Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Η χώρα σε lockdown... αγνώστου διαρκείας

Την πέμπτη εβδομάδα από την έναρξη των μέτρων αναμένουν οι επιστήμονες τα αποτελέσματα της καραντίνας. Προειδοποιούν ότι θάνατοι και διασωληνώσεις θα συνεχίσουν να αυξάνονται.

Η χώρα σε lockdown... αγνώστου διαρκείας

Ο αυξανόμενος αριθμός των κρουσμάτων της πανδημίας στη χώρα, αλλά και ο αριθμός των θανάτων και των διασωληνωμένων, ανησυχεί τόσο την κυβέρνηση που λαμβάνει συνεχώς νέα μέτρα, όσο και τους ειδικούς.
Μιλώντας στην εκπομπή «Κοινωνία Ώρα MEGA», ο Μανώλης Δερμιτζάκης, καθηγητής Ιατρικής Πανεπιστημίου Γενεύης, σημείωσε ότι δεν ξέρουμε πόσο θα κρατήσει το lockdown που βρίσκεται η χώρα.

«Από τις τρεις εβδομάδες που έχει ανακοινωθεί το lockdown, τις πρώτες δύο δεν θα έχουμε σοβαρές μειώσεις, διότι ακόμα συζητάμε για τα μέτρα που ίσχυαν πριν από μέρες. Θα δούμε ίσως κάποια συγκράτηση. Το αποτέλεσμα του lockdown θα φανεί την τελευταία από τις τρεις εβδομάδες».

Ο καθηγητής επισήμανε ότι δεν θα πρέπει να μπερδεύουμε τον αριθμό των κρουσμάτων με εκείνον των θανάτων ή των διασωληνωμένων, καθώς «οι θάνατοι και οι διασωληνώσεις έρχονται μετά τα κρούσματα». Οι θάνατοι που βλέπουμε τώρα είναι από μολύνσεις που έγιναν περίπου ένα μήνα πριν.

«Αυτό μπορεί να αυξάνεται ενώ μειώνονται τα κρούσματα για μια μικρή περίοδο».

Ο κ. Δερμιτζάκης σημείωσε ότι τις επόμενες εβδομάδες δεν θα δούμε μια δραματική μείωση των κρουσμάτων αλλά μια σταθεροποίηση. «Τις επόμενες τέσσερις εβδομάδες θα συνεχίσουμε να βλέπουμε αύξηση στους θανάτους, γιατί ακόμη δεν έχουν πιάσει τα μέτρα που βάλαμε το Σάββατο. Επειδή το lockdown θα είναι σύντομο, δεν θα δούμε τα αποτελέσματά του στη διάρκειά του, θα τα δούμε δύο εβδομάδες μετά. Αν κάνουμε τρεις εβδομάδες lockdown, μετά από πέντε εβδομάδες μπορεί να είμαστε κάτω από 500 κρούσματα».

Ο καθηγητής σημείωσε πως θα ήταν σκόπιμο «να δούμε επί δύο εβδομάδες μειώσεις των κρουσμάτων, να σταθεροποιήσουμε το μοντέλο της μείωσης και να ανοίξουμε γύρω στην τέταρτη εβδομάδα».

Σχετικά με το εμβόλιο, ο κ. Δερμιτζάκης σημείωσε ότι οι εμβολιασμοί θα ξεκινήσουν μετά τα Χριστούγεννα.

Μπορεί να χρειαστεί παράταση

Αν δεν αποδώσουν τα μέτρα, φυσικά θα χρειαστεί παράτασή τους, δήλωσε στον ΣΚΑΪ η πρόεδρος της Ένωσης Ιατρών Νοσοκομείων Αθηνών Πειραιώς (ΕΙΝΑΠ) Ματίνα Παγώνη, εκφράζοντας αμφιβολίες αν θα μπορέσουμε να γιορτάσουμε το Πάσχα κανονικά. 

«Θα ξεπεράσουμε τις 3.000 κρούσματα, μετά κάνα δυο μέρες περίπου θα έχουμε ευθεία και μετά θα υπάρξει μείωση. Γι' αυτό πήραμε τα νέα μέτρα, γιατί το σύστημα δεν μπορούσε να αντέξει. Χρειάζονται 300 με 500 κρούσματα την ημέρα για να αρθούν τα μέτρα. Και μετά θα γίνει σταδιακή άρση μέτρων. Αν δεν πάνε καλά, θα χρειαστεί φυσικά παράταση» ανέφερε χαρακτηριστικά. 

«Τώρα έχουμε και μη Covid περιπτώσεις στα νοσοκομεία» διευκρίνισε, σημειώνοντας ότι το σύστημα δέχεται πίεση. «Θα δούμε πώς θα πάνε τα πράγματα, θα δούμε πώς θα αποδώσουν τα μέτρα. Από το νέο χρόνο αναμένεται να βγει το εμβόλιο, όταν τελειώσει η τρίτη δοκιμαστική φάση. Αν όλα πάνε καλά, περίπου τον Ιούνιο θα εμβολιαστούν όλες οι ομάδες», τόνισε. 

«Αν είναι πιο μολυσματικός ο ιός θα αργήσουμε, θα έχουμε περισσότερα κρούσματα και (η πανδημία) θα κρατήσει περισσότερο», δήλωσε. «Φέτος θα κάνουμε οικογενειακά τα Χριστούγεννα. Μπορούμε να γιορτάσουμε με μέτρο», τόνισε η κα Παγώνη. 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v