Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Info-Quest: Η πορεία του 2010 & οι φετινοί στόχοι

Την ουσιαστική μετατροπή της εταιρίας σε holding αποφάσισε η έκτακτη γενική συνέλευση της Infoquest που πραγματοποιήθηκε χθες. Τι "παίζει" για ενδεχόμενα deals αλλά και για τις ίδιες μετοχές. Τι δήλωσε ο κ. Θ. Φέσσας.

Info-Quest: Η πορεία του 2010 & οι φετινοί στόχοι
Την ουσιαστική μετατροπή της εταιρίας σε holding αποφάσισε η χθεσινή έκτακτη γενική συνέλευση της εισηγμένης, καθώς εγκρίθηκαν η απόσχιση του κλάδου διανομή και τεχνική υποστήριξη προϊόντων πληροφορικής και τηλεπικοινωνιών και η εισφορά του στη θυγατρική εταιρία Rainbow Services.

Με τη σειρά τους, η Rainbow Services μετονομάζεται σε Info Quest Technologies και η μητρική εισηγμένη (που μετατρέπεται σε συμμετοχών) μετονομάζεται σε Quest Holdings.

Από επιχειρηματική πλευρά, το τελευταίο τρίμηνο του 2010 είχε λίγο-πολύ την εικόνα του εννεαμήνου της περυσινής χρονιάς. Υπήρξαν ζημίες πέρυσι στο κομμάτι της εμπορίας, ενώ οι άλλες δραστηριότητες έκλεισαν τη χρήση με κέρδη.

Αξιοσημείωτο επίσης είναι ότι στις 31/12/2010 τα διαθέσιμα του ομίλου ήταν μεγαλύτερα από τις τραπεζικές του υποχρεώσεις, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για το μέτωπο της ρευστότητας.

Για το 2011 πρωτεύοντες στόχοι είναι η διατήρηση της ισχυρής ρευστότητας και η προσεκτική εμπορική πολιτική, με στόχο την αποφυγή πιθανών επισφαλειών.

Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ομίλου, κ. Θεόδωρος Φέσσας, παραδέχτηκε ότι η νέα χρονιά θα είναι δύσκολη. Στη δραστηριότητα των ολοκληρωμένων λύσεων η θυγατρική Unisystems διαθέτει σαφώς χαμηλότερο ανεκτέλεστο υπόλοιπο συμβάσεων σε σχέση με πέρυσι, καθώς δεν έχουν προκηρυχθεί νέα έργα από το Δημόσιο και οι τράπεζες έχουν περιορίσει τις επενδύσεις τους.

Από την άλλη πλευρά, ο κ. Φέσσας αναφέρθηκε στη σημαντική μείωση των εξόδων που αναμένεται φέτος, καθώς οι εργαζόμενοι τoυ ομίλου μειώθηκαν από τους 1.440 στους 1.300, γεγονός που οδήγησε και σε κάποιες μη επαναλαμβανόμενες δαπάνες (αποζημιώσεις) το 2010.

Σημαντική εξέλιξη μέσα στο 2011 αναμένεται να είναι η εκκίνηση του πρώτου φωτοβολταϊκού project γύρω στον Απρίλιο, το οποίο θα αρχίσει να αποφέρει για πρώτη φορά έσοδα στον όμιλο από τη δραστηριότητα στην ενέργεια. Η διοίκηση της Quest Holdings θεωρεί θετικό στοιχείο το ότι επέλεξαν να τοποθετηθούν πριν από χρόνια στον συγκεκριμένο κλάδο, καθώς σήμερα τα περιθώρια εισόδου σε αυτόν έχουν στενέψει.

Τι "παίζει" για deals και μετοχή

Ρωτήσαμε τον κ. Φέσσα αν σχεδιάζει κάποιο deal στη θυγατρική εταιρία ταχυμεταφορών ACS, η οποία είναι και η περισσότερο κερδοφόρος του ομίλου και εκείνος απάντησε: "Είμαστε εταιρία συμμετοχών και τα deals είναι μέσα στις δραστηριότητές μας. Γενικότερα, πωλήσεις έχουμε κάνει και στο παρελθόν, όπως π.χ. τη Hellas On Line ή την Q Telecom.

Όμως, η τρέχουσα συγκυρία στην αγορά δεν ευνοεί τις πωλήσεις επιχειρήσεων. Ιδέες πάντως για εξαγορές και συγχωνεύσεις πάντοτε υπάρχουν. Είναι στην καθημερινή μας πρακτική".

Σε ό,τι αφορά τη μετοχή, ο κ. Φέσσας αναφέρθηκε στο σύνολο των ιδίων μετοχών που έχουν ήδη αποκτηθεί (265.384 τίτλοι με μέσο κόστος 1,13 ευρώ) και ανέφερε πως οι αγορές θα συνεχιστούν.

"Στόχος μας είναι να ακυρώσουμε μελλοντικά τις μετοχές αυτές. Με το πρόγραμμα αγοράς ιδίων μετοχών δεν μειώνουμε σημαντικά τη ρευστότητά μας, ενώ παράλληλα δίνουμε την ευκαιρία σε κάποιους μικρομετόχους που επιθυμούν να ρευστοποιήσουν.

Επίσης, πιστεύουμε ότι η τοποθέτηση στη μετοχή είναι μια συμφέρουσα επένδυση και έτσι, όταν θα ακυρωθούν οι συγκεκριμένες μετοχές, θα αυξηθεί η αξία των τίτλων όσων δεν θα ρευστοποιήσουν", ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Φέσσας.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v