Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Αγρ. Οίκος Σπύρου: Νέες ποικιλίες τομάτας

Λύση στο πρόβλημα της παρουσίας υπολειμμάτων φυτοφαρμάκων σε ένα από τα βασικότερα ”συστατικά” της διατροφής των Ελλήνων, την τομάτα, δίνει ο Αγροτικός Οίκος Σπύρου με τη δημιουργία 3 νέων ποικιλιών τομάτας.

Αγρ. Οίκος Σπύρου: Νέες ποικιλίες τομάτας
Λύση στο πρόβλημα της παρουσίας υπολειμμάτων φυτοφαρμάκων σε ένα από τα βασικότερα ”συστατικά” της διατροφής των Ελλήνων, την τομάτα, δίνει ο Αγροτικός Οίκος Σπύρου με τη δημιουργία 3 νέων ποικιλιών τομάτας.

Όπως επισημαίνεται σε σχετική ανακοίνωση, μετά από μακροχρόνιες έρευνες η εταιρία δημιούργησε τρεις ποικιλίες τομάτας με τεράστιες αντοχές στους περισσότερους εχθρούς της καλλιέργειας, ώστε να μην χρειάζονται συχνές επεμβάσεις με αγροχημικά προκειμένου να επιτύχει η καλλιέργεια.

Πρόκειται για τις ποικιλίες Formula, Rally και Elpida, που καλύπτουν γεωγραφικά και χρονικά ολόκληρη την ελληνική αγορά, δίνοντας θέση κυρίαρχου στην Αγροτικός Οίκος Σπύρου.

Αιτία για τη δημιουργία των νέων ποικιλιών ήταν το γεγονός ότι οι ειδικοί γεωπόνοι της εταιρίας διαπίστωσαν ραγδαίες αλλαγές στην αγορά της τομάτας τα τελευταία χρόνια.

Συγκεκριμένα, κατέγραψαν ότι:

* Ο καταναλωτής δίνει τεράστια πλέον σημασία στην μείωση των υπολειμμάτων από χημικά,

* Υπάρχει έξαρση ιώσεων και άλλων επιδημιών στην καλλιέργεια της τομάτας που μειώνει συνεχώς την παραγωγή και αυξάνει το ρίσκο της επιχειρηματικότητας του αγρότη

* τέλος πίεση από ανταγωνιστικές αγορές του εξωτερικού έχουν σαν αποτέλεσμα την ανάγκη μείωσης του κόστους πράγμα που έρχεται σε αντίθεση με τα παραπάνω.

Ο Αγροτικός Οίκος Σπύρου διέγνωσε τις νέες τάσεις και επένδυσε στην έρευνα για την εξεύρεση ποικιλιών τομάτας -πάντα με συμβατικές επιστημονικές μεθόδους -προσαρμοσμένες στις ελληνικές συνθήκες και κυρίως της Κρήτης που είναι και η σημαντικότερη αγορά.

Αυτό ήταν άκρως απαραίτητο αφού τα αποτελέσματα των πειραματικών σταθμών των ξένων πολυεθνικών οίκων δεν έδιναν λύση στις ελληνικές συνθήκες.

Το αποτέλεσμα αυτής της έρευνας ήταν να δημιουργηθούν ήδη τρεις ποικιλίες τομάτας που καλύπτουν γεωγραφικά και χρονικά την ελληνική αγορά και σήμερα η Σπύρου με τη FORMULA, τη RALLY και την ELPIDA να κυριαρχεί στην ελληνική αγορά.

Οι συγκεκριμένες ποικιλίες οφείλουν την τεράστια αποδοχή στις ανοχές που έχουν στους περισσότερους εχθρούς των καλλιεργειών, με αποτέλεσμα την μείωση του κόστους για τον αγρότη από την μείωση των χημικών, πιο καθαρό προϊόν για τον καταναλωτή αλλά και γεύση και ποιότητα που απαιτεί η ελληνική αγορά.

--------------------------------------

Επέκταση εκτός συνόρων

Το ίδιο μοντέλο ανάπτυξης που την βοήθησε σήμερα να είναι κυρίαρχη στην ελληνική αγορά του κηπευτικού- όπου ο τζίρος της υπερδιπλασιάστηκε την τελευταία τριετία - σήμερα η ΣΠΥΡΟΥ το επαναλαμβάνει και στις γειτονικές αγορές των Βαλκανίων και της Μέσης Ανατολής.

Οι αγορές αυτές βρίσκονται σε φάση ανάπτυξης το δε μέγεθος τους είναι 50 φορές μεγαλύτερο από το αντίστοιχο της ελληνικής αγοράς.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v