Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σεισμός στην Αττική: «Εκτονώνεται το φαινόμενο» λέει η ΓΓ Πολιτικής Προστασίας

«Δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας» δήλωσε ο Γ.Γ. Πολιτικής Προστασίας. Σε ετοιμότητα όλος ο κρατικός μηχανισμός προληπτικά για 48 ώρες. Οι ζημιές, οι τραυματίες και τι περιμένουν οι σεισμολόγοι για τη συνέχεια.

Σεισμός στην Αττική: «Εκτονώνεται το φαινόμενο» λέει η ΓΓ Πολιτικής Προστασίας

Εικόνα εκτόνωσης υπάρχει αυτήν την ώρα σε ότι αφορά το θέμα του ισχυρού σεισμού που σημειώθηκε το μεσημέρι στην Αττική, όπως δήλωσε πριν από λίγο ο γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς μετά την ολοκλήρωση της σύσκεψης του Κεντρικού Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας που πραγματοποιήθηκε στο Κέντρο Επιχειρήσεων του Πυροσβεστικού Σώματος στο Χαλάνδρι.

«Δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας» δήλωσε ο κ. Χαρδαλιάς επισημαίνοντας ωστόσο, ότι θα παραμείνει σε ετοιμότητα όλος ο κρατικός μηχανισμός προληπτικά για 48 ώρες.

Όπως είπε ο ίδιος, η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας (ΓΓΠΠ) έθεσε σε ετοιμότητα τις υπηρεσίες των δήμων για να εξυπηρετηθούν οι πολίτες για ό,τι χρειάζονται, ενώ όλος ο μηχανισμός του κράτους ανταποκρίθηκε ως έπρεπε.

Στις 10 το βράδυ, σύμφωνα με τον γ.γ., θα συνεδριάσει ο ΟΑΣΠ υπό τον κ. Λέκκα για την παρατήρηση της σεισμικής ακολουθίας, προκειμένου να υπάρχει πλήρης εικόνα της εξέλιξης.

Σε ότι αφορά τις ζημιές, ο γγ ΠΠ είπε ότι δεν ήταν ιδιαίτερα μεγάλες, υπήρξαν κάποιες καταρρεύσεις προσόψεων παλαιών κτιρίων, πτώσεις σοβάδων -κυρίως κοντά στο επίκεντρο του σεισμού- ενώ δεν υπήρξαν σοβαροί τραυματισμοί.

Όπως είπε, μια τουρίστρια μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο και ορισμένοι άλλοι τραυματίστηκαν ελαφρά.

Επίσης, αρχικά επικράτησε ανησυχία για την κατάρρευση κατασκευής στο λιμάνι του Πειραιά, εξήγησε ο ίδιος, επειδή υπήρξαν φόβοι ότι μπορεί να είχε καταπλακωθεί κάποιο άτομο, αλλά η έρευνα με ειδικές ακτίνες και εκπαιδευμένο σκύλο της πυροσβεστικής, έδειξε ότι δεν υπήρχε το παραμικρό.

Για το πρόβλημα στις τηλεπικοινωνίες ο κ. Χαρδαλιάς ανέφερε ότι σημειώθηκαν αρρυθμίες με τις κεραίες της κινητής τηλεφωνίας, οι οποίες λύθηκαν και οι επικοινωνίες αποκαταστάθηκαν

Ανέφερε ακόμη χαρακτηριστικά «η πόλη άντεξε και θα αντέξει» ενημερώνοντας ότι συνεχίζουν να πετούν 2 ελικόπτερα της Πυροσβεστικής πάνω από την περιοχή του επίκεντρου για να υπάρχει εικόνα -κυρίως για τους ορεινούς όγκους και για πράγματα που δεν φαίνονται εύκολα- σύμφωνα με το πρωτόκολλο και τα σχετικά εγχειρίδια της Πολιτικής Προστασίας.

«Είναι ώρα που πρέπει να συνεχίσουμε να παραμένουμε σε ετοιμότητα και να δούμε τα ζητήματα άμεσης αποκατάστασης και με την ευθύνη που διακρίνει την κάθε υπηρεσία να ανταποκριθούμε σε άλλη μια πρόκληση φυσικών φαινομένων» επεσήμανε ο κ. Χαρδαλιάς.

Καταλήγοντας τόνισε ότι αν χρειαστεί και στον βαθμό που κρίνει η κάθε υπηρεσία θα ανακληθούν οι άδειες προκειμένου να μην υπάρξει το παραμικρό πρόβλημα στη λειτουργία του κρατικού μηχανισμού, αλλά επισήμανε ότι μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει κάτι τέτοιο.

Ο σεισμός που ταρακούνησε την Αττική

Σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Αστεροσκοπείου Αθηνών, αλλά και το Ευρωμεσογειακό Σεισμολογικό Κέντρο, η δόνηση, που σημειώθηκε στις 14:13, είχε ένταση 5,1 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ. Η προκαταρκτική μέτρηση ανέφερε 5,3 βαθμούς.  

