Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Οικονόμου: Πάνω από 30% η μείωση της εγκληματικότητας λόγω κορωνοϊού

Τα στοιχεία μέχρι τώρα δείχνουν ότι οι συμπολίτες μας έχουν συνειδητοποιήσει την ανάγκη να κάτσουν σπίτι, σημείωσε ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη. Ειδικά μέτρα για την ασφάλεια των πολιτών και των περιουσιών τους.

Οικονόμου: Πάνω από 30% η μείωση της εγκληματικότητας λόγω κορωνοϊού

«Υπάρχει και ο “πονηρίδης” αλλά ευτυχώς αυτή την περίοδο είναι συντριπτική μειοψηφία. Η πλειονότητα αποδέχεται τα μέτρα, καταλαβαίνει ότι είναι μονόδρομος. Για αυτούς τους λίγους, υπάρχουν προβλεπόμενες ποινές και πρόστιμα, και σε κάποιες περιπτώσεις προβλέπεται και το αυτόφωρο», δήλωσε ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη κ. Λευτέρης Οικονόμου, μιλώντας στο Mega, αναφερόμενος στην αποδοχή των μέτρων.

«Υπάρχει ήδη το πλαίσιο, το οποίο είναι πολύ αυστηρό επιτρέπει μετακινήσεις με συγκεκριμένες προϋποθέσεις. Όσοι θέλουν να πάνε στα χωριά τους το Πάσχα, απαγορεύεται. Θα υπάρχει επιχειρησιακός σχεδιασμός, και όσοι παραβούν αυτές τις διατάξεις θα επιβληθούν και οι ανάλογες κυρώσεις», πρόσθεσε ο ίδιος, τονίζοντας ότι «θα πρέπει να προστατεύσουμε τους ανθρώπους που ζουν στα χωριά. Να κρατήσουμε τα χωριά μας ζωντανά».

«Τα στοιχεία μέχρι τώρα δείχνουν ότι οι συμπολίτες μας έχουν συνειδητοποιήσει την ανάγκη να κάτσουν σπίτι. Σε παγκόσμιο επίπεδο ο ΠΟΥ αυτό συνιστά. Όλοι οι επιστήμονες αυτό συνιστούν. Έχουμε τη δυνατότητα και το ψυχικό απόθεμα να δείξουμε επιμονή και υπομονή. Έτσι, τόσο πιο γρήγορα θα μπορέσουμε να κάνουμε restart», επεσήμανε ο κ. Οικονόμου.

«Η ΕΛ.ΑΣ. είναι στην πρώτη γραμμή και συνεισφέρει στην καταπολέμηση του κορωνοϊού. Έχουμε λάβει ειδικά μέτρα για την ασφάλεια των πολιτών και των περιουσιών τους. Προστατεύουμε τις επιχειρήσεις, και παρατηρούμε ότι έχουμε πολύ καλά αποτελέσματα. Έχουμε μείωση της εγκληματικότητας πάνω από 30%», συμπλήρωσε.

«Υπάρχουν συγκεκριμένες οδηγίες προς τους αστυνομικούς, ενώ είναι σε εξέλιξη πρόγραμμα εφοδιασμού τους με υγειονομικό εξοπλισμό. Βλέπουμε ότι αν και είμαστε επί 24 ώρες το εικοσιτετράωρο στην πρώτη γραμμή, έχουμε μέχρι τώρα ελάχιστα κρούσματα, μόλις οχτώ, και κανείς αστυνομικός δεν νοσεί σοβαρά», τόνισε ο υφυπουργός.

«Υπάρχουν και αυτοί που βλέπουν συνωμοσιολογίες, αλλά να εμπιστεύονται επίσημα μέσα ενημέρωσης, το κράτος, να έχουν έγκυρη ενημέρωση και να μην τους δημιουργούνται φοβίες», πρόσθεσε.

«Δεν υπάρχει έξαρση ηλεκτρονικών εγκλημάτων. Η υπηρεσία Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος είναι σε εγρήγορση, τα πράγματα δεν είναι ανησυχητικά», ανέφερε ακόμη ο κ. Οικονόμου.

«Μας προβληματίζει τι θα γίνει το Πάσχα με τις λειτουργίες στις εκκλησίες. Επεξεργαζόμαστε διάφορα σχέδια. Η εκκλησία απευθύνθηκε στους πιστούς, έδωσε οδηγία να ακολουθούν τις συμβουλές των ειδικών, και δεν έχουμε προβλήματα. Τα μεμονωμένα περιστατικά τα αντιμετωπίζουμε με συνεργασία», κατέληξε ο κ. Οικονόμου.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v