Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Δάιος: Απαντήσεις σε 6 ερωτήματα του ΧΑ

Επιπλέον διευκρινίσεις ζητά με έξι ερωτήματα που θέτει το Χρηματιστήριο Αθηνών στην εταιρία Δάιος, αναφορικά με το νεοαποκτηθέν ακίνητο, τον πωλητή του, το ακριβές αντίτιμο, αλλά και τα οφέλη που προσδοκά από τη δραστηριοποίηση της εταιρίας στον κλάδο των ξενοδοχείων.

Δάιος: Απαντήσεις σε 6 ερωτήματα του ΧΑ
Επιπλέον διευκρινίσεις σε έξι ερωτήματα ζητά το Χρηματιστήριο Αθηνών από την εταιρία Δάιος, αναφορικά με το νεοαποκτηθέν ακίνητο, τον πωλητή του, το ακριβές αντίτιμο, αλλά και τα οφέλη που προσδοκά από τη δραστηριοποίηση της εταιρίας στον κλάδο των ξενοδοχείων.

Σύμφωνα με την απαντητική επιστολή, το κόστος κτήσης του εν λόγω ακινήτου θα ανέλθει σε 13,25 εκατ. ευρώ (συμφωνηθέν τίμημα αγοράς) και θα καταβληθεί τμηματικά ως ακολούθως: α) ποσό 3,25 εκατ. ευρώ την 30/8/2005, β) ποσό 5 εκατ. ευρώ την 30/8/2006, γ) ποσό 5 εκατ. ευρώ την 30/8/2007.

Η καταβολή του τιμήματος θα συντελείται, αναφέρει η εταιρία, μέσω των θετικών ταμειακών ροών της εταιρίας και επικουρικά τραπεζικού δανεισμού εφόσον αυτό απαιτηθεί.

Σύμφωνα με την επιστολή η αντικειμενική αξία του εν λόγω ακινήτου είναι 6,5 εκατ. ευρώ. Το τίμημα αγοράς, όπως αναφέρεται, καθορίσθηκε στο ανωτέρω ποσό των 13,25 εκατ. ευρώ (που είναι μεγαλύτερο από την ανωτέρω αντικειμενική αξία) από την πωλήτρια εταιρία.

* Η επιστολή του ΧΑ

Σε συνέχεια των από 19/1/05 και 24/1/05 επιστολών σας, σχετικά με την απόκτηση ακινήτου από το μέλος του ΔΣ της εταιρίας σας κ. Αστέριο Δάιο, και λαμβάνοντας υπόψη την ανακοίνωσή σας με ημερομηνία 30/7/04 σχετικά με την αγορά ακινήτου στη Θεσσαλονίκη, παρακαλούμε συμπληρωματικά να μας γνωρίσετε τα εξής:

1. Αν το ακίνητο που αγοράσατε το καλοκαίρι του 2004 στη Θεσσαλονίκη είναι αυτό που αναφέρετε στις επιστολές σας με ημερομηνίες 19/1/05 και 24/1/05.

2. Σε περίπτωση καταφατικής απάντησης:

i) Ποιος ο πωλητής του ακινήτου που αγοράσθηκε από την εταιρία σας το καλοκαίρι του 2004 (Ιούλιος). Ποια η ημερομηνία σύνταξης του συμβολαίου μεταβίβασης, ποια η αντικειμενική αξία του και αν η αξία των 13,25 εκατ. ευρώ είναι ανώτερη της αντικειμενικής, πώς αυτή καθορίσθηκε.

ii) Για ποιο λόγο δεν προβήκατε το καλοκαίρι του 2004 ταυτόχρονα με την αγορά του ακινήτου στην αγορά και των καταστημάτων.

iii) Πότε αποκτήθηκαν τα ανωτέρω καταστήματα από το μέλος του ΔΣ της εταιρία σας κ. Δάιο.

3. Όσον αφορά την αγορά των καταστημάτων:

ι) Ποια η αντικειμενική αξία τους.

ii) Ποια η επιφάνειά τους σε τετραγωνικά μέτρα.

ιιι) Ποιο το ακριβές τίμημα αγοράς και πώς έχει προσδιοριστεί.

iv) Πώς θα χρηματοδοτηθεί η εν λόγω εξαγορά και πώς θα καταβληθεί το τίμημα (εφάπαξ, σταδιακά κ.λπ.).

v) Αν έχει εφαρμογή το άρθρο 10 του ν. 2190/1920.