Της σεισμικής δόνησης έχουν ακολουθήσει αρκετοί μετασεισμοί με μεγαλύτερη μία μεγέθους 4,4 βαθμών που σημειώθηκε στις 15:11.

Το επίκεντρο εντοπίζεται 23 χλμ. βορειοδυτικά της Αθήνας και 4 χλμ. βόρεια της Μαγούλας. Το εστιακό βάθος προσδιορίζεται στα 12 χλμ. 

Σε δήλωσή του λίγο πριν τις 3.30 μ.μ. ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στ. Πέτσας ανέφερε πως δεν υπάρχουν αναφορές για σοβαρούς τραυματισμούς.

Εκτονώθηκε το φαινόμενο, δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας τόνισε και ο ΓΓ Πολιτικής Προστασίας Ν. Χαρδαλιάς, μετά τη σύσκεψη του Κεντρικού Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας.

Υπάρχει επιβεβαιωμένη αναφορά για κατάρρευση παλαιάς κατοικίας στη Δραπετσώνα και ακατοίκητης κατοικίας στα Πετράλωνα, καθώς και φθορές σε προσόψεις κατοικιών.

Μικρές ζημιές αναφέρονται και από άλλα σημεία της Αθήνας, ενώ σοβάδες έπεσαν στο κτίριο του Κοινοβουλίου. Κομμάτια από μάρμαρα έχουν πέσει στον δρόμο μπροστά από την εκκλησία της Αγίας Ειρήνης επί της οδού Αιόλου, καθώς και μπροστά από το δημαρχείο της Αθήνας, στην πλατεία Κοτζιά.

Παλιό κτίριο έπεσε στην οδό Ερμού 90, χωρίς να τραυματιστεί κανείς -προκλήθηκαν μόνο υλικές ζημιές σε αυτοκίνητο που ήταν σταθμευμένο από κάτω.

Η Πυροσβεστική δέχτηκε κλήσεις για απεγκλωβισμούς από ασανσέρ.

Τα δίκτυα κινητής τηλεφωνίας λειτουργούν αλλά λόγω υπερφόρτωσης υπήρξαν πρόσκαιρα προβλήματα και για τον λόγο αυτό στελέχη των εταιρειών να προτείνουν εναλλακτικές λύσεις επικοινωνίας.

Ο κρατικός μηχανισμός είναι σε εγρήγορση και ο αρμόδιος υπουργός είναι στο κέντρο συντονισμού, ενώ ενημερώνεται ο πρωθυπουργός. Το υπουργείο Εθνικής Αμυνας είναι σε ετοιμότητα

 

Σχετικά με τα νοσοκομεία που βρίσκονται κοντά στην περιοχή του επίκεντρου, το Θριάσιο εφημερεύει ενώ το Αττικόν τέθηκε σε επιφυλακή.

Ελικόπτερο της Πυροσβεστικής, καθώς και ένα Σούπερ Πούμα έχουν απογειωθεί και βρίσκονται πάνω από την περιοχή του επίκεντρου για αποτίμηση της κατάστασης.

Δηλώσεις καθηγητών

Σύμφωνα με τον σεισμολόγο Άκη Τσελέντη, που μίλησε στην ΕΡΤ, ο σεισμός έγινε στο δυτικό κομμάτι του ρήγματος που δεν είχε σπάσει με τον σεισμό του 1999. Εγινε μετασεισμός 4,3 Ρίχτερ και αναμένεται αρκετή μετασεισμική δραστηριότητα λόγω του μικρού βάθους. Ο κ. Τσελέντης πήρε το ρίσκο να εκτιμήσει, ότι αυτό ήταν το κύριο γεγονός. Στήριξε την εκτίμηση στο ότι γνωρίζει πολύ καλά την περιοχή. 

Ο σεισμός ήταν μικρού εστιακού βάθους σχολίασε στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων ο καθηγητής σεισμολογίας του ΑΠΘ Κώστας Παπαζάχος. Ο καθηγητής συνέστησε ψυχραιμία στους πολίτες, διευκρινίζοντας ότι θα ακολουθήσουν πολλοί μετασεισμοί.

Μιλώντας στην ΕΡΤ, ο καθηγητής Γεράσιμος Παπαδόπουλος μίλησε για ισχυρό επιφανειακό σεισμό. Σημείωσε ότι ήδη έχουν γίνει τρεις μετασεισμοί με μέγεθος έως 3,1 Ρίχτερ, γεγονός που χαρακτήρισε ενθαρρυντικό. Ακόμα όμως δεν μπορεί να εκτιμηθεί αν ήταν ο κύριος σεισμός καθώς θα απαιτηθούν περισσότερα στοιχεία. Ζήτησε ψυχραιμία και από τους πολίτες που είναι κοντά στο επίκεντρο να ελέγξουν αν υπάρχουν στα ακίνητα βλάβες που προκλήθηκαν από τον σεισμό.

Είναι θετικό ότι υπάρχουν μετασεισμοί μεγέθους 4,2 Ρίχτερ δήλωσε ο καθηγητής Γεωλογίας και πρόεδρος του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού, Ευθύμιος Λέκκας.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v