Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πηγές ιδιωτικών κλινικών: Χρειάζεται στρατηγική, δεν φτάνει η επίταξη

Χρειάζεται άμεσα εκπαίδευση προσωπικού και ιατρών. Οι ιδιωτικές κλινικές διαθέτουν 15.000 κλίνες, εκ των οποίων 600 είναι ΜΕΘ.

Πηγές ιδιωτικών κλινικών: Χρειάζεται στρατηγική, δεν φτάνει η επίταξη

Ακόμη και μία επίταξη δεν μπορεί να λύσει το πρόβλημα, δηλώνει στο Iatronet.gr παράγοντας που δραστηριοποιείται στον χώρο των ιδιωτικών κλινικών και ηγείται Ομίλου, αν δεν υπάρχει σαφής στρατηγική για την αντιμετώπιση ενός προβλήματος και μάλιστα άγνωστου, που αυτό το καθιστά ακόμη πιο δυνατό και όχι κινήσεις πανικού.

Υπενθυμίζεται ότι μόλις πριν λίγες ώρες το Υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε ότι προχωρά στην επίταξη δύο ιδιωτικών θεραπευτηρίων και του προσωπικού τους στη Θεσσαλονίκη, που πλέον τίθενται στη διάθεση της 4ης Υγειονομικής Περιφέρειας. Συγκεκριμένα της Γενικής Κλινικής Λυσίμαχος Γρηγ. Σαραφιανος  Α.Ε. που εδρεύει στη Θεσσαλονίκη και της Εuromedica Γενική Κλινική Θεσσαλονίκης, για την κάλυψη της έκτακτης και επιτακτικής ανάγκης δημόσιας υγείας και προστασίας του κοινωνικού συνόλου από την έξαρση του κορωνοϊού COVID-19. Απόφαση που θα έχει ισχύ για 15 ημέρες.

Και εξηγεί το στέλεχος της αγοράς: "καταρχήν οι ιδιωτικές κλινικές που έχουν δημιουργηθεί προ του 1991, ήταν στην πλειονότητά τους παλιές πολυκατοικίες που δεν έχουν τις κατάλληλες κτιριακές εγκαταστάσεις για να δεχτούν με ασφάλεια ασθενείς με κορωνοϊό, όπου ως γνωστόν η μετάδοση της νόσου είναι υψηλή και το επιδημιολογικό φορτίο μεγάλο".

Άρα κατά την ίδια πηγή, "πηγαίνουμε σε κλινικές που έχουν κατασκευαστεί μετά το 1991, διότι διαφορετικά αντί να αναχαιτίσουμε την εξάπλωση του κορωνοϊού θα βοηθήσουμε στην ακόμη μεγαλύτερη διασπορά του".

Το δεύτερο ερώτημα που πρέπει, σύμφωνα με την πηγή μας, το Υπουργείο Υγείας ήδη να έχει απαντήσει είναι πού θα πάνε οι ασθενείς των κλινικών που επιτάχθηκαν. Υπάρχει κάποιο πλάνο ασφαλούς μεταφοράς τους και πού θα γίνει αυτό και πόσο άμεσα;

Το τρίτο ερώτημα, που επίσης πρέπει να έχει απαντήσει το Υπουργείο, είναι το εξής: η λειτουργία των ΜΕΘ που έχουν ασθενείς με κορωνοϊό απαιτεί εξειδικευμένο προσωπικό στη συγκεκριμένη νόσο, ενώ θα πρέπει να υπάρχουν τρία άτομα ανά κλίνη. Οι ιδιωτικές κλινικές έχουν μεν εξειδικευμένο προσωπικό για τις ΜΕΘ αλλά όχι στη συγκεκριμένη νόσο.

Άρα το ερώτημα είναι, πότε θα εκπαιδευτούν όταν εδώ και καιρό η πολυτέλεια του χρόνου έχει στερέψει; Χρειάζεται λοιπόν εκπαίδευση προσωπικού και ιατρών τώρα.

Σημειώνεται, ότι σήμερα μόνο οι ιδιωτικές κλινικές (εκτός των ψυχιατρικών και των μονάδων τεχνητού νεφρού) διαθέτουν 15.000 κλίνες, εκ των οποίων 600 είναι ΜΕΘ. Από αυτές ο ιδιωτικός χώρος έχει ήδη παραχωρήσει στο Δημόσιο 120 κλίνες, αλλά όχι για ασθενείς με Covid αλλά για άλλα νοσήματα (εγκεφαλικά, εμφράγματα, πνευμονολογικά κ.λπ.)

Σε συνομιλία που είχε το Iatronet.gr με τον κ. Γ. Σαραφιανό, μας ανέφερε ότι μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει η επίδοση (γραπτή) της επίταξης, καθώς και των φύλλων πορείας κ.λπ. για να ενεργοποιηθεί. Παρόλα αυτά, όπως είπε, το θέμα είναι γεγονός και πρέπει άμεσα να γίνουν και τα επόμενα βήμα, π.χ. εκπαίδευση προσωπικού, διότι διαφορετικά το πρόβλημα αντί να αποκλιμακωθεί θα γιγαντωθεί.

Την ίδια στιγμή κανείς δεν ξέρει αν η επίταξη θα επεκταθεί και σε άλλες ιδιωτικές κλινικές, το οποίο κάθε άλλο παρά απίθανο θεωρείται,. καθώς όλη η Βόρειο Ελλάδα φλέγεται από τον κορωνοϊό, οι δημόσιες δομές έχουν λυγίσει και οι ΜΕΘ πλέον μετριούνται στα δάχτυλα του ενός χεριού.

Πηγή: Iatronet.gr

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v