Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πεντέλη: Σε ύφεση η πυρκαγιά, μάχη με τις αναζωπυρώσεις

(upd) Κάηκαν σπίτια σε Ντράφι, Γέρακα και Ανθούσα. Ισχυρές πυροσβεστικές δυνάμεις για αναζωπυρώσεις στα ανατολικά όρια Διώνης-Δασαμάρι. Ανησυχούν οι ριπές ανέμων έως 10 μποφόρ για την αντιμετώπιση νέων εστιών.

Πεντέλη: Σε ύφεση η πυρκαγιά, μάχη με τις αναζωπυρώσεις

“Δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή ενεργό μέτωπο στην πυρκαγιά της Πεντέλης” ενημέρωσε ο εκπρόσωπος τύπου της Πυροσβεστικής Γιάννης Αρτοποιός. “Η πυρκαγιά κατά το μεγαλύτερο μέρος της είναι σε ύφεση, ενώ μικρές εστίες αντιμετωπίζονται σε Διώνη, Δασαμάρι και ακόμη μικρότερες σε Ανθούσα, Πανόραμα Παλλήνης και Ντράφι” σημείωσε.

Ταυτόχρονα όμως επισήμανε πως ‘όλες οι δυνάμεις πολιτικής προστασίας παραμένουν σταθερές στο πεδίο και εξακολουθούν να επιχειρούν για να αποτρέψουν τον κίνδυνο αναζωπυρώσεων”.

“Τα 19 εναέρια μέσα επιχειρούν στοχευμένα μέχρι τον πλήρη έλεγχο της πυρκαγιάς”, σημείωσε.

Όπως ενημέρωσε στο έργο των πυροσβεστών και των εθελοντών συνδράμουν στελέχη της πολιτικής προστασίας, εθελοντικές ομάδες πολιτικής προστασίας, της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και ιδιώτες εθελοντές.

Η πυρκαγιά της Πεντέλης είναι σε ύφεση, δεν υπάρχει ενεργό μέτωπο και οι δυνάμεις εξακολουθούν να εργάζονται για να σβήσουν όλες τις μικροεστίες και να εξαλείψουν τον κίνδυνο αναζωπυρώσεων, ενημέρωνε νωρίτερα η Πολιτική Προστασία.

Πιο συγκεκριμένα, όπως αναφέρουν πηγές, μικρές εστίες παραμένουν σε Διώνη, Δασαμάρι και ακόμη μικρότερες σε Ανθουσα, Πανόραμα Παλλήνης και Ντράφι. Πολύ ισχυρές δυνάμεις και 19 εναέρια μέσα συνεχίζουν να επιχειρούν για τον πλήρη έλεγχο της πυρκαγιάς. Σε όλη την υπόλοιπη περίμετρο της πυρκαγιάς αυτή τη στιγμή δεν υπάρχουν ενεργές εστίες.

Το έργο των Πυροσβεστών συνδράμουν στελέχη Πολιτικής Προστασίας της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, εθελοντές του Πυροσβεστικού Σώματος, ιδιώτες εθελοντές και εθελοντικές οργανώσεις.

Σημαντικό ρόλο παίζουν η Ελληνική Αστυνομία που συνεχίζει την επιτήρηση των περιοχών και τις κυκλοφοριακές ρυθμίσεις, οι Ένοπλες Δυνάμεις και οι Δασικές Υπηρεσίες που συνδράμουν στη διάνοιξη ασφαλών ζωνών και λωρίδων, ενώ τα νοσοκομεία της Αττικής ήταν και είναι σε απόλυτη ετοιμότητα, όπως και το ΕΚΑΒ. Ο ΔΕΔΔΗΕ επιθεωρεί και αποκαθιστά ήδη τις βλαβες που παρουσιάστηκαν στο δίκτυο του και τις κολώνες που κάηκαν.

Όλες οι φάσεις των επιχειρήσεων πραγματοποιήθηκαν και συνεχίζουν να πραγματοποιούνται υπό το συντονισμό της διυπουργικής ομάδας (task force) Πολιτικής Προστασίας, καθώς πνέουν ακόμα ισχυροί άνεμοι που ευνοούν τις αναζωπυρώσεις. 

