Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Flexopack: Τα σχέδιά της για το 2012

Έμφαση στην επέκταση των δραστηριοτήτων της στο εξωτερικό και στη γενικότερη τόνωση της ανταγωνιστικότητάς της θα δώσει φέτος η Flexopack, προσπαθώντας να αντιμετωπίσει μια σειρά προκλήσεων.

Flexopack: Τα σχέδιά της για το 2012
Έμφαση στην επέκταση των δραστηριοτήτων της στο εξωτερικό και στη γενικότερη τόνωση της ανταγωνιστικότητάς της θα δώσει φέτος η Flexopack, προσπαθώντας να αντιμετωπίσει μια σειρά προκλήσεων, μεταξύ των οποίων συγκαταλέγονται:

α) Πιθανή ανοδική πορεία της τιμής του πετρελαίου.
β) Η ύφεση στην εγχώρια αγορά.
γ) Ο γενικότερος προβληματισμός που επικρατεί για την πορεία σε μια σειρά χωρών στις οποίες έχει πουλάει τα προϊόντα του ο ελληνικός όμιλος.

Η Flexopack συγκαταλέγεται στις εισηγμένες εταιρείες που αν και τελούν υπό διαπραγμάτευση στο ΧΑ από τη δεκαετία του 1990, ελάχιστα απασχόλησαν το επενδυτικό κοινό, είτε τους ιδιώτες, είτε τους θεσμικούς (προχθές, πραγματοποιήθηκε η ετήσια ενημέρωση των αναλυτών).

Παρόλα αυτά, ο ελληνικός όμιλος έχει καταφέρει μέσα σ’ αυτά τα χρόνια να διεθνοποιήσει σε πολύ μεγάλο βαθμό τον όγκο των εργασιών του, με αποτέλεσμα να πουλά σήμερα σε σαράντα χώρες και το 2011 να κατευθύνεται στο εξωτερικό το 72,4% του συνολικού της κύκλου εργασιών (το 27,6% στην Ελλάδα, το 44,4% στην Ευρώπη και το 28% σε άλλες χώρες).

Πέρυσι, η Flexopack ανέβασε τις πωλήσεις της κατά 5,1% (στα 47,5 εκατ. ευρώ), ενώ εμφάνισε ανοδικό EBITDA (+9,4% στα 6,96 εκατ.) και αυξημένα καθαρά κέρδη (+29,6%, στα 3,1 εκατ. ευρώ). Βέβαια, τα καθαρά κέρδη θα ήταν περίπου ίδια με εκείνα του 2010, εάν: α) το 2010 δεν είχαν επιβαρυνθεί από την έκτακτη φορολογική εισφορά κατά 296 χιλ. ευρώ β) το 2011 η εισηγμένη δεν εμφάνιζε έκτακτο έσοδο 509 χιλ. ευρώ, λόγω αποζημίωσης που εισέπραξε μετά από τη ΔΕΗ.

Σε κάθε περίπτωση πάντως, η Flexopack σημειώνοντας θετικές ταμιακές ροές (λειτουργικές μείον επενδυτικές) κατά 1,93 εκατ. ευρώ, κατάφερε να μειώσει τον καθαρό της τραπεζικό δανεισμό σε πολύ χαμηλά επίπεδα και να τον περιορίσει κάτω από τα 2 εκατ. ευρώ. Η έμφαση της διοίκησης στο μέτωπο των ταμιακών ροών φαίνεται και από το γεγονός ότι θα προτείνει στην επικείμενη τακτική γενική συνέλευση των μετόχων της, τη μη διανομή μερίσματος.

Το 2012 η εισηγμένη θα συνεχίσει την πολιτική της για διεύρυνση και αναβάθμιση της προϊοντικής της γκάμας, για τον περιορισμό των λειτουργικών της εξόδων, αλλά και για την περαιτέρω διείσδυσή της στις αγορές του εξωτερικού.

Μεταξύ άλλων, αναμένεται η ενίσχυση της δομής και της παραγωγικής λειτουργίας στη πολωνική θυγατρική Fescopack, με έμφαση στην εξυπηρέτηση μέσω αυτής της τοπικής αγοράς και των αγορών των γειτονικών χωρών, ώστε η εν λόγω εταιρεία να αποτελέσει τον παραγωγικό βραχίονα του ομίλου στη συγκεκριμένη γεωγραφική περιοχή.

Θα επιδιωχθεί επίσης και ενίσχυση της παρουσίας της θυγατρικής εταιρείας του ομίλου στη Σερβία, με έμφαση στη συμμετοχή σε εξειδικευμένες εκθέσεις και στη συστηματική παρουσία σε στοχευμένους τοπικούς πελάτες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v