Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Παράταση αργίας και την Τετάρτη, ποιες περιοχές αφορά

(upd) Η συγγνώμη της πολιτείας δεν πρέπει να είναι προσχηματική, δήλωσε ο Χρήστος Στυλιανίδης. Αργότερα η απόδοση των ευθυνών για όσα έγιναν. Επιτροπή Διερεύνησης για τα όσα έγιναν στην Αττική Οδό.

Παράταση αργίας και την Τετάρτη, ποιες περιοχές αφορά

Η συγγνώμη της πολιτείας δεν πρέπει να είναι προσχηματική, δήλωσε ο Χρήστος Στυλιανίδης, ενημερώνοντας για τις εξελίξεις. Υποστήριξε δε ότι τώρα είναι η ώρα της μάχης και όχι του καταλογισμού των ευθυνών.

Είπε ότι με μεγάλη προσπάθεια χθες το βράδυ απεγκλωβίστηκαν 3.500 πολίτες από την Αττική Οδό και 1.800 οχήματα. Παράλληλα, έγινε προσπάθεια να βοηθηθούν οι άνθρωποι με κουβέρτες και φιλοξενία σε ξενοδοχεία.

Προσπάθεια γίνεται να απεγκλωβιστούν όλοι το συντομότερο, όπως είπε. Γίνονται μεταφορές με τον προαστιακό σε όσους διανυκτέρευσαν στο αεροδρόμιο της Αθήνας.

Στην Αττική Οδό μεταφέρονται στη ΛΕΑ τα οχήματα που εγκαταλείφθηκαν από τους οδηγούς τους, για να εργαστούν τα οχήματα καθαρισμού του δρόμου.

Ο υπουργός επεσήμανε ότι αποτράπηκε κάποιος τραυματισμός ή κάτι χειρότερο.

Σε ό,τι αφορά την ηλεκτροδότηση, είπε ότι μόλις το επιτρέψουν οι συνθήκες θα διαθέσει η Πολιτική Προστασία δύο ελικόπτερα στον ΔΕΔΔΗΕ, προκειμένου να εντοπίσει σημεία βλαβών.

Γνωστοποίησε δε παράταση αργίας για Αττική, Δωδεκάνησα, Κυκλάδες και Κρήτη. Με νεώτερη ανακοίνωση δε έγινε γνωστό ότι παρατείνεται για αύριο η αργία στην Εύβοια και στη Βοιωτία.

Επομένως, η αργία για αύριο, Τετάρτη 26 Ιανουαρίου ισχύει για την Αττική, τη Βοιωτία, τα Δωδεκάνησα, την Εύβοια, την Κρήτη και τις Κυκλάδες.

Επιτροπή Διερεύνησης για την Αττική Οδό

Εν τω μεταξύ, με εντολή του Υπουργού Υποδομών και Μεταφορών κ. Κώστα Καραμανλή, συγκροτήθηκε Επιτροπή Διερεύνησης για την ανεπίτρεπτη κατάσταση στην Αττική Οδό, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές.

Υπενθυμίζεται ότι το νομικό πλαίσιο για την απόδοση ευθυνών στους παραχωρησιούχους όταν κλείνουν οι αυτοκινητόδρομοι, θεσπίστηκε από την παρούσα κυβέρνηση το 2020, για να μπει ένα τέλος στο φαινόμενο να δημιουργούνται προβλήματα στο οδικό δίκτυο και μετά να μην επιβάλλονται κυρώσεις σε κανέναν.

Πλέον, σύμφωνα με την παράγραφο 3 του άρθρου 65 του ν. 4663/2020 (ΦΕΚ Α’ 30) προβλέπεται ότι αν διακοπεί η κυκλοφορία σε περιπτώσεις δυσμενών καιρικών φαινομένων, επιβάλλονται κυρώσεις σε φορείς επιφορτισμένους με τη λειτουργία ή/και τη συντήρηση του εν λόγω δικτύου, εφόσον ενέργεια ή παράλειψή τους συνετέλεσε στη διακοπή κυκλοφορίας.

Έτσι, όπως προβλέπει ο νόμος, η Επιτροπή διερευνά άμεσα τις ευθύνες του Παραχωρησιούχου ΑΤΤΙΚΗ ΟΔΟΣ Α.Ε. αλλά και του Λειτουργού ΑΤΤΙΚΕΣ ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ Α.Ε., ώστε να εισηγηθεί στον Υπουργό Υποδομών και Μεταφορών την επιβολή των αυστηρών κυρώσεων που προβλέπονται.

Οι κυρώσεις αυτές είναι ανεξάρτητες της αποζημίωσης που θα δώσει η εταιρεία στους οδηγούς των εγκλωβισμένων οχημάτων, όπως απαίτησε ο Πρωθυπουργός κ. Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Η τεράστια ταλαιπωρία χιλιάδων συμπολιτών μας, επιτάσσει να αποδοθούν ευθύνες και να επιβληθούν κυρώσεις. Και αυτό θα γίνει», τονίζει ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, κ Κώστας Καραμανλής.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v