Στα 113 χλμ./ώρα έφτασαν οι άνεμοι στις 04:50 σύμφωνα με τον Μετεωρολογικό Σταθμό Πεντέλης. Οι προβλέψεις κάνουν λόγο για ανέμους 7 με 8 μποφόρ, ριπές 9-10 μποφόρ τις επόμενες ώρες. Αποκλιμάκωση μετά το απόγευμα, αλλά το μελτέμι διατηρείται τόσο ώστε να δυσκολεύει το έργο των δυνάμεων.

Η φωτιά επεκτάθηκε τα ξημερώματα στην Ανθούσα και στον Γέρακα ενώ μέσα σε σύντομο διάστημα, οι φλόγες έφτασαν στην Παλλήνη. Τιτάνια ήταν η προσπάθεια των πυροσβεστικών δυνάμεων καθώς η ένταση των ανέμων ήταν πολύ ισχυρή.

Ισχυρές παραμένουν οι επίγειες δυνάμεις καθώς επιχειρούν 485 πυροσβέστες με 28 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και 120 οχήματα. Στο πεδίο παραμένουν και Ρουμάνοι πυροσβέστες. Επιπλέον, έχει διατεθεί στο πεδίο των επιχειρήσεων και το Κινητό Επιχειρησιακό Κέντρο «Όλυμπος» για τον συντονισμό των δυνάμεων ενώ η εικόνα της πυρκαγιάς διατίθεται διαρκώς από drones που έχει αναπτύξει το ΠΣ.

Για την αεροπυρόσβεση ήδη επιχειρούν αεροσκάφη και ελικόπτερα. Ακόμα, συνεχίζεται η συνδρομή από πολυάριθμα στελέχη του ΓΕΕΘΑ, της δασικής υπηρεσίας, του ΕΚΑΒ, των τοπικών φορέων και της ΕΛ.ΑΣ., που διαθέτει 626 αστυνομικούς με 232 οχήματα κυρίως για τη διευκόλυνση της ασφαλούς μετακίνησης των πολιτών, την απομάκρυνσή τους σε ασφαλές σημείο και τη διαφύλαξη της περιουσίας τους.

Στο Κέντρο Διαχείρισης Κρίσεων βρίσκεται ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Χρήστος Στυλιανίδης και όλη η ηγεσία του υπουργείου σε διαρκή επικοινωνία με τα υπουργεία Υγείας, Εσωτερικών και Προστασίας του Πολίτη.

Οπως τόνισε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΣ, διαρκής είναι η ενημέρωση για την εξέλιξη της πυρκαγιάς, ώστε άμεσα να λαμβάνονται οι αποφάσεις για την παροχή κάθε απαραίτητης συνδρομής.

«Παραμένει πρώτη μας προτεραιότητα η διασφάλιση της ανθρώπινης ζωής αλλά και η προστασία των κρίσιμων δημόσιων υποδομών ζωτικής σημασίας και της ιδιωτικής περιουσίας των πολιτών», σημείωσε.

Επιπλέον, έχει διατεθεί στο πεδίο των επιχειρήσεων και το Κινητό Επιχειρησιακό Κέντρο "Όλυμπος" για τον συντονισμό των δυνάμεων ενώ η εικόνα της πυρκαγιάς διατίθεται διαρκώς από drones που έχει αναπτύξει το ΠΣ.

Copernicus: Ακραίος κίνδυνος πυρκαγιάς στην Αττική

Με ακραίο κίνδυνο πυρκαγιάς έχει σημανθεί το μεγαλύτερο τμήμα του λεκανοπεδίου της Αττικής βάσει του χάρτη που έδωσε στη δημοσιότητα η υπηρεσία Copernicus της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Επιπλέον, σε κατάσταση ακραίου κινδύνου βρίσκονται επίσης η Λακωνία και η Δυτική Ελλάδα, ενώ σε κατάσταση πολύ ακραίου κινδύνου βρίσκονται Έβρος και περιοχές της Αχαΐας και της Ηλείας.