4. Ποια τα συγκεκριμένα οφέλη που εκτιμάτε ότι θα αποκομίσετε από την ενιαία εκμετάλλευση των καταστημάτων και του ξενοδοχείου και ποιοι οι λόγοι που προέκυψαν και οι οποίοι σας οδήγησαν στην απόφαση απόκτησης των καταστημάτων.

5. Ποιοι οι λόγοι για τη δραστηριοποίηση της εταιρίας σας στον κλάδο παροχής ξενοδοχειακών υπηρεσιών και ποιες οι επιπτώσεις στην υφιστάμενη περιουσιακή και οικονομική κατάσταση της εταιρίας (πωλήσεις, κερδοφορία, χρηματοοικονομική διάρθρωση κ.λπ.).

6. Ποιο το χρονοδιάγραμμα υλοποίησης του συγκεκριμένου project (ανέγερση ξενοδοχείου), σε τι ύψος ανέρχονται οι επιπρόσθετες επενδύσεις που απαιτούνται για την ολοκλήρωσή του, με ποιο τρόπο θα χρηματοδοτηθούν και πότε αναμένετε να αποδώσει έσοδα η εν λόγω δραστηριότητα.

* Η απαντητική επιστολή της Δάιος



Σε απάντηση της από 28/1/2005 επιστολής του Χ.Α., η εταιρία ΔΑΪΟΣ ΠΛΑΣΤΙΚΑ ΑΒΕΕ με επιστολή της προς το Χ.Α. γνωστοποιεί τα ακόλουθα:

Η ΔΑΪΟΣ ΠΛΑΣΤΙΚΑ ΑΒΕΕ με ανακοίνωσή της γνωστοποίησε την 30/7/2004 την αγορά ακινήτου επί των οδών Λεωφόρου Νίκης-Χρυσοστόμου Σμύρνης στη Θεσσαλονίκη, ιδιοκτησίας ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ ΑΕ (το συμβόλαιο συντάχθηκε την 23/7/2004), συνολικής επιφάνειας 4746 τ.μ., με σκοπό την εμπορική του εκμετάλλευση, η μορφή της οποίας θα επιλεγόταν μετά από σχετική μελέτη της τοπικής αγοράς.

Το κόστος κτήσης του εν λόγω ακινήτου θα ανέλθει σε 13,25 εκατ. ευρώ (συμφωνηθέν τίμημα αγοράς) και θα καταβληθεί τμηματικά ως ακολούθως: α) ποσό 3,25 εκατ. ευρώ την 30/8/2005, β) ποσό 5 εκατ. ευρώ την 30/8/2006, γ) ποσό 5 εκατ. ευρώ την 30/8/2007. Η καταβολή του τιμήματος θα συντελείται μέσω των θετικών ταμειακών ροών της εταιρίας και επικουρικά τραπεζικού δανεισμού εφόσον αυτό απαιτηθεί.

Η αντικειμενική αξία του εν λόγω ακινήτου είναι 6,5 εκατ. ευρώ. Το τίμημα αγοράς καθορίσθηκε στο ανωτέρω ποσό των 13,25 εκατ. ευρώ (που είναι μεγαλύτερο από την ανωτέρω αντικειμενική αξία) από την πωλήτρια εταιρία.

Την 24/1/2005 η εταιρία γνωστοποίησε την έγκριση της Γενικής Συνέλευσής της ομόφωνα και με απαρτία 81,52% για την αγορά καταστημάτων ιδιοκτησίας Αστερίου Δάιου που βρίσκονται επί των οδών Λεωφόρου Νίκης - Χρυσοστόμου Σμύρνης, ήτοι στην ίδια οικοδομή με το ακίνητο που απέκτησε τον Ιούλιο του 2004.

Η Γενική Συνέλευση παρείχε την έγκρισή της σύμφωνα με το άρθρο 23α του Ν.2190/20 για απόκτηση των εν λόγω καταστημάτων 350,5 τ.μ., αντικειμενικής αξίας 1,65 εκατ. ευρώ.

