Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΕΛΤΕΡ: Επιστολή στον πρωθυπουργό για κατασκευές

"Αν συνεχιστεί η στάση πληρωμών, πολύ σύντομα θα αφανιστεί το κατασκευαστικό δυναμικό της χώρας και η ανεργία θα πάρει τρομακτικές διαστάσεις", υπογραμμίζει ο πρόεδρος της ΕΛΤΕΡ στην επιστολή του προς τον πρωθυπουργό.

  • του Φάνη Γαβρινιώτη
ΕΛΤΕΡ: Επιστολή στον πρωθυπουργό για κατασκευές
 "Είμαι ένας αυτοδημιούργητος επιχειρηματίας, που πιστεύει και αγαπά τη δουλειά του. Παρά τις οφειλές του Δημοσίου, η εταιρία μου μέχρι σήμερα δεν έχει κλείσει κανένα εργοτάξιο. Έχω τη θέληση να βοηθήσω ώστε η χώρα μας να ξεπεράσει το συντομότερο δυνατό και με το μικρότερο κόστος την κρίση, αλλά μην μας απογοητεύετε".

Με τα λόγια αυτά ο επικεφαλής της τεχνικής εταιρίας ΕΛΤΕΡ κ. Δημήτρης Μεσαδάκος κλείνει την επιστολή που απέστειλε πρόσφατα στον πρωθυπουργό κ. Γιώργο Παπανδρέου, με σκοπό να του επισημάνει τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζει ο εγχώριος κατασκευαστικός κλάδος και παράλληλα να ζητήσει την παρέμβασή του για να αρθεί το αδιέξοδο και να αλλάξει η πολιτική στον τομέα των δημοσίων έργων.

Σε αυτήν ο κ. Μεσαδάκος αναφέρει: "Χωρίς καμία πολιτική σκοπιμότητα, σας λέω ότι το μοντέλο που ακολουθείτε στον τομέα των δημοσίων έργων είναι πέρα για πέρα λαθεμένο. Με μαθηματική ακρίβεια οδηγεί την οικονομία της χώρας σε βαθιά ύφεση και τις τεχνικές εταιρίες στο…νεκροταφείο. Πολύ σύντομα θα διαπιστώσετε και εσείς ο ίδιος ότι τα μελλοντικά έργα στην Ελλάδα, μικρά και μεγάλα, θα τα εκτελούν ξένες εταιρίες γιατί πολύ απλά δεν θα υπάρχουν πλέον ελληνικές".

Στην ίδια επιστολή, η οποία κοινοποιήθηκε στους υπουργούς Υποδομών, κ. Δημήτρη Ρέππα, και Περιφερειακής Ανάπτυξης, κ. Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, γίνεται λόγος για στάση πληρωμών προς τις τεχνικές εταιρίες εκ μέρους του Δημοσίου και ζητείται να διακοπούν τα έργα εκείνα που το κράτος αδυνατεί να χρηματοδοτήσει λόγω της οικονομικής κρίσης.

Σύμφωνα με τον κ. Μεσαδάκο, η διακοπή αυτών των συμβάσεων θα εξασφαλίσει την απρόσκοπτη ροή χρηματοδότησης για τα υπόλοιπα έργα και παράλληλα θα επιτρέψει τη σταδιακή αποπληρωμή των κατασκευαστικών επιχειρήσεων, γεγονός που αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για τη συνέχιση της λειτουργίας τους. 

Ο πρόεδρος της ΕΛΤΕΡ στην επιστολή του διερωτάται: "Όταν το ελληνικό δημόσιο, που αποτελεί βασικό εργοδότη, οφείλει ένα τεράστιο ποσό για τα δικά μας δεδομένα, πώς είναι δυνατόν η εταιρία μου να πληρώσει το προσωπικό, τους υπεργολάβους, τους προμηθευτές και να συνεχίσει την εκτέλεση των έργων; Πώς θα καταβάλει τις ασφαλιστικές εισφορές και πώς θα πληρώσει τους φόρους της; Ουδείς από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών αντιλαμβάνεται το αυτονόητο; Ότι δηλαδή αν το Δημόσιο δεν πληρώσει τα οφειλόμενα, εμείς με τη σειρά μας δεν μπορούμε να ανταποκριθούμε στις υποχρεώσεις μας προς το Δημόσιο, τις τράπεζες και τους υπολοίπους;".

Οικονομικά υγιής παρά τις οφειλές των 48 εκατ. ευρώ του Δημοσίου

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι επισημάνσεις αυτές γίνονται από τον επικεφαλής μιας μεσαίου μεγέθους τεχνικής εταιρίας, η οποία -παρά τις δυσκολίες- εξακολουθεί να είναι οικονομικά υγιής. Όπως αναφέρει ο κ. Μεσαδάκος στην επιστολή του, η ΕΛΤΕΡ λειτουργεί εδώ και 35 χρόνια και σήμερα δίνει δουλειά σε περίπου 500 άτομα.

"Στα 35 χρόνια της λειτουργία της η ΕΛΤΕΡ ποτέ δεν απασχόλησε αρνητικά τη δημοσιότητα και ολοκλήρωσε κάθε έργο που ανέλαβε. Την ιστορία της εταιρίας μου δεν έχει βαρύνει η διακοπή ή η εγκατάλειψη έργου, έστω κι αν αυτό ήταν ή εξελίχθηκε σε οικονομικά ζημιογόνο" τονίζεται στην επιστολή.

Σημειώνεται, επίσης, πως αυτήν την περίοδο η ΕΛΤΕΡ εκτελεί δώδεκα δημόσια έργα, που επιβλέπονται από το υπουργείο Υποδομών, καθώς και ότι οι συνολικές οφειλές του Δημοσίου για εργασίες που εκτέλεσε η εταιρία (και οι οποίες έχουν πιστοποιηθεί) ανέρχονται στο ποσό των 28,4 εκατ. ευρώ. Επιπλέον, το Δημόσιο οφείλει στην εταιρία ακόμη 20 εκατ. ευρώ για έργα που ολοκλήρωσε, αλλά δεν έχουν ακόμη πιστοποιηθεί. Σύμφωνα με τον κ. Μεσαδάκο, η εταιρία του έχει να λάβει χρήματα από το Δημόσιο από τον περασμένο Ιούνιο.

"Αν συνεχιστεί η στάση πληρωμών, πολύ σύντομα θα αφανιστεί το κατασκευαστικό δυναμικό της χώρας και η ανεργία θα πάρει τρομακτικές διαστάσεις", υπογραμμίζει ο πρόεδρος της ΕΛΤΕΡ στην επιστολή του προς τον πρωθυπουργό.

[email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v