O Τραμπ ματαιώνει «για λόγους εθνικής ασφαλείας» τη συγχώνευση Broadcom-Qualcomm

Ο Αμερικανός πρόεδρος ματαίωσε τη συγχώνευση των κατασκευαστριών μικροεπεξεργαστών Broadcom και Qualcomm, επιχειρηματολογώντας ότι αποτελούσε απειλή για την εθνική ασφάλεια των ΗΠΑ.

O Τραμπ ματαιώνει «για λόγους εθνικής ασφαλείας» τη συγχώνευση Broadcom-Qualcomm
Ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ ματαίωσε τη Δευτέρα τη συγχώνευση των κατασκευαστριών μικροεπεξεργαστών Broadcom και Qualcomm, επιχειρηματολογώντας ότι αποτελούσε απειλή για την εθνική ασφάλεια των ΗΠΑ.

Ο Τραμπ γνωστοποίησε την απόφαση με εκτελεστικό διάταγμά του στη βάση των συστάσεων της αμερικανικής επιτροπής για τις ξένες επενδύσεις (CFIUS), η οποία είχε αποφασίσει στις αρχές Μαρτίου να εξετάσει την εξαγορά αυτή κατόπιν προσφυγής της Qualcomm.

Οι δύο εταιρείες «πρέπει αμέσως και οριστικά να εγκαταλείψουν τα σχέδια για την προταθείσα εξαγορά», τονίζει το διάταγμα, το οποίο επικαλείται «αξιόπιστα στοιχεία» που καταδεικνύουν, σύμφωνα με τον ένοικο του Λευκού Οίκου, ότι η συγχώνευση απειλούσε την αμερικανική εθνική ασφάλεια.
Η απόφαση του Τραμπ βάζει τέλος στη μάχη των δύο ομίλων εδώ και μήνες για τη σχεδιαζόμενη εξαγορά ύψους 117 δισεκατομμυρίων δολαρίων, η οποία, εάν προχωρούσε, θα ήταν η μεγαλύτερη στην ιστορία του κλάδου και μια από τις μεγαλύτερες που έχουν γίνει ποτέ στον κόσμο.

Όπως ήταν αναμενόμενο, η Broadcom ανέφερε σε λακωνική ανακοίνωσή της ότι «διαφωνεί απόλυτα με την ιδέα ότι η προταθείσα εξαγορά της Qualcomm ήγειρε την παραμικρή ανησυχία ως προς την εθνική ασφάλεια» των ΗΠΑ πριν προσθέσει ότι «μελετά το διάταγμα» του αμερικανού προέδρου.

Η Broadcom, που εδρεύει στη Σιγκαπούρη, είχε διαβεβαιώσει τη Δευτέρα πως σκόπευε να εγκατασταθεί στις ΗΠΑ από την 3η Απριλίου για να κατευνάσει τις ανησυχίες των αμερικανικών αρχών.

Ο Τραμπ είχε ήδη εμποδίσει πέρυσι, επικαλούμενος τις συστάσεις της CFIUS, την εξαγορά της αμερικανικής κατασκευάστριας μικροεπεξεργαστών Lattice από έναν κινεζικό κρατικό όμιλο.

Στο ίδιο πεδίο δραστηριότητας, η επιτροπή είχε προτρέψει το 2016 τον Μπαράκ Ομπάμα, τον προκάτοχο του Ντόναλντ Τραμπ, να εμποδίσει την εξαγορά της γερμανικής εταιρείας Aixtron από μια κινεζική εταιρεία διότι υπήρχε θυγατρική της γερμανικής εταιρείας στις ΗΠΑ. Η εξαγορά εγκαταλείφθηκε.

Οι μετοχές της Qualcomm βρίσκονταν σε πτώση στις ηλεκτρονικές συναλλαγές στη Γουόλ Στριτ μετά το κλείσιμο,χάνοντας ένα 4,31% και υποχωρώντας στα 60,04 δολάρια, ενώ εκείνες της Broadcom κατέγραφαν άνοδο 0,63% στα 264,50 δολάρια.

Η κυβέρνηση Τραμπ, η οποία έχει μπει σε τροχιά άσκησης πολιτικής προστατευτισμού, θεωρεί τη Broadcom προπέτασμα κινεζικών συμφερόντων που ήθελαν να αποκτήσουν πρόσβαση σε τεχνολογίες αιχμής, ιδίως στα δίκτυα κινητής τηλεφωνίας 5G.

Η εφημερίδα The Wall Street Journal έγραψε την Κυριακή επικαλούμενη δικές της πηγές ότι υπάρχει ενδεχόμενο να μπει σφήνα στην υπόθεση η Intel και να κάνει δική της πρόταση εξαγοράς της Qualcomm.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v