Περίπτωση εφαρμογής του άρθρου 10 του Ν.2190/20 δεν υπάρχει, αφού δεν συντρέχουν οι προϋπόθεσεις αυτού, εν όψει του ότι έχει παρέλθει χρονικό διάστημα υπέρ της διετίας από τη νόμιμη λειτουργία της εταιρίας και την τελευταία αύξηση του κεφαλαίου της.

Κατόπιν της εξουσιοδότησης της Γ.Σ. προς το Δ.Σ. της εταιρίας για τη διενέργεια όλων των νόμιμων ενεργειών, το Διοικητικό Συμβούλιο θα αναθέσει σε ανεξάρτητο εκτιμητή την εκτίμηση της αξίας τόσο των προς απόκτηση καταστημάτων, ιδιαιτέρως λόγω του γεγονότος ότι πωλητής των εν λόγω περιουσιακών στοιχείων είναι ο κ. Α. Δάιος, βασικός μέτοχος, Πρόεδρος και Δ/νων Σύμβουλος της εταιρίας, όσο και του ακινήτου που αποκτήθηκε τον Ιούλιο του 2004.

Εξάλλου η υιοθέτηση των Διεθνών Λογιστικών Προτύπων επιβάλλει την αποτύπωση της τρέχουσας αξίας των παγίων περιουσιακών στοιχείων της εταιρίας. Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΔΑΪΟΣ ΠΛΑΣΤΙΚΑ ΑΒΕΕ εισηγήθηκε την αγορά των καταστημάτων, καθώς μετά από σχετική διερεύνηση της αγοράς κατέληξε στην απόφαση της δραστηριοποίησης της εταιρίας στον ξενοδοχειακό κλάδο και της χρήσης του ενιαίου αυτού ακινήτου για τον σκοπό αυτό, ως πλέον επωφελή και συμφέρουσα.

Είναι σαφές ότι η μη ενσωμάτωση χώρων (π.χ. καταστημάτων) του ενιαίου ακινήτου στην υπό ίδρυση ξενοδοχειακή μονάδα θα δημιουργούσε πρόβλημα ”σύγκρουσης συμφερόντων” με την ξεχωριστή συμμετοχή της εισηγμένης εταιρίας και του Προέδρου και Δ/ντος Συμβούλου αυτής, πλέον των λοιπών λειτουργικών προβλημάτων, αφού τα ισόγεια καταστήματα είναι απαραίτητα για τη λειτουργία του ξενοδοχείου και συγκεκριμένα για τη δημιουργία χώρων υποδοχής πελατών, εστίασης και αναψυχής (εστιατόρια, καφετέρια, μπαρ).

Το Διοικητικό Συμβούλιο έχοντας υπόψη τις σχετικές προτάσεις ενδιαφερομένων για τη συνολική ή μερική εκμετάλλευση του ακινήτου όρισε κατ’ αρχήν το τίμημα για την απόκτηση των καταστημάτων μέχρι του ποσού των 13 εκατ. ευρώ.

Σημειώνεται δε ότι η μη απόκτηση των καταστημάτων θα καθιστούσε ουσιαστικά ανέφικτο το εγχείρημα της ίδρυσης ξενοδοχειακής μονάδας εξαιτίας της ”σύγκρουσης συμφερόντων” που αναφέρθηκε, αλλά κυριότερα λόγω της αναγκαιότητας των χώρων αυτών (π.χ. ισογείων, χώρων εστιάσεων κ.λπ.) για την ανάπτυξη της ξενοδοχειακής μονάδας.

Η ανάγκη απόκτησης των καταστημάτων το έτος 2005, δηλαδή σε διαφορετικό χρόνο από την απόκτηση του λοιπού ακινήτου (Ιούλιος 2004) προέκυψε μετά την απόφαση για δραστηριοποίηση της εταιρίας στον ξενοδοχειακό κλάδο.

Η απόφαση αυτή ελήφθη στην Γ.Σ. της εταιρίας με την αλλαγή του σκοπού της την 19/1/2005 ύστερα από διεξοδική εξέταση των πιθανών εμπορικών χρήσεων του ακινήτου.

Σημειώνεται ότι προ της ανωτέρω πώλησης του ακινήτου στην εταιρία μας η προηγούμενη ιδιοκτήτρια ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ ΑΕ σκοπό είχε την πώληση τμηματικά αυτοτελών και διαιρημένων χώρων αυτού (με τη μορφή διαμερισμάτων) με σαφή διαχωρισμό των καταστημάτων τα οποία πωλούνταν για συνήθη εμπορική εκμετάλλευση.

