Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μηχανική: Ζημιές έναντι κερδών στο εξάμηνο

Οι ζημίες, μετά από φόρους, αμοιβές ΔΣ, και διαφορές φορολογικού ελέγχου, του ομίλου της Μηχανικής διαμορφώθηκαν σε €9,23 εκατ. έναντι κερδών €15,80 εκατ. το αντίστοιχο διάστημα του 2009.

Μηχανική: Ζημιές έναντι κερδών στο εξάμηνο
Οι ενοποιημένες ζημίες, μετά από φόρους, αμοιβές ΔΣ, και διαφορές φορολογικού ελέγχου, και μετά την αφαίρεση δικαιωμάτων μειοψηφίας της Μηχανικής ανήλθαν σε €11,68 εκατ. έναντι κερδών €8,53 εκατ. το αντίστοιχο διάστημα του 2009.

Αναλυτικότερα η Διοίκηση του Ομίλου Μηχανική, με την ευκαιρία της δημοσίευσης των οικονομικών καταστάσεων του α? εξαμήνου του 2010, γνωστοποιεί τα κυριότερα στοιχεία των αποτελεσμάτων:

Σε επίπεδο μητρικής εταιρίας, η Μηχανική Α.Ε. σημείωσε:

Οι ζημίες, μετά από φόρους, αμοιβές ΔΣ, και διαφορές φορολογικού ελέγχου, διαμορφώθηκαν σε €9,23 εκατ. έναντι κερδών €15,80 εκατ. το αντίστοιχο διάστημα του 2009.

Ο Κύκλος εργασιών κατά το Α? εξάμηνο του 2010 διαμορφώθηκε σε €37,60 εκατ. έναντι €59,73 εκατ. το αντίστοιχο διάστημα του 2009, σημειώνοντας μείωση κατά 37,05%.

Σε επίπεδο Ομίλου :

Οι ενοποιημένες ζημίες, μετά από φόρους, αμοιβές ΔΣ, και διαφορές φορολογικού ελέγχου, και μετά την αφαίρεση δικαιωμάτων μειοψηφίας, ανήλθαν σε €11,68 εκατ. έναντι κερδών €8,53 εκατ. το αντίστοιχο διάστημα του 2009.

Ο ενοποιημένος κύκλος εργασιών κατά το Α? εξάμηνο του 2010 διαμορφώθηκε σε €39,51 εκατ. έναντι €74,47 εκατ. κατά το αντίστοιχο διάστημα του 2009, μειωμένος κατά 46,95%.

Στην Ελλάδα, οι όποιες θετικές επιδράσεις από την έστω και μικρή ανάκαμψη που καταγράφηκε αντισταθμίστηκαν εν συνόλω από τις αρνητικές εξελίξεις του δημοσιονομικού προβλήματος. Οι επιπτώσεις της αστάθειας του εγχώριου χρηματοπιστωτικού συστήματος και της περιοριστικής δημοσιονομικής πολιτικής που εφαρμόζεται στην προσπάθεια διασφάλισης των κριτηρίων που έχουν τεθεί για την εξασφάλιση ευνοϊκότερων όρων αναχρηματοδότησης του δημοσίου χρέους είναι άμεσες.

Στον κατασκευαστικό κλάδο, οι επιπτώσεις της ανωτέρω διαμορφωμένης κατάστασης συνεχίζουν να προκαλούν στις εταιρείες του κλάδου ιδιαίτερα προβλήματα και δυσλειτουργίες στις χρηματοροές τους ως εκ της καθυστέρησης των αναμενόμενων εισπράξεων από την εκτέλεση εργασιών.

