Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Αρνητικό το πρώτο δείγμα γαλοπούλας λέει η ΕΕ

Εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής δήλωσε σήμερα στις Βρυξέλλες ότι οι προκαταρκτικές αναλύσεις του δείγματος γαλοπούλας απο τις Οινούσσες, το οποίο έφθασε χθες από την Ελλάδα στο αρμόδιο κοινοτικό εργαστήριο στην Αγγλία, απεδείχθησαν αρνητικές. Δηλαδή δεν εντόπισαν παρουσία του ιού Η5.

Αρνητικό το πρώτο δείγμα γαλοπούλας λέει η ΕΕ
Εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής δήλωσε σήμερα στις Βρυξέλλες ότι οι προκαταρκτικές αναλύσεις του δείγματος γαλοπούλας απο τις Οινούσσες, το οποίο έφθασε χθες από την Ελλάδα στο αρμόδιο κοινοτικό εργαστήριο στην Αγγλία, απεδείχθησαν αρνητικές. Δηλαδή δεν εντόπισαν παρουσία του ιού Η5, μεταδίδει το ΑΠΕ.

Η εκπρόσωπος της Επιτροπής σημείωσε ότι πρόκειται για προκαταρκτικές αναλύσεις, ότι θα γίνουν και άλλες και ότι οι αρμόδιες κοινοτικές υπηρεσίες έχουν ζητήσει την αποστολή και άλλων δειγμάτων από την Ελλάδα.

Ερωτηθείσα αν είναι ικανοποιημένη από τη συνεργασία της με τις ελληνικές αρχές, δήλωσε ότι ”δεν έχουμε κανένα λόγο να παραπονεθούμε και σε γενικές γραμμές το επίπεδο της συνεργασίας μας είναι ικανοποιητικό”.

Στο μεταξύ τα αποτελέσματα που ελήφθησαν απο οκτώ δείγματα σε φάρμα στις Οινούσσες και εξετάστηκαν ήταν αρνητικά.

Στις Οινούσσες έφθασαν σήμερα εμπειρογνώμονες της Ευρωπαϊκής Ενωσης, ενω στο Λονδίνο συνεδριάζουν οι υπουργοί Υγείας των 25 με θέμα την προετοιμασία της Ε.Ε. για την αντιμετώπιση ενδεχόμενης πανδημίας.

Τη χώρα μας εκπροσωπεί ο υφυπουργός Υγείας κ. Γιώργος Κωνσταντόπουλος. Στις Βρυξέλλες για το ίδιο θέμα συνεδριάζει η ανώτατη κτηνιατρική επιτροπή.

Η γρίπη των πτηνών είναι ζωική νόσος και δεν συνιστά κίνδυνο για τον άνθρωπο, δήλωσε σήμερα η γαλλίδα ειδικός σε θέματα δημόσιας υγείας, Ζαν Μπριγκέρ Πικού, σε συνέντευξή της στην εφημερίδα France Soir.

”Είναι ενα πρόβλημα που αφορά την υγεία των ζώων, όχι των ανθρώπων” λέει η γαλλίδα ερευνήτρια, που είναι μέλος της Εθνικής Ιατρικής Ακαδημίας.

”Στα πουλερικά η νόσος μεταδίδεται μέσω της βρώσης και της επαφής με μολυσμένα κόπρανα, ενώ στους ανθρώπους η γρίπη μεταδίδεται εν γένει διά της αναπνευστικής οδού”, λέει η Μπριγκέρ Πικού.

Η εξάπλωση της νόσου των πουλερικών σε αρκετές ευρωπαϊκές χώρες έχει προκαλέσει ανησυχία και στη Γαλλία, με αποτέλεσμα να μειωθούν κατά 30% οι πωλήσεις σε κοτόπουλα και γαλοπούλες.

To Συμβούλιο Γεωργίας της Ταϊβάν ανακοίνωσε σήμερα πως εντοπίστηκαν πτηνά που έχουν προσβληθεί από τον ιό της γρίπης των πτηνών σε εμπορευματοκιβώτια που είχαν εισαχθεί παράνομα από την Κίνα.

Ο επικεφαλής της υπηρεσίας ελέγχου Ζώων και Ασθενειών της χώρας επισήμανε πως όλα τα πτηνά καταστράφηκαν μετά τους ελέγχους και πως δεν υπάρχει κίνδυνος διάδοσης του ιού. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) εξέφρασε την ανησυχία του μετά τον εντοπισμό στην Κίνα μιας νέας εστίας της γρίπης των πτηνών και ζήτησε να ενισχυθούν τα μέτρα σε τοπικό επίπεδο.

Περίπου 2.600 πτηνά βρέθηκαν νεκρά από τον ιό Η5Ν1 στην Εσωτερική Μογγολία, σε πτηνοτροφείο με 10.000 πτηνά, κυρίως κοτόπουλα, πάπιες και παγώνια.

Το υπουργείο Γεωργίας της Κίνας ανακοίνωσε πως θανατώθηκαν συνολικά 90.000 πτηνά γύρω από το συγκεκριμένο πτηνοτροφείο, για προληπτικούς λόγους.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v
Απόρρητο