Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κορωνοϊός: Σοβαρές ενστάσεις από τους ειδικούς για την πλήρη χαλάρωση

Λίγο προτρέχουμε και αυτό επιβραδύνει την αποκλιμάκωση, σημειώνει ο Δ. Σαρηγιάννης. Λάθος η επιστροφή στα σχολεία χωρίς τεστ, λέει ο Κ. Τριανταφυλλίδης. Οι προβλέψεις για τους σκληρούς δείκτες.

Κορωνοϊός: Σοβαρές ενστάσεις από τους ειδικούς για την πλήρη χαλάρωση
  • του ανταποκριτή μας στη Θεσσαλονίκη Βασίλη Ιγνατιάδη

Ο οδικός χάρτης για τη σχεδόν πλήρη άρση των περιορισμών μετά το Πάσχα αντιμετωπίζεται με σκεπτικισμό από μερίδα επιστημόνων, που θεωρούν πως η χαλάρωση θα έπρεπε να γίνει κλιμακωτά.

Μιλώντας στο iatronet.gr, ο ομότιμος καθηγητής Γενετικής του ΑΠΘ Κωνσταντίνος Τριανταφυλλίδης, υποστηρίζει πως είναι λανθασμένη απόφαση η επιστροφή των μαθητών στα θρανία μετά τις διακοπές του Πάσχα χωρίς τεστ, ενώ παράλληλα προτείνει να γίνει με φειδώ η κατάργηση της χρήσης μάσκας, ειδικά από τους πιο ευάλωτους.

Από την πλευρά του, ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ Δημοσθένης Σαρηγιάννης κάνει λόγο για πρόωρη άρση ορισμένων περιορισμών, κάτι που δεν θα επιφέρει αναζωπύρωση της πανδημίας, αλλά θα επιβραδύνει τον ρυθμό αποκλιμάκωσής της. Ο ίδιος καταθέτει τις προβλέψεις του μοντέλου CORE για το επόμενο διάστημα και προαναγγέλλει μείωση στο μισό των σκληρών δεικτών μέχρι τις αρχές Μαΐου.

Σαρηγιάννης: Λίγο προτρέχουμε

Ο κ. Σαρηγιάννης προβλέπει πως «η επιδημιολογική εικόνα στο επόμενο διάστημα θα είναι καλύτερη, αλλά όχι όσο καλή θα μπορούσε να είναι, γιατί με τις διάφορες χαλαρώσεις επιβραδύνουμε την αποκλιμάκωση», όπως λέει στο iatronet.gr.

Σύμφωνα με το μοντέλο, το Πάσχα ο αριθμός των ημερήσιων κρουσμάτων θα κυμαίνεται από 8.000-8.500 σε κυλιόμενο εβδομαδιαίο μέσο όρο, δηλαδή περίπου 3.000 μολύνσεις περισσότερες από τις 5.000 που η ομάδα του θεωρεί ως ασφαλές πλατό. «Έχει σημασία να πέσουμε κάτω από τις 5.000, γιατί από εκεί και πέρα θα είναι διαχειρίσιμη η κατάσταση, αν κάτι πάει στραβά. Μπορείς να προλάβεις να μη σου ξεφύγει. Εδώ δηλαδή λίγο προτρέχουμε», υποστηρίζει.

Παρ' όλα αυτά, οι δείκτες της πανδημίας θα συνεχίσουν να αποκλιμακώνονται, αν και με βραδύτερο ρυθμό. Με τα νέα δεδομένα της περαιτέρω χαλάρωσης, ο στόχος των 5.000 κρουσμάτων μπορεί να επιτευχθεί στα μέσα Μαΐου.

Στο ίδιο διάστημα, προβλέπεται πως θα αποκλιμακωθούν σημαντικά και οι «σκληροί» δείκτες, με περίπου 200 νοσηλευόμενους στις ΜΕΘ ασθενείς στις αρχές Μαΐου, 35 ημερήσιους θανάτους σε εβδομαδιαίο μέσο όρο και τάση περαιτέρω βελτίωσης ως το τέλος του μήνα.

Αστάθμητος παράγοντας που μπορεί να επηρεάσει την αισιόδοξη αυτή εξέλιξη είναι η κινητικότητα στην πασχαλινή περίοδο και ο κίνδυνος υπερχαλάρωσης. «Αυτό που με ανησυχεί λίγο είναι ότι η συγκεκριμένη ανακοίνωση τώρα δίνει χώρο σε κάποιον που θέλει να υπερχαλαρώσει το Πάσχα, να πει, έλα μωρέ τώρα, σε μια εβδομάδα θα αρθούν όλα», σημειώνει, προσθέτοντας πως θεωρεί λίγο πρώιμη την κατάργηση των τεστ στα σχολεία.

