Ντυνάν-Γαία: Αναπάντητα τα "καυτά" ερωτήματα

Αναπάντητα άφησε ο πρόεδρος του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού, Α. Μαρτίνης, τα "καυτά" ερωτήματα της σύμπραξης με το μαιευτήριο Γαία, σε συνέντευξη που παραχώρησε πριν από λίγο. Παράνομες πρακτικές καταγγέλλει το Υγεία.

Ντυνάν-Γαία: Αναπάντητα τα καυτά ερωτήματα
Αναπάντητα άφησε ο πρόεδρος του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού, Α. Μαρτίνης, τα "καυτά" ερωτήματα της σύμπραξης με το μαιευτήριο Γαία, σε συνέντευξη που παραχώρησε πριν από λίγο.

Σε ανακοίνωσή του, ο όμιλος Υγεία, τονίζει ότι είναι σαφές πως στη συγκεκριμένη σύμπραξη δεν έχουν τηρηθεί οι νόμοι, προσθέτοντας ότι έχει προσφύγει στο Συμβούλιο της Επικρατείας και στη νέα ηγεσία του υπουργείου Υγείας για να ανασσταλεί και να ακυρωθεί η άδεια λειτουργίας που χορηγήθηκε στο Ερρίκος Ντυνάν.

Ειδικότερα, τη σύμπραξη με το Ιατρικό Αθηνών υπερασπίστηκε πριν από λίγο ο πρόεδρος του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού κ. Α. Μαρτίνης, αρνούμενος ωστόσο, να παράσχει πληροφόρηση για τα βασικά σημεία της συνεργασίας.

Ο πρόεδρος του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού (ΕΕΣ) ισχυρίστηκε ότι το Ερρίκος Ντυνάν θα έχει όφελος τουλάχιστον 3,5 εκατ. ευρώ από τη συγκεκριμένη συνεργασία με τη Γαία του ομίλου Ιατρικού Αθηνών, διευκρινίζοντας μόνο ότι το Ντυνάν εισφέρει στη συνεργασία χώρο και κλίνες του νοσοκομείου, καθώς και υποστηρικτικές υπηρεσίες.

Η διοίκηση του Ντυνάν αρνήθηκε να δώσει περαιτέρω πληροφορίες για τις χρεώσεις νοσηλείων από το Ντυνάν στη Γαία, δηλώνοντας μόνο ότι θα είναι κατά 20-25% χαμηλότερες από τις τιμές του ανταγωνισμού.

Παρά τις επίμονες ερωτήσεις δεν διευκρίνισε αν ο εξοπλισμός της Μαιευτικής Κλινικής που λειτουργεί ήδη εντός του Ερρίκος Ντυνάν ανήκε στη Γαία του Ιατρικού Αθηνών, όπως έχουν καταγγείλει με εξώδικά τους οι κλινικές Μητέρα και ΙΑΣΩ.

Όπως ειπώθηκε, οι γιατροί που στελεχώνουν τη μαιευτική κλινική έχουν συμβληθεί με τη Γαία με αμοιβές και προμήθειες που όπως δηλώθηκε είναι χαμηλότερες από αυτές της αγοράς, χωρίς όμως να παρασχεθούν περαιτέρω διευκρινίσεις.

Απαντώντας στις καταγγελίες Μητέρα και ΙΑΣΩ ο κ. Μαρτίνης διευκρίνισε ότι το Ερρίκος Ντυνάν δύναται βάσει του καταστατικού του να συμπράττει με τον ιδιωτικό τομέα.

Δεν έδωσε όμως, πειστικές απαντήσεις για ποιο λόγο κατήγγειλε το περασμένο καλοκαίρι τη συμφωνία με τη Γαία του Ιατρικού Αθηνών, προκειμένου να λάβει την τροποποίηση της άδειας για τη λειτουργία μαιευτικής κλινικής.

Ερωτώμενος για το θέμα, απάντησε χαρακτηριστικά: «Ουδέποτε τα «σπάσαμε» με το Ιατρικό Αθηνών. Απλά ανακαλέσαμε την απόφαση συνεργασίας, διότι κάποιοι παράγοντες του υπουργείου, «πατώντας» στη διατύπωση για ενοικίαση κωλυσιεργούσαν να εγκρίνουν την άδεια τροποποίησης».

Ουσιαστικά ο πρόεδρος του ΕΕΣ παρακάμπτοντας τις διατάξεις των προεδρικών διαταγμάτων 517 και 247 που απαγορεύουν τη σύμπραξη με τον ιδιωτικό τομέα για υπηρεσίες γενικής κλινικής, όπως οι γυναικολογικές και οι μαιευτικές, παραδέχτηκε ότι η συνεργασία με το Ιατρικό ουδέποτε αναιρέθηκε και απλά καταγγέλθηκε προκειμένου να εξασφαλιστεί η πολυπόθητη άδεια από το υπουργείο.