Κατά τον χρόνο αυτό (Ιούλιος 2004), λαμβάνοντας υπόψη τις προαναφερόμενες εμπορικές χρήσεις (στις οποίες δεν είχε εξεταστεί τότε η ξενοδοχειακή εκμετάλλευση), δεν κρίθηκε σκόπιμη η εξέταση της απόκτησης και των καταστημάτων, καθώς θα αφορούσαν μια αυτόνομη επιχειρηματική δραστηριότατα στην οποία η ΔΑΪΟΣ ΠΛΑΣΤΙΚΑ ΑΒΕΕ δεν επιθυμούσε να δραστηριοποιηθεί, σε αντίθεση με τον Α. Δάιο, ο οποίος ενεργώντας ως φυσικό πρόσωπο έκρινε συμφέρουσα την αγορά των σχετικών καταστημάτων (το συμβόλαιο συντάχθηκε την 23/7/2004).

Κατά τον τρέχοντα χρόνο και μέχρι ολοκληρώσεως της εκτίμησης της αξίας του ακινήτου από ανεξάρτητο εκτιμητή βάσει της οποίας θα προσδιορισθεί και το ακριβές τίμημα, η εταιρία δεν δύναται να εξειδικεύσει με ακρίβεια το συνολικό κόστος επένδυσης (και ως εκ τούτου τον τρόπο χρηματοδότησης της αγοράς των καταστημάτων) στον ξενοδοχειακό κλάδο, γεγονός που θα πράξει αμέσως μετά την ολοκλήρωση των σχετικών ενεργειών (όπως ρητά διατύπωσε και στην ανακοίνωση της 24/1/2005).

Σε κάθε περίπτωση η εταιρία θα χρηματοδοτήσει το σχετικό κόστος από τις θετικές λειτουργικές ταμειακές ροές της, συνεπικουρούντος και του τραπεζικού δανεισμού, ο οποίος σήμερα είναι μηδενικός.

Σημειώνεται δε ότι η έναρξη λειτουργίας της ξενοδοχειακής μονάδας προγραμματίζεται για τον Σεπτέμβριο του τρέχοντος έτους και αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο κρίθηκε αναγκαία η λήψη της πρόσφατης απόφασης της Γενικής Συνέλευσης για την αγορά των εν λόγω καταστημάτων.

Το Διοικητικό Συμβούλιο έχοντας υπόψη του τα οφέλη που μπορούν να προκύψουν από την εκμετάλλευση της ξενοδοχειακής μονάδας, τα φορολογικά πλεονεκτήματα της επένδυσης -καθώς θα μειώνεται το φορολογητέο εισόδημα της εταιρίας εξαιτίας σημαντικών αποσβέσεων και λοιπών αναλόγων οικονομοτεχνικών χαρακτηριστικών- έχει την πεποίθηση ότι με τις ενέργειές του αυτές συμβάλλει στην ενίσχυση της μακροχρόνιας οικονομικής αξίας της εταιρίας και στην προάσπιση του γενικού εταιρικού συμφέροντος.

Τέλος, αξίζει να υπογραμμισθεί ότι η εταιρία έχει ήδη προβεί σε ανακοίνωση (30/7/2004) για το μέχρι σήμερα κόστος που έχει αναληφθεί, παρότι οι σχετικές δαπάνες θα καταβληθούν εντός της προσεχούς τριετίας.

Όπως αναφέρθηκε και στην πρόσφατη ανακοίνωση της εταιρίας (24/1/2005), με την ολοκλήρωση των ενεργειών για την απόκτηση των επιπρόσθετων χώρων (καταστημάτων) που εκτιμάται ότι θα γίνουν εντός του α΄ εξαμήνου του τρέχοντος έτους, η ΔΑΪΟΣ ΠΛΑΣΤΙΚΑ ΑΒΕΕ θα προβεί σε περαιτέρω ανακοινώσεις σχετικά με την εκμετάλλευση ξενοδοχειακών και συναφών δραστηριοτήτων και ειδικότερα για την επίπτωσή τους στις πωλήσεις, την κερδοφορία και τη χρηματοοικονομική διάρθρωση της εταιρίας, όπως και του συνόλου των επενδύσεων που απαιτούνται για τον σκοπό αυτό.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v