Alpha Finance: Τι βλέπει για ΙΑΣΩ & Ιατρικό

Ελαφρά υποχώρηση του αριθμού των ασθενών, μικρή πτώση νοσηλίων και κάποια όξυνση του ανταγωνισμού είναι τα κυριότερα χαρακτηριστικά που προβλέπει η Alpha Finance για τον κλάδο της ιδιωτικής υγείας μέσα στο 2010.

Alpha Finance: Τι βλέπει για ΙΑΣΩ & Ιατρικό
Ελαφρά υποχώρηση του αριθμού των ασθενών, μικρή πτώση νοσηλίων και κάποια όξυνση του ανταγωνισμού είναι τα κυριότερα χαρακτηριστικά που προβλέπει η Alpha Finance για τον κλάδο της ιδιωτικής υγείας μέσα στο 2010.

Το ΙΑΣΩ στο εννεάμηνο κατέγραψε μείωση ασθενών κατά 3,2% στη γυναικολογική κλινική και κατά 5,5% στο Iaso General, τάση που ίσχυσε για τις περισσότερες εταιρίες του κλάδου λόγω της γενικότερης οικονομικής κρίσης.

Σύμφωνα με τον ελληνικό οίκο, η τάση αυτή αναμένεται να συνεχιστεί και μέσα στο 2010, με αποτέλεσμα οι οικονομικές επιδόσεις των εταιρειών του κλάδου να περάσουν από δοκιμασία.

Δεν είναι τυχαίο, ότι η Alpha Finance προχώρησε σε προς τα κάτω αναθεωρήσεις των κερδών του 2010 τόσο για το ΙΑΣΩ, όσο και για το Ιατρικό Αθηνών.

Ειδικότερα για τη δεύτερη εισηγμένη η Alpha Finance αναφέρει ότι κατά το τρίτο τρίμηνο του 2009 εμφάνισε ένα ακόμη σετ αδύναμων οικονομικών αποτελεσμάτων, με το EBITDA να υποχωρεί κατά 37% και με τον συνδυασμό εποχικότητας και υψηλότερου κόστους να επηρεάζει την κάτω γραμμή των αποτελεσμάτων και τελικά η εισηγμένη να εμφανίζει ζημίες 1,7 εκατ. ευρώ.

«Πιστεύουμε ότι τα αποτελέσματα του ομίλου παρουσιάζουν συνεχιζόμενη κάμψη, εξαιτίας της αδύναμης λειτουργικής πορείας και του κόστους ανοίγματος της νέας γυναικολογικής κλινικής», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Σε ό,τι αφορά τη νέα γυναικολογική κλινική που δρομολογεί το Ιατρικό Αθηνών (υπάρχει προσφυγή από ΙΑΣΩ και ΥΓΕΙΑ στο Συμβούλιο της Επικρατείας), ο ελληνικός οίκος προβλέπει ότι θα κατακτήσει μονοψήφιο μερίδιο αγοράς και ότι μακροπρόθεσμα θα μπορούσε να επιτευχθεί EBITDA της τάξεως των 10 εκατ. ευρώ.

Πάντως, η κερδοφορία των δύο ομίλων -μετά τη φετινή πτώση- δεν αναμένεται να υποχωρήσει μέσα στην επόμενη χρήση, εξαιτίας της ένταξης νέων δραστηριοτήτων.

Συγκεκριμένα, το ΙΑΣΩ (θα ενισχυθεί από τη λειτουργία κλινικής στη Θεσσαλία), που το 2008 σημείωσε κέρδη 21 εκατ., αναμένεται φέτος να εμφανίσει επίδοση 16 εκατ. ευρώ, όσο και το 2010.

Όσον αφορά στο Ιατρικό Κέντρο, όπου πέρυσι η κερδοφορία είχε διαμορφωθεί στα 11 εκατ. ευρώ, για φέτος προβλέπεται υποχώρηση κατά 45% (στα 6 εκατ.) και για το 2010 στα 9 εκατ. (-18% σε σχέση με το 2008).

Η Alpha Finance προτείνει «outperform, high risk» για τη μετοχή του ΙΑΣΩ και «neutral, high risk» για εκείνη του Ιατρικού Αθηνών.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v