Ο προεδρεύων του Συμβουλίου υπουργών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Μιγκέλ Άνχελ Μορατίνος πραγματοποιεί επίσκεψη στα Σκόπια και το απόγευμα θα μεταβεί στο Βελιγράδι, για να συμμετάσχει σε τριμερή συνάντηση με τους ομολόγους του, της Σερβίας, Βουκ Γέρεμιτς και της Τουρκίας, Αχμέτ Νταβούτογλου.
«Ο κ. Μορατίνος θα έχει στο Βελιγράδι σειρά επαφών, συμπεριλαμβανομένης της συνάντησης με τους κ.κ. Γέρεμιτς και Νταβούτογλου», δήλωσε στο σερβικό πρακτορείο ειδήσεων «Tanjug» ο πρέσβης της Ισπανίας, Ινίγο ντε Παλάσιο Εσπάνια.
Στη συνάντηση των τριών υπουργών Εξωτερικών θα εξεταστούν θέματα που αφορούν την περιφερειακή συνεργασία, το ευρωπαϊκό μέλλον των δυτικών Βαλκανίων, το ρόλο της Ισπανίας ως προεδρεύουσας στην Ευρωπαϊκή Ένωση και άλλα ζητήματα.
Σε ερώτηση, αν στη συνάντηση θα εξεταστεί η φόρμουλα για τη συμμετοχή του Βελιγραδίου και της Πρίστινας στην επικείμενη διάσκεψη Ευρωπαϊκής Ένωσης-Δυτικών Βαλκανίων στο Σαράγεβο τον Ιούνιο, ο κ. Ντε Παλάσιο είπε ότι είναι προς το συμφέρον όλων να εξευρεθεί λύση για την παρουσία όλων των χωρών και των παραγόντων της περιοχής στη συνάντηση στη Βοσνία - Ερζεγοβίνη, στις 2 Ιουνίου.
«Είναι προς το συμφέρον όλων των χωρών των δυτικών Βαλκανίων όλα τα κράτη και όλοι οι παράγοντες της περιοχής να είναι παρόντες στο Σαράγεβο και θα συνεχίσουμε τις προσπάθειες για την επίτευξη του στόχου, με τη βοήθεια των ομολόγων της Ε.Ε. και όλων των εταίρων στην περιοχή», ανέφερε ο πρέσβης της Ισπανίας στο Βελιγράδι.
Στα Σκόπια, ο προεδρεύων του Συμβουλίου υπουργών της Ε.Ε. θα έχει σειρά συναντήσεων με τον πρόεδρο της ΠΓΔΜ, Γκιόργκι Ιβάνοφ, τον πρωθυπουργό Νίκολα Γκρούεφσκι, τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης για τις Ευρωπαϊκές Υποθέσεις, Βάσκο Ναούμοφσκι και βουλευτές. Οι συνομιλίες θα επικεντρωθούν στην πρόοδο της ΠΓΔΜ στην πορεία προσέγγισης της Ε.Ε.