Σύμφωνα με το Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς που εκδίδει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης & Πολιτικής Προστασίας (www.civilprotection.gr), για αύριο Πέμπτη 21 Ιουλίου 2022, προβλέπεται πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 4) για τις εξής περιοχές:
  • Περιφέρεια Αττικής (συμπεριλαμβανομένης της νήσου Κυθήρων)
  • Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας (ΠΕ Εύβοιας)
  • Περιφέρεια Πελοποννήσου (ΠΕ Κορινθίας, ΠΕ Αργολίδας, ΠΕ Λακωνίας)
  • Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου (ΠΕ Χίου, ΠΕ Σάμου, ΠΕ Ικαρίας)

 

Φιλοξενία πολιτών που επλήγησαν από πυρκαγιά σε Πεντέλη

Κατόπιν επικοινωνίας του Υπουργού Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Χρήστου Στυλιανίδη, με τον Υφυπουργό στον Πρωθυπουργό με αρμοδιότητα σε θέματα κρατικής αρωγής και αποκατάστασης από φυσικές καταστροφές, Χρήστο Τριαντόπουλο, έχει διασφαλιστεί δωρεάν προσωρινή φιλοξενία πολιτών που επλήγησαν από την πυρκαγιά στην περιοχή της Πεντέλης.

Οι πολίτες που δεν μπορούν να επιστρέψουν στις οικίες τους, μπορούν να καλούν στο τηλεφωνικό κέντρο του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας (213 15 10 100) και, δηλώνοντας τα στοιχεία τους (ονοματεπώνυμο, τηλέφωνο, διεύθυνση οικίας και ΑΔΤ), να λαμβάνουν σχετική καθοδήγηση.

Εκτενείς είναι οι αναφορές των διεθνών media για την πυρκαγιά στην Πεντέλη.

Στην ανατολική πλευρά, αυτήν του Πανοράματος της Παλλήνης βρίσκονται πλέον οι ενεργές εστίες της πυρκαγιάς, γνωστοποίησε μιλώντας στην ΕΡΤ ο δήμαρχος της περιοχής Αθανάσιος Ζούτσος, προσθέτοντας ωστόσο ότι υπάρχουν κι άλλες διάσπαρτες εστίες.

«Υπάρχουν κατεστραμμένα από τη φωτιά σπίτια και επιχειρήσεις σε Γέρακα, Ανθούσα και Παλλήνη. Το μέγεθος και τον ακριβή αριθμό τους θα γνωρίζουμε από αύριο» είπε ακόμη. «Το μέτωπο εκτείνεται σε διάφορα σημεία (…) Πιστεύαμε αρχικά ότι ήταν μια φωτιά που θα ελεγχόταν», είπε μεταξύ άλλων ο κ. Ζούτσος.

Στο μεταξύ, συνεχίζεται η σκληρή μάχη με τις φλόγες σε πέντε σημεία, με τις ριπές ανέμων έως και 113 χιλιόμετρα να δυσχεραίνουν το έργο των πυροσβεστικών δυνάμεων, οι οποίες επιχειρούν ακατάπαυστα.

Δεν άντεξε και αυτοκτόνησε 80χρονος - Στα νοσοκομεία 34 πολίτες 

Ένας 80χρονος άνδρας που είδε τη φωτιά να περικυκλώνει το σπίτι του στην περιοχή ανάμεσα σε Πεντέλη και Ανθούσα, δεν άντεξε και αυτοκτόνησε, σύμφωνα με τον ΣΚΑΙ.

Σύμφωνα με πληροφορίες από την αστυνομία, ο ηλικιωμένος φέρει τραύμα από πυροβόλο όπλο. Η μεγάλη πυρκαγιά που συνεχίζει το καταστροφικό της έργο σε Πεντέλη, Παλλήνη, Ανθούσα, Ντράφι, Γέρακα, αφήνει πίσω της και ένα θύμα. 

Η σορός του άτυχου άνδρα βρέθηκε το πρωί από τις αστυνομικές δυνάμεις που επιχειρούσαν στην περιοχή.

