Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Νέα διάσταση στην υπόθεση Βουλγαράκη

Η "Καθημερινή" φέρνει στο φως αγορές ακινήτων των εταιριών του κ. Βουλγαράκη με δάνεια από την Τράπεζα Πειραιώς και αναφέρει ότι τα ακίνητα νοικιάζονταν σε εταιρίες του ίδιου ομίλου και τα μισθώματα πλήρωναν τις δόσεις.

Νέα διάσταση στην υπόθεση Βουλγαράκη
Nέα διάσταση παίρνει η υπόθεση των επιχειρηματικών δραστηριοτήτων του υπουργού Ναυτιλίας κ. Γιώργου Βουλγαράκη, σύμφωνα με σημερινό αποκαλυπτικό δημοσίευμα της εφημερίδας "Καθημερινή".

Το δημοσίευμα μεταξύ άλλων φέρνει στο φως στενές επιχειρηματικές σχέσεις εταιριών του κ. Βουλγαράκη με την Τράπεζα Πειραιώς, η οποία δανειοδοτούσε τις εταιρίες του προκειμένου να αγοράσουν ακίνητα και εν συνεχεία νοίκιαζε τα ακίνητα αυτά για υποκαταστήματά της και για επαγγελματικούς χώρους θυγατρικών της, με αποτέλεσμα, όπως αναφέρει το δημοσίευμα, μέσω των μισθωμάτων να πληρώνονται οι δόσεις των δανείων.

Σε μία μάλιστα περίπτωση, όπως αναφέρει το ίδιο δημοσίευμα, ακίνητο ιδιοκτησίας μεγαλοστελέχους της Τράπεζας Πειραιώς αγοράστηκε από εταιρία του κ. Βουλγαράκη με δάνειο από την Πειραιώς και εν συνεχεία εκμισθώθηκε σε θυγατρικές της τράπεζας ως επαγγελματικός χώρος.

Το δημοσίευμα της "Καθημερινής" αναφέρει ότι η δημοσιογραφική της έρευνα καταρρίπτει το κεντρικό επιχείρημα του κ. Γ. Βουλγαράκη ότι δεν ασκούσε "επάγγελμά" μέσω των δύο ΕΠΕ που είχε από κοινού με τη σύζυγό του:

"Το 2000 η πρώτη χρονικά εταιρία του ζεύγους Βουλγαράκη, η Αστική Επέκταση ΕΠΕ (σ.σ. όταν ακόμα ήταν ιδιοκτησίας της offs-hore Lentmar, με εκπρόσωπο τον κ. Βουλγαράκη και με συμβολαιογράφο τη σύζυγό του) αγοράζει τρία καταστήματα. Στις 25 Σεπτεμβρίου, δύο καταστήματα και θέση στάθμευσης επί της οδού Τριών Ιεραρχών 110 στα Πετράλωνα, αντικειμενικής αξίας 138.224 ευρώ. Τα ακίνητα αγοράστηκαν προς 418.000 ευρώ και προσημειώθηκαν στην Τράπεζα Πειραιώς, από όπου προήλθε το δάνειο, έναντι 282.000 ευρώ".

Λίγες ημέρες αργότερα, προστίθεται στο δημοσίευμα: "Η Αστική Επέκταση απέκτησε και νέο κατάστημα, 316 τ.μ. επί της οδού Φωκίωνος Νέγρη 29, έναντι 1.173.881 ευρώ, πάλι με δάνειο από την Τράπεζα Πειραιώς και προσημείωση υπέρ αυτής. Και στα δύο ακίνητα στεγάζονται υποκαταστήματα της Τραπέζης Πειραιώς".

Η δεύτερη εταιρία του ζεύγους Βουλγαράκη συνεχίζει το δημοσίευμα, η "Αστική Ανάπτυξη Εκμετάλλευσης Ακινήτων", δημιουργείται το 2005, με μετοχικό κεφάλαιο 18.000 ευρώ και λίγες ημέρες μετά αποκτά 700 τ.μ. στον 7ο όροφο του α΄ συγκροτήματος του Πύργου Αθηνών. Η αντικειμενική αξία του ακινήτου ανέρχεται σε 865.898 ευρώ, ενώ σύμφωνα με εξακριβωμένες πληροφορίες της "Κ" η αγοραία αξία του ακινήτου έφθασε στα 3,7 εκατομμύρια ευρώ".

Αντί της απόκτησης του ιδιαίτερης αξίας επαγγελματικού ακινήτου, σημειώνει η "Καθημερινή", "ο κ. Βουλγαράκης εμφάνιζε στη δήλωση πόθεν έσχες που κατέθεσε στη Βουλή μόνο τη συμμετοχή του με 50% στην Αστική Ανάπτυξη ΕΠΕ, δηλαδή 9.000 ευρώ μόλις".

Όπως προαναφέρθηκε, πωλητής ήταν μεγαλοστέλεχος της Πειραιώς, ενώ το δημοσίευμα επισημαίνει πως "θυγατρικές του ομίλου Πειραιώς ενοικίαζαν τον εν λόγω επαγγελματικό χώρο, καταβάλλοντας στην εταιρία Βουλγαράκη τα μισθώματα, μέσω των οποίων καλύπτονταν οι δόσεις του δανείου".

Και η εφημερίδα καταλήγει: "Η εταιρία επωλήθη το 2007 αντί συνολικού τιμήματος 70.002 ευρώ (35.001 ευρώ έκαστος εκ των συζύγων). Έναν χρόνο νωρίτερα, το 2006, ο κ. Γ. Βουλγαράκης και η κ. Αικ. Πελέκη είχαν αγοράσει και έκταση 8 στρεμμάτων στην Κέα. Σύμφωνα με το πόθεν έσχες, πρόκειται για βοσκότοπο, ενώ η δηλωθείσα αντικειμενική αξία είναι 93.000 ευρώ. Στην πραγματικότητα, η έκταση είναι παραθαλάσσια, αξίας άνω των 350.000 ευρώ".

--Τι σχολιάζει η Τράπεζα Πειραιώς

Με αφορμή δημοσίευμα που αναφέρεται στις τραπεζικές σχέσεις εταιριών του κ. Βουλγαράκη με την Τράπεζα Πειραιώς, από τις αρμόδιες υπηρεσίες της τράπεζας διευκρινίζονται τα εξής:

1. Όλες οι συναλλαγές του κ. Γ. Βουλγαράκη και των εταιριών του ήταν απολύτως σύμφωνες με την τραπεζική πρακτική και τις εσωτερικές διαδικασίες της τράπεζας.

2. Οι τραπεζικές σχέσεις του κ. Βουλγαράκη δεν περιορίζονται μόνο στην Τράπεζα Πειραιώς.

3. Κανένα δάνειο του κ. Βουλγαράκη ή εταιριών συμμετοχής του δεν υφίσταται στην Τράπεζα Πειραιώς.

4. Δάνεια του ιδίου ή εταιριών ενδιαφέροντός του, που υπήρχαν στην τράπεζα κατά το παρελθόν, έχουν εξοφληθεί ή έχουν μεταφερθεί προ πολλού σε άλλες τράπεζες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v