Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πικρός συμβιβασμός για την Μέρκελ στην Γερμανία – Νικητής ο Σούλτς!

CDU/CSU και Σοσιαλδημοκράτες χρειάστηκαν 13 μέρες μαραθώνιο διαβουλεύσεων, για να σχηματίσουν κυβέρνηση, με απροσδόκητα κερδισμένο το SPD, που πήρε όλα τα μεγάλα υπουργεία. Πολιτικοί αναλυτές στη Γερμανία εκτιμούν ότι είναι «σαν να κυβερνούν οι σοσιαλδημοκράτες».

  • Real.gr
Πικρός συμβιβασμός για την Μέρκελ στην Γερμανία – Νικητής ο Σούλτς!
Νίκη των σοσιαλδημοκρατών χαρακτηρίζουν πολιτικοί αναλυτές την συμφωνία για την συγκρότηση της κυβέρνησης μεγάλου συνασπισμού στην Γερμανία.

Κάποιοι μάλιστα λένε ότι είναι «σαν να κυβερνούν οι σοσιαλδημοκράτες» έχοντας πάρει όλα τα μεγάλα υπουργεία. Το SPD αναλαμβάνει το κομβικής σημασίας υπουργείο Οικονομικών. Στο CSU, το υπουργείο Εσωτερικών.

Από την πλευρά της η Άνγκελα Μέρκελ, μιλώντας κατά την διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε με τους αρχηγούς των άλλων κομμάτων του "μεγάλου" συνασπισμού, τον Χορστ Ζεεχόφερ και τον Μάρτιν Σουλτς, χαιρέτησε την συμφωνία που επετεύχθη μεταξύ της Χριστιανικής Ένωσης (CDU/CSU) και του Σοσιαλιστικού Κόμματος (SPD),  ως "νέα δυναμική για την Γερμανία" και "βάση για μια σταθερή κυβέρνηση, την οποία περιμένουν από μας πολλοί στον κόσμο". 

Μέρκελ: Νέα δυναμική για την Γερμανία η προγραμματική συμφωνία - Σουλτς: Έχει σοσιαλδημοκρατική σφραγίδα

Ο μετριοπαθής σοσιαλδημοκράτης δήμαρχος του Αμβούργου Ολαφ Σολτς, αναλαμβάνει το υπουργείο Οικονομικών, θεωρητικά είναι πολύ καλύτερος από τον Σόιμπλε σε σχέση με την αντιμετώπιση της Ελλάδας, αλλά μέσα στο κείμενο της συμφωνίας της συμφωνίας που έχει υπογραφεί μεταξύ - που είναι 177 σελίδες - αναφέρεται η καθαρή δέσμευση: «θέλουμε να μεταρρυθμίσουμε την ευρωζώνη μαζί με τη Γαλλία αλλά πυξίδα μας είναι πάντα το σύμφωνα ο σταθερότητας».

Ο σοσιαλδημοκράτης Σολτς νέος «αντι-σόιμπλε» στον γερμανικό συνασπισμό - ΥΠΕΞ ο Σουλτς

Σουλτς: Παραιτούμαι από την ηγεσία του SPD, αναλαμβάνω το υπουργείο Εξωτερικών

Ο Μάρτιν Σουλτς παραιτήθηκε από τη θέση του προέδρου του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SPD) και αναλάβει το υπουργείο Εξωτερικών, έχοντας ως βασική προτεραιότητα την ενίσχυση του ρόλου της Γερμανίας την Ευρώπη.

Μετά την έξοδο της Βρετανία (Brexit) η Γερμανία θα εισφέρει περισσότερα κεφάλαια στην ΕΕ.

Στους βασικούς άξονες είναι η μετατροπή του ESM σε ένα Ευρωπαϊκό ΔΝΤ.

Η κακή είδηση για την Ελλάδα είναι ότι οι Βαυαροί Χριστιανοκοινωνιστές (CSU) αναλάβουν το υπουργείο Εσωτερικών, με τον ίδιο τον αρχηγό του κόμματος Χορστ Ζεεχόφερ να αναλαμβάνει τα ηνία του υπουργείου.

Ο απερχόμενος τοπικός πρωθυπουργός της Βαυαρίας, με τις πολύ σκληρές θέσεις για το προσφυγικό αναλαμβάνει υπουργός Εσωτερικών, με ότι αυτό μπορεί να σημαίνει για την στάση της Γερμανίας και της Ευρώπης στο θέμα του προσφυγικού για την χώρα μας.

Το Χριστιανοδημοκρατικό Κόμμα (CDU) θα αναλάβει μεταξύ άλλων τα υπουργεία Οικονομίας, Υγείας, Παιδείας και Άμυνας.

Στο υπουργείο Άμυνας θα παραμείνει η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν (CDU), σύμφωνα με πληροφορίες που μεταδίδει το DPA, ενώ το υπουργείο Οικονομίας θα αναλάβει ο Πέτερ Αλτμάιερ, επιτελάρχης μέχρι σήμερα της Καγκελαρίας και ένας εκ των στενότερων συνεργατών της Καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ.

DW: Πικρός συμβιβασμός για τη Μέρκελ - Απροσδόκητος κερδισμένος το SPD

Frankfurter Allgemeine Zeitung: Κυματοθραύστης βράχος ο νέος κυβερνητικός συνασπισμός στη Γερμανία

Γερμανία: Προς νέα παράταση των διαπραγματεύσεων για σχηματισμό κυβέρνησης

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v