Ιατρικό: Ζημιές και υψηλές απαιτήσεις από Γαία

Ζημιές «φόρτωσε» στο Ιατρικό Αθηνών η θυγατρική του Γαία ΑΕ η οποία έχει αναλάβει μέσω σύμβασης με το Ερρίκος Ντυνάν την εκμετάλλευση της μαιευτικής κλινικής του ομώνυμου νοσοκομείου.

Ιατρικό: Ζημιές και υψηλές απαιτήσεις από Γαία
Ζημιές «φόρτωσε» στο Ιατρικό Αθηνών η θυγατρική του Γαία ΑΕ η οποία έχει αναλάβει μέσω σύμβασης με το Ερρίκος Ντυνάν την εκμετάλλευση της μαιευτικής κλινικής του ομώνυμου νοσοκομείου.

Η λειτουργία της Γαία όχι μόνο δεν ενίσχυσε τα περιθώρια κέρδους του ομίλου αλλά τα επιδείνωσε με αποτέλεσμα σε ενοποιημένη βάση η Ιατρικό Αθηνών να εμφανίσει κέρδη χαμηλότερα από αυτά της μητρικής.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τις δημοσιευμένες λογιστικές καταστάσεις, ο ενοποιημένος κύκλος εργασιών διαμορφώθηκε σε 70,999 εκατ. ευρώ από 80,032 εκατ. ευρώ σημειώνοντας μείωση 11,28%. Η μείωση του κύκλου εργασιών προήλθε αποκλειστικά από την μητρική η οποία είδε τις πωλήσεις της να υποχωρούν στα 67,5 εκατ. ευρώ από 78,2 εκατ. ευρώ!!!

Η λειτουργία της Γαία ΑΕ ενίσχυσε τις πωλήσεις αντισταθμίζοντας μέρος της απώλειας εσόδων της Ιατρικό Αθηνών, ενώ βελτίωσε εν μέρει το μικτό περιθώριο κέρδους. Σε επίπεδο ομόλου το μικτό περιθώριο κέρδους υποχώρησε στο 18,8% από 23% ενώ στην μητρική στο 18,3%.

Στον αντίποδα η λειτουργία της Γαία αύξησε τα διοικητικά έξοδα με αποτέλεσμα τα κέρδη προ φόρων τόκων και αποσβέσεων ( EBITDA) του ομίλου να υποχωρήσουν στα 9,05 εκατ. ευρώ από 14,5 εκατ. ευρώ και το σχετικό περιθώριο να διαμορφωθεί στο 12,7% από 18,1% το αντίστοιχο περσινό διάστημα.

Το περιθώριο EBITDA της μητρικής υποχώρησε στο 13,1% και έτσι εμφάνισε υψηλότερα καθαρά κέρδη ( 2,85) από αυτά του ομίλου (2,6 εκατ. ευρώ). Κέρδη που οφείλονται στο γεγονός ότι η μητρική είχε χαμηλότερα χρηματοοικονομικά έξοδα ύψους 3,7 εκατ. ευρώ σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα το οποίο βέβαια είχε αρνητική επίδραση από το hedging.

Επιπρόσθετα οι αρνητικές ταμειακές ροές από λειτουργικές δραστηριότητες στο α΄ τρίμηνο εκτινάχθηκαν στα 12,3 εκατ. ευρώ έναντι 3,4 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο περσινό διάστημα και σε συνδυασμό με τις επενδύσεις ροκάνισαν τα ταμειακά διαθέσιμα του ομίλου που στο τέλος Μαρτίου διαμορφώθηκαν στα 15,2 εκατ. ευρώ από 28,9 εκατ. ευρώ στο τέλος του 2009. Έτσι ο καθαρός δανεισμός αυξήθηκε φθάνοντας στα επίπεδα των 151 εκατ. ευρώ.

Η αύξηση του καθαρού δανεισμού σε συνδυασμό με την μείωση του EBITDA αν διατηρηθεί ως τάση θα οδηγήσει σε αύξηση των τόκων του κοινού ομολογιακού ύψους 149 εκατ. ευρώ. Βάσει της σύμβασης το επιτόκιο υπολογίζεται με Euribor εξαμήνου πλέον περιθωρίου, το οποίο προσδιορίζεται σε συνάρτηση με τον χρηματοοικονομικό δείκτη «καθαρός τραπεζικός δανεισμός προς EBITDA», σε ενοποιημένη βάση και θα κυμαίνεται από 1,15% (ισχύον) έως 1,50%.

Η Ιατρικό ξεκινά από τον επόμενο μήνα την αποπληρωμή δόσεων του παραπάνω ομολογιακού. Η πρώτη από τις έντεκα εξαμηνιαίες δόσεις θα καταβληθεί την 19/7/2010, μετά από 3 έτη περίοδο χάριτος και η τελευταία την 19/7/2015.

Ταυτόχρονα, η Ιατρικό Αθηνών έχει απαίτηση ύψους 8,3 εκατ. ευρώ από την Γαία ΑΕ, χωρίς να έχει διευκρινισθεί αν το παραπάνω ποσό έχει δοθεί για ιατρικό, νοσηλευτικό και ξενοδοχειακό εξοπλισμό ή αν τέτοιου είδους έξοδα επιβάρυναν το Ερρίκος Ντυνάν.

Το ύψος των εμπορικών απαιτήσεων του ομίλου στις 31/3/2010 ανήλθε στα 164,5 εκατ. ευρώ από 161,6 εκατ. ευρώ στο τέλος του 2009 με την αυξητική τάση να μην ανακόπτεται καθώς επιδεινώθηκαν και οι χρόνοι πληρωμής των ταμείων. Επιπρόσθετα στην μητρική προέκυψε και θέμα με τις πληρωμές του ΙΚΑ προς το Διαβαλκανικό για την έκταση και την διάρκεια του οποίου δεν υπήρξε επίσημη ενημέρωση.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v