Συνολικά 34 πολίτες από τις πληγείσες περιοχές από τη μεγάλη πυρκαγιά στην Πεντέλη έχουν διακομισθεί σε νοσοκομεία με ασθενοφόρα, κινητές ιατρικές μονάδες και όχημα του ΕΤΙΚ (Ειδικό τμήμα Ιατρικής των Καταστροφών), ενώ έχουν παρασχεθεί πρώτες βοήθειες χωρίς διακομιδή σε 17 πολίτες,

Ειδικότερα το ΕΚΑΒ μετέφερε έναν πολίτη στο "Γ.Γεννηματάς", πέντε στο "Ιπποκράτειο", 23 στον "Ερυθρό Σταυρό", έναν στο "Σωτηρία", έναν στο ΚΑΤ, ενώ τρεις πυροσβέστες με αναπνευστικά και ελαφρείς τραυματισμούς διακομίσθηκαν στο 251 ΓΝΑ.

Εξάλλου, από τις εκκενώσεις που έγιναν από τις Κατοικίες Υποστηριζόμενης Διαβίωσης «Αρήτη» (Πεντέλης και Τυρνάβου, Γέρακας), από το Κέντρο Ειδικών Ατόμων η «Χαρά» (Πωγωνίου 2, Παλλήνη Αττικής) και από την Μονάδα φροντίδας ηλικιωμένων «Εφέστια» (Εθ. Αντιστάσεως 80, Γέρακα), το ΕΚΑΒ μετέφερε σε νοσοκομεία μόνο τους φιλοξενούμενους που είχαν ανάγκη.

Πληγές

To Ντράφι επλήγη βάναυσα, είπε ο δήμαρχος Ραφήνας - Παλλήνης Ευάγγελος Μπουρνούς και περιέγραψε τη φωτιά να περνάει από παντού. «Επειδή ο αέρας δυνάμωσε, πέρασε από τους κήπους και τις αυλές στα σπίτια», είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε ότι έστω κι ένα σπίτι να κάηκε, είναι καταστροφή.

«Η φωτιά ανεξέλεγκτη, πέρασε στον αστικό ιστό σε πολλά μέτωπα. Έχουμε πολλές αναφορές ότι έχουν καεί σπίτια στην Πεντέλη…», δήλωσε ο αντιπεριφερειάρχης Πολιτικής Προστασίας Ανατολικής Αττικής, Βασίλης Κόκκαλης.

Προβλήματα ηλεκτροδότησης

Επί ποδός από την πρώτη στιγμή εκδήλωσης της καταστροφικής πυρκαγιάς στην Πεντέλη βρέθηκαν τα συνεργεία του ΔΕΔΔΗΕ, συνεχίζοντας με εντατικούς ρυθμούς μέχρι αυτή την ώρα τις εργασίες αποκατάστασης των ζημιών στο Δίκτυο.

Αναλυτικότερα, όπως αναφέρει ανακοίνωση, από την καταστροφική φωτιά, είχαν τεθεί από εχθές το βράδυ εκτός λειτουργίας 2 γραμμές Μέσης Τάσης στην περιοχή, οι οποίες σήμερα το πρωί ανήλθαν σε 4 Γραμμές Μέσης Τάσης, που τροφοδοτούν 210 υποσταθμούς, επηρεάζοντας περίπου 15.000 καταναλωτές.

Επίσης, με τα έως τώρα δεδομένα, έχει προκύψει η ανάγκη άμεσης αντικατάστασης 100 περίπου στύλων Μέσης και Χαμηλής Τάσης και εξαρχής κατασκευής 5 Υποσταθμών Μέσης Τάσης λόγω ολικής καταστροφής.

Ωστόσο, με την άμεση κινητοποίηση των συνεργείων του ΔΕΔΔΗΕ, έως σήμερα το μεσημέρι επανηλεκτροδοτήθηκαν 90 υποσταθμοί επιτυγχάνοντας την επανηλεκτροδότηση 6.700 καταναλωτών.

Όπως προκύπτει από την έως αυτή τη στιγμή επιθεώρηση του Δικτύου, στα σημεία που έχει επιτραπεί η πρόσβαση στα συνεργεία του ΔΕΔΔΗΕ και υπό την προϋπόθεση ότι δεν θα προκύψουν νέες ζημιές, εκτιμάται ότι μέχρι το απόγευμα θα επανηλεκτροδοτηθούν περίπου άλλοι 90 υποσταθμοί.