Κατά τη Συνέντευξη Τύπου, ο κ. Μαρτίνης κατήγγειλε ότι εμμέσως του ασκήθηκαν εκβιαστικές πιέσεις από τα λειτουργούντα μαιευτήρια, προκειμένου να υπαναχωρήσει ο ΕΕΣ από την απόφασή του να συμπράξει με το Ιατρικό Αθηνών.

Υπονόησε δε, ότι η ΜΡΒ κατήγγειλε τη δανειακή σύμβαση με το Ερρίκος Ντυνάν, στο πλαίσιο άσκησης πιέσεων.

Τα μαιευτήρια Μητέρα και ΛΗΤΩ μαζί με το ΙΑΣΩ επιχείρησαν σύμφωνα με τον κ. Μαρτίνη να εμποδίσουν με αήθεις ενέργειες την έκδοση άδειας μαιευτικής κλινικής για το Ντυνάν και αφού δεν μπόρεσαν, σύμφωνα με το δελτίο τύπου να επιτύχουν τη μεθόδευσή τους, η ΜΡΒ προέβη στην καταγγελία του δανείου του Ερρίκος Ντυνάν ως δήθεν επισφαλούς.

«Οι μάσκες έπεσαν» αναφέρει χαρακτηριστικά το δελτίο τύπου του Ερρίκος Ντυνάν, «και η ΜΡΒ καταγγέλλει τη σύμβαση δανείου του Ερρίκος Ντυνάν με την έναρξη λειτουργία της μαιευτικής κλινικής.

Ο ίδιος ο κ. Μαρτίνης αναρωτήθηκε αν οι ιδιότητες του τραπεζίτη και του κλινικάρχη συμπλέκονται, φωτογραφίζοντας τον κ. Α. Βγενόπουλο, ισχυρό άνδρα της ΜΡΒ και του ομίλου MIG.

Παραδέχτηκε πάντως, ότι η παραβίαση των όρων της δανειακής σύμβασης έγκειται στο γεγονός ότι το Ερρίκος Ντυνάν εμφάνισε ζημιογόνες τις δύο τελευταίες οικονομικές του χρήσεις, αποδίδοντας τις ζημιές στο κοινωφελή χαρακτήρα του ιδρύματος !!!

Δήλωσε δε, ότι η ΜΡΒ δεν έχει παράσχει στο Ντυνάν καμία προθεσμία για την αναχρηματοδότηση του δανεισμού και υπονόησε ότι η καταγγελία της δανειακής σύμβασης δεν διενεργήθηκε με καθαρά τραπεζικά κριτήρια.

Διευκρίνισε, ότι το Ντυνάν εξυπηρετεί κανονικά του τόκους του δανείου, σημειώνοντας ότι οι ζημιές του οφείλονται εν πολλοίς στο ταμειακό έλλειμμα ύψους 21,1 εκατ. ευρώ από οφειλές του δημοσίου που δεν έχουν εισπραχθεί.

Ανέφερε δε, ότι το δάνειο ύψους 86 εκατ. ευρώ καλύπτεται από προσημείωση 120 εκατ. ευρώ σε ακίνητα του ιδρύματος.

Αποκάλυψε δε, ότι το Ερρίκος Ντυνάν προέβη σε διαταγή πληρωμής εναντίον του δημοσίου για την παραπάνω οφειλή, χωρίς ωστόσο, να την επιδώσει ακόμη στο δημόσιο.

Στο δελτίο τύπου του Ερρίκος Ντυνάν αναφέρεται ότι η καταγγελία του δανείου είναι αποδεδειγμένα «καταχρηστική» και συνιστά κατά την άποψη των νομικών συμβούλων του Ερρίκος Ντυνάν «πράξη εμπάθειας και εκβίασης».

Κύκλοι της MIG διευκρινίζουν ότι ο κ. Βγενόπουλος ουδέποτε ασχολήθηκε με τον κ. Μαρτίνη και τις φιλανθρωπικές του δραστηριότητες.


* Τι απαντά το Υγεία

Η επιχειρούμενη σύμπραξη μεταξύ της εταιρείας με την επωνυμία «ΓΑΙΑ», συμφερόντων Ιατρικού Κέντρου Αθηνών και του νοσοκομείου του Κοινωφελούς Ιδρύματος «Ερρίκος Ντυνάν» σε καμιά περίπτωση δεν μπορεί να νομιμοποιηθεί με συνεντεύξεις τύπου και άλλες επικοινωνιακές πρακτικές.

