Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

DW: Πάπας Φραγκίσκος, ο Ποντίφικας που διαφέρει

Ο Φραγκίσκος είναι ένας θρησκευτικός ηγέτης, παράλληλα όμως και ένας πολιτικά βαθιά σκεπτόμενος άνθρωπος.

DW: Πάπας Φραγκίσκος, ο Ποντίφικας που διαφέρει
Πέντε χρόνια συμπληρώνονται από την ημέρα που ο Πάπας Φραγκίσκος ανέλαβε τα καθήκοντά του στο Βατικανό. Ένας πνευματικός ηγέτης με πολιτική σκέψη.

Η προσευχή είναι πολιτική πράξη. Κυρίως όταν βρίσκεται κανείς στο Τείχος μεταξύ Μεξικού και ΗΠΑ. Εκεί ακριβώς ο Πάπας Φραγκίσκος δεν εξωράισε την κατάσταση: «Ένας άνθρωπος, ο οποίος σκέπτεται να χτίζει τείχη αντί γέφυρες δεν είναι χριστιανός. Αυτό δεν είναι το Ευαγγέλιο».

Πριν από δυο χρόνια κατά τη διάρκεια του ταξιδιού του στο Μεξικό ο Πάπας Φραγκίσκος επέκρινε τα σχέδια του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ για την ανέγερση τείχους στα σύνορα μεταξύ Μεξικού και ΗΠΑ. Ακόμα και η επίσκεψη του Ντόναλντ Τραμπ στο Βατικανό τον Μάιο του 2017 δεν μπόρεσε να σπάσει τον πάγο μεταξύ των δυο ανδρών.

Ο σημερινός 81χρονος Πάπας, κατά κόσμον Χορχέ Μπεργκόλιο, είναι ο πρώτος Λατινοαμερικάνος Προκαθήμενος της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας. Μετά την εκλογή του πριν από πέντε χρόνια χρειάστηκαν μόλις δυο λεπτά για να διαφανεί ότι αυτός ο Πάπας δεν έμοιαζε με κανέναν προκάτοχό του.

Ο Φραγκίσκος είναι ένας θρησκευτικός ηγέτης, παράλληλα όμως και ένας πολιτικά βαθιά σκεπτόμενος άνθρωπος. Προσεύχεται στο Τείχος της Βηθλεέμγια την ειρήνη ανάμεσα σε Ισραηλινούς και Παλαιστίνιους. Δέχεται πρόσφυγες στο Βατικανό. Προτρέπει για το τέλος της ψυχρής πολιτικής περιόδου μεταξύ Κούβας και ΗΠΑ και συγχωρεί τις γυναίκες που προχώρησαν σε άμβλωση.

«Ποτέ πριν δεν υπήρξε Ποντίφικας με τόσο πολύ θάρρος που να καταδεικνύει τις αδυναμίες του ισχύοντος συστήματος. Μαζί του ήρθε η άνοιξη στην Εκκλησία. Για 30 χρόνια ζούσαμε τον χειμώνα επιστρέφοντας σε μια πειθαρχία που τιμωρούσε θεολόγους και πολλούς καθηγητές πανεπιστημίων» λέει ο ανανεωτής θεολόγος Λεονάρντο Μποφ.

Οι επισκέψεις του Πάπα Φραγκίσκου στο Μεξικό, την Κολομβία και την Κούβα βοήθησαν να βελτιωθεί η πολιτική κατάσταση ανάμεσα σε αντίπαλες ομάδες ενώ το ταξίδι του στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία βοήθησε στην κατάπαυση του πυρός και την προκήρυξη νέων εκλογών.

Τέλος, ο Πάπας φαίνεται διατεθειμένος ακόμα και να συζητήσει το θέμα της αγαμίας των καθολικών ιερέων. Στη σύνοδο της συνόδου των Επισκόπων του Αμαζονίου το 2019 στο Βατικανό ενδεχομένως να αποφασιστεί εάν παντρεμένοι άνδρες θα μπορούν να γίνονται ιερείς. Μια πραγματική επανάσταση για την Καθολική Εκκλησία όπως λέει ο Γκάμπριελ Τσαρλς Πάλμερ Μπουκλ, Επίσκοπος της Άκρας, πρωτεύουσας της Γκάνας:

«Γνωρίζω καλά πως κάποιοι συντηρητικοί δεν είναι ευτυχείς με τη γενναιόδωρη στάση του Πάπα. Ο Φραγκίσκος παρακάλεσε επισκόπους και απλούς ιερείς να επιδεικνύουν φιλευσπλαχνία. Η Εκκλησία όμως δεν ανήκει μόνο στους συντηρητικούς, αλλά σε όλους».

Πηγή: DW

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v