Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Υπό κράτηση ο Νικολά Σαρκοζί

Ο πρώην πρόεδρος της Γαλλίας ετέθη υπό κράτηση στην έδρα της υπηρεσίας καταπολέμησης διαφθοράς για την υπόθεση του σκανδάλου αθέμιτης άσκησης επιρροής...

  • Real.gr
Υπό κράτηση ο Νικολά Σαρκοζί
Ο τέως πρόεδρος της Γαλλίας Νικολά Σαρκοζί ετέθη υπό κράτηση στην έδρα της υπηρεσίας καταπολέμησης της διαφθοράς στην υπόθεση του σκανδάλου αθέμιτης άσκησης επιρροής, όπου προσήλθε για να καταθέσει νωρίς το πρωί δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων δικαστική πηγή.

Επίσης, ο Σαρκοζί αναμένεται να ανακριθεί και για τη φημολογούμενη χρηματοδότηση της προεκλογικής του εκστρατείας το 2007 από τον Μουαμάρ Καντάφι.

Είναι η πρώτη φορά που πρώην πρόεδρος της 5ης Γαλλικής Δημοκρατίας τίθεται υπό κράτηση.

Η εξέλιξη σημειώνεται τη στιγμή που αναμενόταν η ανακοίνωση ότι ο Νικολά Σαρκοζί επιστρέφει στην πολιτική σκηνή, επιδιώκοντας να αναλάβει και πάλι την ηγεσία της Ενωσης για ένα Λαϊκό Κίνημα (UMP, αξιωματική αντιπολίτευση).

Η υπηρεσία κατά της διαφθοράς της δικαστικής αστυνομίας έχει τη δυνατότητα να θέσει τον Νικολά Σαρκοζί υπό κράτηση και να τον ανακρίνει επί ένα 24ωρο, διάστημα που μπορεί να ανανεωθεί άπαξ. Σύμφωνα με τα γαλλικά μέσα ενημέρωσης η Σαρκοζί δεν ζήτησε να εκπροσωπηθεί από κάποιον δικηγόρο ακόμη.

Ο τέως πρόεδρος της Γαλλίας έφθασε στις 08.00 (τοπική ώρα) στην έδρα της κεντρικής διεύθυνσης της δικαστικής αστυνομίας στη Ναντέρ, έξω από το Παρίσι.





Ο συνήγορός του Τιερί Ερζόγκ ετέθη χθες υπό κράτηση, όπως και δύο ανώτατοι δικαστικοί της γενικής εισαγγελίας του Εφετείου.

Οι δικαστικές Αρχές επιδιώκουν να εξακριβώσουν εάν ο πρώην πρόεδρος της Γαλλίας, με την υποστήριξη του Τιερί Ερζόγκ, επεδίωξε να λάβει πληροφορίες από ανώτατο δικαστικό για έρευνα που αφορούσε το πρόσωπό του με αντάλλαγμα την εξασφάλιση υψηλού αξιώματος.

Στο πλαίσιο της δικαστικής έρευνας που άρχισε στις 26 Φεβρουαρίου, οι δικαστικές Αρχές επιδιώκουν επίσης να εξακριβώσουν εάν ο Νικολά Σαρκοζί ενημερώθηκε παρανόμως για την τηλεφωνική του παρακολούθηση.

Στο μεταξύ, ο βουλευτής Sebastien Huyghe, της Ενωσης για ένα Λαϊκό Κίνημα του Σαρκοζί, αναρωτιέται για τη χρονική συγκυρία αυτής της τελευταίας δικαστικής έρευνας, που οδήγησε στην προσωρινή κράτηση του τέως Γάλλου προέδρου: «Η σύμπτωση είναι εντυπωσιακή, Κάθε φορά που αναφέρεται ότι υπάρχει περίπτωση να επιστρέψει στην πολιτική σκηνή ο Σαρκοζί, όλο και μία νομική εξέλιξη υπάρχει. Μέρα με τη μέρα προσπαθούν να πλήξουν την εικόνα του Νικολά Σαρκοζί».

Ο διεθνής Τύπος για την κράτηση Σαρκοζί

Η Ευρώπη συνταράσσεται από την είδηση κράτησης του τέως Γάλλου προέδρου, που βρίσκεται στην κορυφή της επικαιρότητας σε όλα τα ευρωπαϊκά μέσα ενημέρωσης.

Το BBC News με τίτλο «Ο τέως Γάλλος πρόεδρος Σαρκοζί 'κρατείται' για την υπόθεση άσκησης επιρροής» αναφέρεται στην είδηση της ημέρας και τονίζει το γεγονός πως αυτή η εξέλιξη είναι βαρύτατο πλήγμα στα πλάνα του Σαρκοζί να θέσει υποψηφιότητα για την προεδρία το 2017.

Η γερμανική Bild αναφέρει: «Υπόθεση δωροδοκίας: Ο Σαρκοζί κρατείται στο αστυνομικό τμήμα». Επίσης σχολιάζει ότι είναι η πρώτη φορά στα δικαστικά χρονικά της Γαλλίας που πρώην πρόεδρος τίθεται υπό κράτηση.

«Ο πρώην πρόεδρος Σαρκοζί κρατείται για εκβιασμό» έχει τίτλο η ιταλική Repubblica και σημειώνει πως «η ανάκριση είναι σε εξέλιξη», ενώ επισημαίνει πως ο Σαρκοζί «κατηγορείται για τα εγκλήματα της δωροδοκίας και της παραβίαση του απορρήτου των ερευνών».

Στο ίδιο πνεύμα και η ισπανική El Pais με τίτλο «Ο Σαρκοζί κρατείται από την αστυνομία για την έρευνα της άσκησης επιρροής» και στον υπότιτλο αναφέρει πως ο πρώην δικηγόρος του συνελήφθη χθες.

Οι γαλλικές Le Monde, Liberation και Le Figaro έχουν παρόμοιο τίτλο «Ο Νικολά Σαρκοζί τέθηκε υπό προσωρινή κράτηση».

Στο μεταξύ το Al Jazeera, το οποίο επίσης αναφέρεται στην είδηση κράτησης του τέως Γάλλου προέδρου, σημειώνει ότι ο Σαρκοζί είχε μυστικά στην κατοχή του τηλέφωνο καταχωρισμένο με ψεύτικο όνομα και πως οι συνομιλίες με τον δικηγόρο του Ερζόγκ που καταγράφηκαν σ' αυτήν τη συσκευή προκάλεσαν την έναρξη της έρευνας.

Οι Financial Times έχουν τίτλο «Ο Νικολά Σαρκοζί ανακρίνεται για την κατηγορία της άσκησης επιρροής» και στο άρθρο επισημαίνεται πως ο τέως πρόεδρος αρνείται όλες τις κατηγορίες.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v