Απαραίτητη προϋπόθεση για τη λειτουργία οποιασδήποτε νοσηλευτικής μονάδας είναι η τήρηση των νόμων και στην προκειμένη περίπτωση είναι σαφές ότι αυτό δεν έχει συμβεί.

Η εταιρεία μας είχε πλήρως και λεπτομερώς ενημερώσει την προηγούμενη πολιτική ηγεσία και τις υπηρεσίες του Υπουργείου Υγείας για την προφανή καταστρατήγηση των νόμων που διέπουν την χορήγηση αδειών, τη λειτουργία κλινικών, αλλά και των κανόνων του υγιούς ανταγωνισμού.

Για τον ίδιο λόγο άλλωστε ο Όμιλος ΥΓΕΙΑ έχει προσφύγει στο Συμβούλιο της Επικρατείας, καθώς και στη νέα ηγεσία του Υπουργείου Υγείας, προκειμένου να ανασταλεί και να ακυρωθεί η Άδεια Λειτουργίας που χορηγήθηκε στο Νοσοκομείο Ερρίκος Ντυνάν παραμονές εκλογών, παρά τις έντονες αντιδράσεις, ακόμα και από τις υπηρεσίες του ίδιου του Υπουργείου.

Ελπίζουμε πως η σημερινή ηγεσία του Υπουργείου Υγείας δεν θα παρασυρθεί από επικοινωνιακά τεχνάσματα, θα εξετάσει το θέμα στην ουσία του και θα διασφαλίσει την τήρηση των νόμων και του υγιούς ανταγωνισμού, στα πλαίσια του οποίου ο Όμιλός μας δραστηριοποιείται για τριάντα και πλέον έτη.


** Πώς αντιδρά η ΜPB

Σε απάντηση των σημερινών αναφορών του κου Α. Μαρτίνη σχετικά με τις καταγγελθείσες δανειακές σχέσεις του Ερρίκος Ντυνάν από την Marfin Popular Bank, η Τράπεζα παραθέτει τα ακόλουθα:

Οι αποφάσεις της Marfin Popular Bank είναι ανεξάρτητες από τις κινήσεις της εταιρείας Marfin Investment Group ή των θυγατρικών της, καθώς αυτές λαμβάνονται αυστηρά μέσα στα πλαίσια των πιστοδοτικών κανόνων που διέπουν το Τραπεζικό σύστημα.

Η Marfin Popular Bank στο πλαίσιο της διαρκούς αξιολόγησης των οικονομικών στοιχείων του Ερρίκος Ντυνάν εξέφρασε από τις αρχές του 2009 όχι μόνο τηλεφωνικά αλλά και γραπτά (εξώδικο της 26.02.09 και επιστολή της 31.03.09) τον έντονο προβληματισμό της για την πορεία των οικονομικών μεγεθών του Ιδρύματος και κάλεσε το Ερρίκος Ντυνάν σε συμμόρφωση προς τις συμβατικά ανειλημμένες υποχρεώσεις του.

Περαιτέρω και λαμβανομένων υπόψη των ανωτέρω με άλλη επιστολή την 03.03.09 κάλεσε το Ερρίκος Ντυνάν να αναζητήσει αναχρηματοδότηση του τραπεζικού της δανεισμού από την Τράπεζα. Παρά ταύτα το Ίδρυμα δεν ανταποκρίθηκε ούτε συμμορφώθηκε στις προσκλήσεις της Τράπεζας οπότε η Τράπεζα προασπίζοντας τα συμφέροντα των μετόχων της αποφάσισε να ζητήσει την αποπληρωμή του συνόλου των δανειακών υπολοίπων του Ιδρύματος στην Τράπεζα.

Σε κάθε περίπτωση η Τράπεζα ενεργώντας βάσει του νόμου και των χρηστών συναλλακτικών ηθών είχε δώσει εύλογη προθεσμία ώστε να διευκολύνει την αναχρηματοδότηση του χρέους του Ερρίκος Ντυνάν από άλλη Τράπεζα που ενδεχομένως θα έχει άλλη άποψη για τα οικονομικά μεγέθη του Ιδρύματος.

Τονίζεται ότι σε κάθε περίπτωση τα δικαιώματα της Τράπεζας βασίζονται όχι μόνον στο νόμο αλλά και σε συγκεκριμένους όρους οι οποίοι έχουν αμοιβαία συμφωνηθεί στις μεταξύ τους δανειακές συμβάσεις, τις οποίες ο ίδιος ο κος Α. Μαρτίνης έχει υπογράψει για λογαριασμό του Ιδρύματος.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v