Επί τόπου βρίσκονται περισσότερα από 300 άτομα τεχνικό προσωπικό (συνεργεία ΔΕΔΔΗΕ και συνεργαζόμενων εργολάβων) με 120 οχήματα και μηχανήματα έργου, τα οποία εργάζονται πυρετωδώς σε όλα τα σημεία που είναι δυνατή η πρόσβαση, καθώς έως και αυτή την ώρα συνεχίζεται το έργο της κατάσβεσης.

ΕΔΑ: Αποκαταστάθηκε η διαρροή φυσικού αερίου στην Παλλήνη

Aποκαταστάθηκε η διαρροή φυσικού αερίου που σημειώθηκε το πρωί στην Παλλήνη, στον Λόφο Έντισον, εξαιτίας της πυρκαγιάς.

Σύμφωνα με την ΕΔΑ Αττικής, μετά από επέμβαση τεχνικού κλιμακίου της εταιρείας, σε συντονισμό με την πυροσβεστική και το κέντρο επιχειρήσεων της πολιτικής προστασίας, το συμβάν αντιμετωπίστηκε και απομονώθηκε πλήρως το σημείο. Εν τω μεταξύ η φωτιά στην περιοχή έχει σβήσει και το σημείο είναι υπό πλήρη έλεγχο.

Η ΕΔΑ αναφέρει ότι το δίκτυο διαθέτει αυτόματα συστήματα διακοπής της παροχής, σε περίπτωση διαρροής. Παράλληλα, συνεργεία της εταιρείας βρίσκονται σε ετοιμότητα και διενεργούν ελέγχους στην ευρύτερη περιοχή της Βορειοανατολικής Αττικής, σε συντονισμό με την Κέντρο Επιχειρήσεων της Πολιτικής Προστασίας και την Πυροσβεστική.

Σημειώνεται τέλος ότι, για οποιοδήποτε θέμα ασφαλείας σχετικά με το δίκτυο διανομής φυσικού αερίου, οι πολίτες μπορούν να επικοινωνούν με το Κέντρο Αμεσης Επέμβασης της ΕΔΑ ΑΤΤΙΚΗΣ στην τηλεφωνική γραμμή 11322 που λειτουργεί σε 24ωρη βάση. 

Προσοχή σε άτομα με αναπνευστικά προβλήματα - Οδηγίες προέδρου ΕΙΝΑΠ

«Με μάσκες να κυκλοφορούν οι πολίτες γιατί οι τοξικές ουσίες από τον καπνό δημιουργούν σοβαρά προβλήματα» τόνισε η πρόεδρος ΕΙΝΑΠ Ματίνα Παγώνη, μιλώντας στην πρωινή εκπομπή της ΕΡΤ.

Η πρόεδρος των νοσοκομειακών γιατρών υπογράμμισε πως «ιδιαίτερα για τους ανθρώπους που έχουν χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια», οι κίνδυνοι είναι μεγαλύτεροι γι’ αυτό και έκανε έκκληση «να μην κυκλοφορούν στους δρόμους και να παραμείνουν στα σπίτια τους με κλειστές τις πόρτες».

Μάλιστα «οι μεγάλοι σε ηλικία και οι άνθρωποι με αναπνευστικά προβλήματα πρέπει να μείνουν σπίτι τους με κλειστά τα παράθυρα ακόμη και τα παντζούρια».

Επιπλέον η κ. Παγώνη πρόσθεσε πως «αν έχουν δυσφορία να πάνε άμεσα στο κοντινότερο νοσοκομείο», σημειώνοντας πως «η πυρκαγιά έχει μολύνει την ατμόσφαιρα».

Τέλος, σύμφωνα με την κ. Παγώνη, το ίδιο ισχύει και για τα μικρά παιδιά.

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε και για τους ανθρώπους που επιχειρούν στα μέτωπα της φωτιάς, είτε είναι πυροσβέστες είτε εθελοντές. Όπως τόνισε η κ. Παγώνη, «επιβάλλεται να φοράνε μάσκα». Μάλιστα σημείωσε πως «μπορεί στην αρχή να μην αισθάνονται αυτή τη δυσφορία, όμως στη συνέχεια θα την αισθανθούν».

