Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Το «mail Βαρουφάκη» στο πολιτικό συμβούλιο της ΝΔ

Στο επίκεντρο οι διαπραγματεύσεις αλλά και η συζήτηση για την εξεταστική επιτροπή της Δευτέρας.

  • Real.gr
Το «mail Βαρουφάκη» στο πολιτικό συμβούλιο της ΝΔ
Η στρατηγική που θα ακολουθήσει η αξιωματική αντιπολίτευση μετά την δημοσιοποίηση του «mail Βαρουφάκη» θα συζητήσουν τα μέλη του άτυπου συμβουλίου που θα συνεδριάσει στις 14:00 υπό την προεδρία του Αντώνη Σαμαρά.

Στη ΝΔ υποστηρίζουν πλέον ότι επιβεβαιώνονται οι προβλέψεις της, ότι η κυβέρνηση θα αναγκαστεί να πάρει μέτρα και αυτό φάνηκε και από τον εκνευρισμό του Γ. Βαρουφάκη για την διαρροή της λίστας με τις μεταρρυθμίσεις που έστειλε στις Βρυξέλλες.

Στενοί συνεργάτες του Αντώνη Σαμαρά υποστηρίζουν ότι από τις 24 κατηγορίες μεταρρυθμίσεων με μετρήσιμο δημοσιονομικό αποτέλεσμα που περιλαμβάνει το «mail Βαρουφάκη» οι 14 περιλαμβάνονταν και στο «mail Χαρδούβελη».

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν χαρακτηριστικά: «Η καταπολέμηση του λαθρεμπορίου και της φοροδιαφυγής από τον καπνό έως τον ΦΠΑ, η περαιτέρω βελτίωση του πλαισίου ρύθμισης φορολογικών και ασφαλιστικών οφειλών σε 100 δόσεις, η εναρμόνιση της νομοθεσίας για τις τριγωνικές συναλλαγές με τις βέλτιστες διεθνώς πρακτικές, η εισαγωγή της ηλεκτρονικής απόδειξης (@πόδειξη) των συναλλαγών μεταξύ επιχειρήσεων (B2B) και της "λοταρίας ΦΠΑ" για τη μείωση της παραοικονομίας, η ενίσχυση της αυτονομίας της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων (ΓΓΔΕ) για την αύξηση της απόδοσης του φοροεισπρακτικού μηχανισμού, η εισαγωγή του "περιουσιολογίου", η προώθηση διαφανούς διαδικασίας εξωδικαστικού συμβιβασμού, η προώθηση της πολιτιστικής κληρονομιάς της χώρας με συνακόλουθη αύξηση εσόδων, η ενοποίηση των ασφαλιστικών ταμείων, είναι όλα προτάσεις στο mail Χαρδούβελη.»

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΟΚΛΗΡΟ ΤΟ NON PAPER ΤΗΣ ΝΔ

Στο επίκεντρο και η εξεταστική

Στη συνεδρίαση του άτυπου πολιτικού συμβουλίου θα συζητηθεί και η στάση που θα κρατήσει η ΝΔ στην συζήτηση που θα γίνει την Μ. Δευτέρα για την σύσταση εξεταστικής επιτροπής για τα μνημόνια. Σύμφωνα με πληροφορίες το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν θα ψηφίσει την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ ωστόσο θα μετέχει στην επιτροπή.

Στόχος, όπως επισημαίνουν τακτικοί συνομιλητές του προέδρου της ΝΔ, είναι να δοθούν απαντήσεις στους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ για τα όσα έγιναν την περίοδο 2012 - 2014, αλλά και να τεθεί το θέμα της πολιτικής που ακολουθεί ο κ. Τσίπρας τους τελευταίους μήνες.

Κατά την διάρκεια της συζήτησης, η ΝΔ θα προτείνει να ενταχθεί στο υπό διερεύνηση διάστημα και το πρώτο τρίμηνο του 2015, με την λογική ότι και η κυβέρνηση Τσίπρα, υπέγραψε την παράταση του μνημονίου. Παράλληλα είναι δεδομένο ότι ο Αντώνης Σαμαράς θα κατηγορήσει την κυβέρνηση ότι με την επιλογή της εξεταστικής, επιχειρεί να αποπροσανατολίσει την κοινή γνώμη, από τα προβλήματα που εκείνη αδυνατεί να επιλύσει.

Παράλληλα η ΝΔ θα απορρίψει κάθε συζήτηση για διερεύνηση ευθυνών την περίοδο Καραμανλή , κάτι που πιθανώς να τεθεί από το ΠΑΣΟΚ. Είναι βέβαιο ότι εάν ο κ. Βενιζέλος επιμείνει , τότε η ΝΔ δεν θα διστάσει να συγκρουστεί μαζί του, υπερασπιζόμενη απολύτως τον πρώην πρωθυπουργό και την διακυβέρνηση της χώρας την περίοδο 2004 - 2009.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v
Απόρρητο