Πέραν τούτο, η έλλειψη δημοπράτησης νέων έργων περιορίζει σημαντικά τη βελτίωση των χρηματορόων των εταιρειών. Πέραν της έλλειψης νέων έργων, η απροθυμία όσο και η άρνηση του Ελληνικού Δημοσίου να προβεί στην ικανοποίηση των χρηματικών απαιτήσεων που απορρέουν από τις εργολαβικές συμβάσεις και συγκεκριμένα στη μη-υπογραφή συμπληρωματικών συμβάσεων και στη μη-έγκριση ευλόγων αιτημάτων κ.α. προκαλεί αναταράξεις στο ομαλό πρόγραμμα χρηματοροών των εταιρειών του Ομίλου.

Επιπροσθέτως, λαμβάνοντας υπόψη το γεγονός ότι έχει μεταβληθεί επί το εξόχως δυσμενέστερο ο τρόπος λειτουργίας του εγχώριου τραπεζικού συστήματος το οποίο, στο πλαίσιο αυτό, έχει προχωρήσει όχι μόνο σε διακοπή των χρηματοδοτήσεων προς τις εταιρείες, αλλά και σε κινήσεις επιστροφής των δανείων, καθίσταται προφανές ότι έχει διαμορφωθεί σαφώς δυσχερέστερο το επιχειρηματικό περιβάλλον.

Εν όψει των ανωτέρω, ο Όμιλος αποφάσισε την περιστολή εξόδων, τη συνέχιση των εν Ελλάδι έργων με τη μεγαλύτερη δυνατή οικονομία και απόδοση, καθώς και τη συνέχιση των επενδύσεων στο εξωτερικό επιλεκτικά στα έργα τα οποία θα εμφανίσουν τη μεγαλύτερη δυνητικά ζήτηση το αμέσως προσεχές χρονικό διάστημα.

Εκτιμάται ότι η σταδιακή οικονομική ανάκαμψη και η προδιαγεγραμμένη αναστροφή του επενδυτικού κλίματος, ιδίως στη Ρωσία, θα δικαιώσει τις επιλογές μας και θα βοηθήσει την ανάπτυξη και κερδοφορία του Ομίλου τα επόμενα έτη. Ήδη οι αγορές της Νοτιοανατολικής Ευρώπης δείχνουν αισθητά σημάδια ανάκαμψης και η αναστροφή του κλίματος απεικονίζεται στην αύξηση κατά περίπου 24% των αποτιμήσεων των ακινήτων ιδιοκτησίας της εταιρείας.

Πέραν της ανάπτυξης ακινήτων στις παραπάνω χώρες ιδιαίτερη προσοχή θα δοθεί στις επενδύσεις στα υδροηλεκτρικά έργα στην Ελλάδα. Ήδη πέραν του Αγίου Νικολάου και του Καρπενησιώτη η εταιρεία έχει υποβάλλει στη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας αιτήσεις με σχετικές μελέτες για την αδειοδότηση δύο μεγάλων υδροηλεκτρικών σταθμών αντλησιοταμίευσης συνολικής εγκατεστημένης ισχύος 762 MW.

Για τη χρηματοδότηση των παραπάνω έργων και τη βελτίωση της εν γένει ρευστότητας του Ομίλου, απεφασίσθη αύξηση του Μετοχικού Κεφαλαίου της μητρικής της τάξης των €50 εκ., η οποία θα εξαρτηθεί από τις χρηματιστηριακές εξελίξεις.

Επιπλέον, η Διοίκηση του Ομίλου Μηχανική έχει ξεκινήσει σειρά ζητήσεων με το σύνολο των πιστωτριών τραπεζών με σκοπό την αναχρηματοδότηση του υφιστάμενου βραχυπρόθεσμου δανεισμού και ταυτόχρονη χορήγηση νέου δανείου κεφαλαίου κίνησης. Οι αρχικές συζητήσεις ως προς τους βασικούς όρους αναχρηματοδότησης του δανεισμού τείνουν προς ολοκλήρωση.

Η Διοίκηση του Ομίλου ευελπιστεί πως μέσω της αναχρηματοδότησης και της χορήγησης νέων κεφαλαίων κίνησης, θα ομαλοποιηθούν και οι χρηματοροές των εταιρειών του Ομίλου.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v