Λόγω της πυρκαγιάς που βρίσκεται σε εξέλιξη στην περιοχή της Πεντέλης και για λόγους ασφαλείας και προστασίας από τον καπνό, το Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας απευθύνει ισχυρή σύσταση να αποφεύγονται σήμερα οι μετακινήσεις παιδιών σε εγκαταστάσεις και χώρους απασχόλησης (λ.χ. camps) στην ευρύτερη περιοχή της βορειοανατολικής Αττικής.

Πολλές κλήσεις από άτομα που αντιμετωπίζουν αναπνευστικά προβλήματα, έκανε γνωστό ότι έχει δεχθεί η πρόεδρος της Ένωσης Πνευμονολόγων Ελλάδος, Μάττα Τσικρικά, μιλώντας στην ΕΡΤ.

Η κ. Τσικρικά έδωσε οδηγίες προς τους πολίτες της ευρύτερης περιοχής, ήτοι:

  • Να αποφεύγονται οι άσκοπες μετακινήσεις. Δεν αποτελεί η ημέρα ευκαιρία για άθληση σε εξωτερικό περιβάλλον σε καμία περίπτωση.
  • Αν χρειάζεται μετακίνηση, να γίνεται με αυτοκίνητο, στο οποίο τα παράθυρα πρέπει να είναι κλειστά και ο κλιματισμός να χρησιμοποιείται με την επιλογή της εσωτερικής ανακύκλωσης αέρα.
  • Τα άτομα που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες πληθυσμού όπως τα μικρά παιδιά, οι ηλικιωμένοι, οι εγκυμονούσες και οι θηλάζουσες θα πρέπει να απομακρυνθούν από την περιοχή. Αν αυτό δεν είναι εφικτό, να παραμένουν σε εσωτερικό χώρο, σε δροσερό περιβάλλον.
  • Να υπάρχει συνεχής ενυδάτωση. Αν χρειαστεί κάποιος να επιχειρήσει σε μέτωπο πυρκαγιάς, να φροντίζει να έχει πρόσβαση σε νερό. Να εφυγραίνει τα μάτια, τη μύτη και το στόμα του.
  • Χρήση μάσκας για την προστασία από το τοξικό μείγμα σωματιδίων και αερίων, το οποίο είναι ιδιαίτερα επικίνδυνο.
  • Τα πάσχοντα από αναπνευστικά προβλήματα άτομα, να είναι σε διαρκή επαφή με τον θεράποντα ιατρό τους, ειδικά αν έχουν συμπτώματα βήχα, δυσκολία στην αναπνοή, αυξημένα πτύελα, ζάλη.

Οδηγός προστασίας από τις πυρκαγιές  – Τι να αποφεύγετε

Μέτρα προστασίας της υγείας τους πρέπει να λάβουν όσοι πολίτες μένουν σε περιοχές που επλήγησαν από τις πυρκαγιές. Διευρύνθηκε η λειτουργία της τηλεφωνικής γραμμής 1110, για την παροχή οδηγιών στους πολίτες που αντιμετωπίζουν αναπνευστικά ή άλλου είδους προβλήματα, λόγω της επιβαρυμένης από τον καπνό ατμόσφαιρας. Παράλληλα, το 1110 ενισχύθηκε με ψυχολόγους και ψυχιάτρους, για τη δωρεάν παροχή συμβουλών και υποστήριξης στους πολίτες που επλήγησαν από τις πυρκαγιές.

  • Μέτρα προφύλαξης

Η απομάκρυνση από την περιοχή είναι το βασικό μέτρο και εάν κάποιος μένει κοντά στις πληγείσες περιοχές, καλό είναι να έχει κλειστά τα παράθυρα του σπιτιού του, έτσι ώστε να περιοριστεί η είσοδος του καπνού στους εσωτερικούς χώρους.

Ιδιαίτερη προσοχή χρειάζεται να δείξουν άνθρωποι με χρόνια αναπνευστικά προβλήματα, ηλικιωμένοι, έγκυες και μικρά παιδιά όχι μόνο στις περιοχές που γειτνιάζουν με τα σημεία των εξάρσεων της φωτιάς αλλά και στην ευρύτερη Αττική όπου υπάρχει καπνός.

