημικά ELFE, έναντι συνολικού τιμήματος 29.662.279,35 ευρώ.

** Η ανακοίνωση της Εθνικής Τράπεζας

Η Εθνική Τράπεζα πώλησε και μεταβίβασε στην ανώνυμη εταιρία ELFE 21.136.364 κοινές ονομαστικές μετοχές της ανώνυμης εταιρίας Βιομηχανία Φωσφορικών Λιπασμάτων οι οποίες αντιστοιχούν σε ποσοστό 15,81% του συνολικού μετοχικού κεφαλαίου της, έναντι συνολικού τιμήματος 13.592.497,86 ευρώ.

Όπως επισημαίνεται, στις 15/9/2009 όλοι οι μέτοχοι της ανώνυμης εταιρίας με την επωνυμία Βιομηχανία Φωσφορικών Λιπασμάτων πώλησαν και μεταβίβασαν το σύνολο των μετοχών τους στην ως άνω εταιρία, στην αγοράστρια ανώνυμη εταιρία με την επωνυμία Ελληνικά Λιπάσματα και Χημικά ELFE Ανώνυμη Βιομηχανική Εμπορική Εταιρεία και με τον διακριτικό τίτλο ELFE S.A., έναντι συνολικού τιμήματος 85.963.229,80 ευρώ, η οποία κατέστη έτσι κυρία του 100% των μετοχών της Βιομηχανία Φωσφορικών Λιπασμάτων.

Επιπλέον, η ανώνυμη εταιρία με την επωνυμία Εθνική Κεφαλαίου Α.Ε., μέλος του ομίλου της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος, πώλησε και μεταβίβασε στην ανώνυμη εταιρία ELFE 8.295.612 κοινές ονομαστικές μετοχές της ανώνυμης εταιρίας Βιομηχανία Φωσφορικών Λιπασμάτων οι οποίες αντιστοιχούν σε ποσοστό 6,21% του συνολικού μετοχικού κεφαλαίου της, έναντι συνολικού τιμήματος 5.334.791,19 ευρώ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v