Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Επαναλειτουργία αγοράς: Ικανοποίηση στη Θεσσαλονίκη, δυσφορία στην Κοζάνη

Μηνύματα αισιοδοξίας από τον δήμαρχο και τον πρόεδρο του Εμπορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης για το άνοιγμα έστω και με τη μέθοδο του click away. Παρασκήνιο και αντιδράσεις στην Κοζάνη που παραμένει «κλειστή» μετά την απόφαση της επιτροπής.

Επαναλειτουργία αγοράς: Ικανοποίηση στη Θεσσαλονίκη, δυσφορία στην Κοζάνη
  • του ανταποκριτή μας στη Θεσσαλονίκη Βασίλη Ιγνατιάδη

Με δήλωσή του ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνος Ζέρβας, εξέφρασε την ικανοποίησή του για την επαναλειτουργία του λιανεμπορίου στην πόλη από τη Δευτέρα, σημειώνοντας πως θα επιδράσει θετικά στην οικονομία, θα συμβάλλει στην αποσυμπίεση της κοινωνίας, ενώ θα κατευθύνει την κινητικότητα των πολιτών σε ένα ελεγχόμενο περιβάλλον.

«Από την πρώτη στιγμή ενεργήσαμε προς αυτήν την κατεύθυνση, καθώς αποτελεί πεποίθησή μας πως η με όρους και προϋποθέσεις λειτουργία της αγοράς στην παρούσα συγκυρία δεν επιβαρύνει επιδημιολογικά την κατάσταση. Αντίθετα, εκτιμούμε ότι κατευθύνει την κινητικότητα σε ένα πεδίο με καλύτερους ελέγχους-κανόνες και παράλληλα συμβάλλει στην ψυχολογική αποσυμπίεση της κοινωνίας. Το αίτημά μας ήταν δίκαιο και λογικό και χαίρομαι που εισακούστηκε. Η επαναλειτουργία του λιανεμπορίου στην πόλη μας, που αυτονόητα θα επιδράσει θετικά στην οικονομία, είμαι σίγουρος ότι θα συνοδευτεί από την ανάλογη συμπεριφορά πολιτών και επαγγελματιών», ανέφερε και έκανε έκκληση στους πολίτες να τηρήσουν τα μέτρα και να διαφυλάξουν την ατομική και δημόσια υγεία. «Έμεινε λίγος δρόμος μέχρι την οριστική έξοδο από την υγειονομική κρίση. Ας τον βαδίσουμε όλοι μαζί συντεταγμένα και είμαι αισιόδοξος ότι θα τα καταφέρουμε», κατέληξε.

Κωνσταντίνος Ζέρβας, δήμαρχος Θεσσαλονίκης

Για τον Εμπορικό Σύλλογο Θεσσαλονίκης η επανέναρξη λειτουργίας των καταστημάτων, έστω και με τη μέθοδο του click away, αποτελεί μια ευκαιρία να καταδειχθεί ότι το λιανεμπόριο δεν είναι η αιτία της επιδημιολογικής επιβάρυνσης της Θεσσαλονίκης.

«Όλοι μαζί μπορούμε να κερδίσουμε το στοίχημα. Είναι ευκαιρία να αποδείξουμε για μια ακόμη φορά ότι δεν είναι το λιανεμπόριο η αιτία του κακού», αναφέρεται σε ανακοίνωση του Συλλόγου, στην οποία καλείται και το καταναλωτικό κοινό να συνδράμει στην προσπάθεια του εμπορικού κόσμου, τηρώντας τους κανόνες προστασίας, «ώστε να μην ξαναχρειαστεί το εμπόριο της Θεσσαλονίκης να βρεθεί στη δυσάρεστη προγενέστερη καταστροφική περίοδο».

Εντονες αντιδράσεις και παρασκήνιο στην Κοζάνη

Η διαρροή της πληροφορίας, από το μεσημέρι της Παρασκευής, ότι η Κοζάνη θα είναι η μοναδική Περιφερειακή Ενότητα της χώρας με κλειστά καταστήματα από τη Δευτέρα, προκάλεσε έντονη κινητοποίηση τοπικών παραγόντων και αιρετών. Τα τηλέφωνα άναψαν, με δημάρχους, βουλευτές και άλλους τοπικούς φορείς να επικοινωνούν με κυβερνητικά στελέχη. Μάλιστα, ο περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας, Γιώργος Κασαπίδης, με επιστολή του προς τον πρωθυπουργό σε δραματικούς τόνους, τον κάλεσε να μην κάνει δεκτή την εισήγηση της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων.

Γιώργος Κασαπίδης περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας

«Κάτι τέτοιο δεν πρέπει να συμβεί επ’ ουδενί. Η κοινωνική αντοχή, αλλά και η συνοχή είναι σε οριακό σημείο. Οι επιχειρήσεις βρίσκονται στα όρια της οικονομικής καταστροφής και κανείς πλέον δεν πείθεται ότι τα επαναλαμβανόμενα lockdown γίνονται με υγειονομικούς όρους. Μια τέτοια ανακοίνωση θα προκαλέσει πιθανόν ανεξέλεγκτες καταστάσεις αφού ήδη δεχόμαστε σωρεία τηλεφωνημάτων αγανακτισμένων πολιτών», ανέφερε και κατέληξε: «Το πρόβλημα πλέον είναι κυρίως πολιτικό και θα πρέπει άμεσα να αντιμετωπιστεί από εσάς προσωπικά. Ευελπιστώ ότι θα προλάβετε μια τέτοια δυσμενή εξέλιξη για την περιοχή μας»

Η έκκληση δεν εισακούστηκε. Μετά την επίσημη ανακοίνωση των κυβερνητικών αποφάσεων, με τον Νίκο Χαρδαλιά να περιγράφει με μελανά χρώματα την επιδημιολογική κατάσταση της Κοζάνης, εκδηλώθηκαν αντιδράσεις από τοπικούς φορείς.

«Πάντα σεβόμαστε τους ειδικούς επιστήμονες και όσους λαμβάνουν αποφάσεις σε θεσμικό επίπεδο, ενώ η περιοχή βρίσκεται στη δίνη μιας υγειονομικής κρίσης. Όμως για άλλη μια φορά γεννώνται ερωτήματα για την αποτελεσματικότητα των μέτρων που λαμβάνονται. Η περιοχή μας πλήττεται από την μετά λιγνίτη εποχή και από ένα παρατεταμένο και σκληρό lockdown. Χρειαζόμαστε πλέον σαφείς απαντήσεις», έγραψε ο δήμαρχος Κοζάνης, Λάζαρος Μαλούτας, στον λογαριασμό του στο Facebook.

Λάζαρος Μαλούτας, δήμαρχος Κοζάνης

Από το ίδιο βήμα ο δήμαρχος Εορδαίας, Παναγιώτης Πλακεντάς, σημείωσε: «Η επιμονή σε λάθος μέτρα στην Π.Ε. Κοζάνης έχει τραγικά αποτελέσματα και οδηγεί σε λάθος αποφάσεις. Ξαναδείτε το…»

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v