Ο ίδιος μοιράζεται την προσωπική εμπειρία της πρόσφατης συνάντησής του με τον ιό, από τις 25 Μαρτίου και για δύο εβδομάδες: «Όλα αυτά που περιγράφω στα μοντέλα τα έχω βιώσει ο ίδιος και έχω πλέον απόδειξη εμπειρική, βιωματική, ότι αυτά που λέω, ισχύουν. Όλο το πακέτο, που περιλαμβάνει απώλεια ανοσίας, διαφυγή ανοσίας, επαναμόλυνση, ενδοοικογενειακή μετάδοση, σχολείο, προστασία από βαριά νόσηση κ.λπ., το βιώσαμε στο σπίτι. Κολλήσαμε επτά άτομα του οικογενειακού μου περιβάλλοντος», λέει.

Τριανταφυλλίδης: Λάθος η κατάργηση των τεστ στα σχολεία

Από την πλευρά του, ο ομότιμος καθηγητής Γενετικής υποστηρίζει πως η επιστροφή των παιδιών στις σχολικές αίθουσες μετά τις διακοπές του Πάσχα δεν πρέπει να γίνει χωρίς τεστ. Επικαλείται καναδική μελέτη από το Πανεπιστήμιο της Οτάβας, σύμφωνα με την οποία το 50% των μελών μιας οικογένειας μολύνθηκε από το άτομο που έφερε στο σπίτι τον ιό, με τα παιδιά να αποτελούν σημαντική πηγή της εξάπλωσής του.

«Τα παιδιά μπορεί να μην αρρωσταίνουν τα ίδια, αλλά μεταδίδουν εξίσου με τους ενήλικους, τόσο μεταξύ τους όσο και στην οικογένειά τους. Μιας και θα επιστρέψουν από τις διακοπές του Πάσχα και δεν ξέρουμε με ποιον θα έρθουν σε επαφή σε όλη την Ελλάδα, φρόνιμο θα ήταν να κάνουν ένα τεστ την πρώτη εβδομάδα, για να δούμε πού βρισκόμαστε», λέει στο iatronet.gr ο κ. Τριανταφυλλίδης.

Αναφορικά με τα υπόλοιπα μέτρα, ο ίδιος θεωρεί πως θα ήταν προτιμότερο η απελευθέρωση να γίνει σταδιακά και με βάση τα στοιχεία της επιδημιολογικής επιτήρησης. Παραπέμπει σε στοιχεία από το Ηνωμένο Βασίλειο, όπου οι θάνατοι αυξήθηκαν κατά 63% τις τελευταίες 7 ημέρες, αλλά και την απόφαση των Αρχών της Φιλαδέλφεια στις ΗΠΑ να επαναφέρουν τη μάσκα σε όλους τους εσωτερικούς δημόσιους χώρους από τις 18 Απριλίου, επειδή τα κρούσματα αυξήθηκαν πάνω από 50% σε 10 μέρες.

Για τη θερινή περίοδο υποστηρίζει πως η όποια διασπορά δεν θα έρθει από τους τουρίστες της δυτικής Ευρώπης που έχουν υψηλότερα ποσοστά εμβολιαστικής κάλυψης, αλλά από τον εσωτερικό τουρισμό, κάτι που ενδέχεται να γίνει και στην περίοδο του Πάσχα. Ο ίδιος παρατηρεί χαμηλό βαθμό ανταπόκρισης των άνω των 60 στην τέταρτη δόση του εμβολίου και προτείνει να τονιστεί ξανά η αξία της τρίτης δόσης για όσους δεν την έχουν κάνει.

Τέλος, επισημαίνει τα αισιόδοξα μηνύματα από την Ιατρική Σχολή της Βιέννης όσον αφορά την ανάπτυξη πολυδύναμου εμβολίου που θα «πιάνει» όλες τις παραλλαγές του ιού, καθώς και τις προσπάθειες των Pfizer, Moderna και άλλων 10 εταιρειών στην ίδια κατεύθυνση και καταλήγει. «Ελπίζουμε ότι κάποια από τις 13 εταιρείες θα αξιολογηθεί θετικά, ώστε τον Σεπτέμβριο, αν κριθεί, να κάνουμε ένα πολυδύναμο εμβόλιο που θα πιάνει όλες τις παραλλαγές και θα έχει μεγάλη διάρκεια. Καλά θα κάνει η Ε.Ε. να χρηματοδοτήσει αυτές τις εντυπωσιακές εξελίξεις».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v