Ανεξαρτήτως εάν κάποιος είναι χρόνιος ασθενής με αναπνευστικά προβλήματα είτε όχι, εάν παρουσιαστούν συμπτώματα, όπως δύσπνοια, έντονος βήχας και αυξημένα πτύελα ή και ζάλη, θα πρέπει άμεσα να επικοινωνήσει με το γιατρό του.

Η αποφυγή των άσκοπων μετακινήσεων είναι ένα ακόμη σημαντικό προληπτικό μέτρο. Σε περίπτωση που αυτό δεν είναι εφικτό, η οποιαδήποτε μετακίνηση πρέπει να γίνεται με το αυτοκίνητο και κλειστά παράθυρα, ενώ ο κλιματισμός πρέπει να βρίσκεται στην επιλογή της εσωτερικής ανακύκλωσης αέρα.

Απαραίτητη είναι η χρήση μάσκας για την προστασία από το τοξικό μείγμα σωματιδίων και αερίων, το οποίο είναι ιδιαίτερα επικίνδυνο.

Παράλληλα, χρειάζεται να υπάρχει συνεχής ενυδάτωση του οργανισμού με νερό. Εάν κάποιος χρειαστεί να βρεθεί σε μέτωπο πυρκαγιάς για να προσφέρει βοήθεια θα πρέπει να φροντίζει να έχει πρόσβαση σε νερό, να υγραίνει τα μάτια, τη μύτη και το στόμα του τακτικά.

  • Γενικές Οδηγίες

Εάν είστε άτομο με οποιαδήποτε χρόνια πάθηση πρέπει να λάβετε τα ακόλουθα μέτρα για να προστατευθείτε από τον καπνό πυρκαγιάς:

Κατά τη διάρκεια εκδήλωσης καπνού από τις πυρκαγιές:

* Παρακολουθείτε τις δημόσιες ανακοινώσεις και αναρτήσεις για την ποιότητα του αέρα.

* Ελέγξτε την επάρκεια  στα φάρμακα που λαμβάνετε και βεβαιωθείτε ότι έχετε δημιουργήσει μια προμήθεια συνταγογραφούμενων φαρμάκων 7 έως 10 ημερών σε ένα αδιάβροχο, αεροστεγές κουτί για να το πάρετε μαζί σας εάν χρειαστεί να εκκενώσετε την κατοικία ή την περιοχή σας.

* Αν παραμένετε στο σπίτι, αποφύγετε το μαγείρεμα, γιατί το τηγάνισμα ή η ψηστιέρα μπορεί να επιδεινώσουν τη ρύπανση του εσωτερικού αέρα. Αγοράστε έτοιμα τρόφιμα ή κονσέρβες ώστε να μην χρειαστεί να μαγειρέψετε.

* Ακολουθήστε τις οδηγίες σχετικά με την δραστηριότητα σε εξωτερικούς χώρους ή την άθληση, και ιδιαιτέρα τις οδηγίες για τις ευαίσθητες ομάδες, όσο μακριά κι αν βρίσκεστε από τις εστίες της φωτιάς.

* Ακολουθήστε τις συμβουλές του γιατρού σας σχετικά με την διαχείριση του άσθματος αν πάσχετε από άσθμα.

* Εάν αντιμετωπίζετε δυσκολία στην αναπνοή ή άλλα συμπτώματα που επιμένουν χωρίς βελτίωση, αποφασίστε έγκαιρα να εκκενώσετε το σπίτι σας, χωρίς να βασίζεστε στις επίσημες οδηγίες για εκκένωση που εκδίδονται για τα σπίτια των σημείων και περιοχών που απειλούνται από το πύρινο μέτωπο.

  • Μετά από την πυρκαγιά

* Ο καπνός μπορεί να παραμείνει στην ατμόσφαιρα για αρκετές ημέρες μετά την εκδήλωση πυρκαγιάς, συνεπώς συνεχίστε να ενημερώνεστε για την ποιότητα του αέρα στην περιοχή της κατοικίας σας ή όπου διαμένετε.

* Μην επιστρέφετε στο σπίτι μέχρι να σας ανακοινωθεί ότι μπορείτε να το πράξετε με ασφάλεια.

Πηγή: ertnews.gr, skai.gr, Πρώτο Θέμα, ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v