Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τσιόδρας: Μόλις επτά τα νέα κρούσματα, καμία απώλεια

Σημαντικά βελτιωμένη εμφανίζεται η κατάσταση σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία. Τα μέτρα περιόρισαν κατά 80% την εξάπλωση του ιού. Σύσταση για χρήση μάσκας σε κλειστούς χώρους και μέσα μεταφοράς.

Τσιόδρας: Μόλις επτά τα νέα κρούσματα, καμία απώλεια

Σαφώς καλύτερη είναι σήμερα η εικόνα με την επιδημία του κορωνοϊού στην Ελλάδα. Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας, καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας ανακοίνωσε την Τετάρτη μόλις 7 νέα κρούσματα και κανέναν νέο θάνατο από σοβαρή μορφή της CoViD-19.

Με βάση τα στοιχεία που έδωσε ο καθηγητής, η κατάσταση στη χώρα μας διαμορφώνεται συνοπτικά ως εξής:

* 7 νέα κρούσματα λοίμωξης με κορωνοϊό SARS-Cov 2 (156 χθες). 2.408 συνολικά κρούσματα από την αρχή της επιδημίας (2.401 χθες). Το 56% αφορά άνδρες (56% και χθες).

* 55 ασθενείς νοσηλεύονται διασωληνωμένοι (59 χθες).

* 51 ασθενείς έχουν πάρει εξιτήριο από ΜΕΘ (46 χθες).

* Δεν καταγράφηκαν νέοι θάνατοι (5 χθες). Ο συνολικός αριθμός των θανάτων από CoViD-19 παραμένει 121.

Όπως είπε ο λοιμωξιολόγος στην ειδική επιτροπή έγινε συζήτηση για την σταδιακή άρση των μέτρων. Από δυο μαθηματικές εκτιμήσεις επιβεβαιώνεται ότι ο ρυθμός μετάδοσης R0 παραμένει σε πολύ χαμηλά επίπεδα. Εκτίμησε ότι τα μέτρα μείωσαν 80% την εξάπλωση του ιού στη χώρα και ξεκαθάρισε ότι η συζήτηση συνεχίζεται.

Αναφορικά με τα σχολεία συνεχίζεται η συζήτηση και σήμερα δεν θα ληφθούν αποφάσεις. Σε κάθε περίπτωση στόχος είναι να προστατεύεται ο πληθυσμός. Από την άλλη πλευρά, θα υπάρξουν ανακοινώσεις της επιτροπής σε ότι αφορά τις δομές υγείας.

Σε ότι αφορά τις μάσκες ο Σ. Τσιόδρας είπε ότι θα υπάρχει σύσταση για χρήση μάσκας. Θα αφορά κλειστούς χώρους αλλά θα γίνεται με επισήμανση για τον κίνδυνο να υπάρξει «ψευδής αίσθηση ασφάλειας».

Όπως είπε ο καθηγητής όσο πιο ακριβή είναι τα δεδομένα τόσο γρηγορότερα μπορούν να αίρονται σταδιακά τα μέτρα και αυτό να γίνεται κάθε επτά ημέρες και όχι 14. Σημείωσε δε ότι μπορεί να υπάρχουν γεωγραφικά κριτήρια.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v