Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μαίνεται για τρίτη μέρα η πυρκαγιά που κατακαίει τη Δαδιά

H πυρκαγιά ακολουθεί μία ανεξέλεγκτη πορεία, κυρίως λόγω του ιδιαίτερου ανάγλυφου της περιοχής, σε συνδυασμό με την πυκνότητα και το είδος της βλάστησης. Πολύ υψηλός ο κίνδυνος πυρκαγιάς σήμερα σε Αττική και Ν. Εύβοια.

Μαίνεται για τρίτη μέρα η πυρκαγιά που κατακαίει τη Δαδιά

Ολονύχτια μάχη έδωσαν οι πυροσβέστες με την πυρκαγιά που κατακαίει ένα από τα πιο ευαίσθητα οικολογικά εθνικά πάρκα της Μεσογείου στη Δαδιά Έβρου.

Οπως μεταδίδει το thestival.gr, το δυτικό μέτωπο της φωτιάς που πέρασε μέσα στο εθνικό Πάρκο της Δαδιάς όπως φαίνεται από τα πλάνα που κατέγραψαν τα ελικόπτερα των Ενόπλων Δυνάμεων έχει μήκος πολλών χιλιομέτρων και κατακαίει το παρθένο δάσος.

Σύμφωνα με νεότερες πληροφορίες, το ανατολικό μέτωπο έχει ελεγχθεί. Βόρεια, βορειοδυτικα και δυτικα υπάρχουν μικρές και διασπαρτες ενεργές εστίες, ενώ νοτιοδυτικά υπάρχει ενεργό μέτωπο όπου εστιάζουν την κύρια προσπάθεια με επίγειες και εναέριες δυνάμεις. Η εξάπλωση πάντως είναι αργή, καθώς έχει πέσει ο αέρας.

Ένα από τα πιο καλά και πιο όμορφα κομμάτια του πάρκου έχει παραδοθεί στις τεράστιες φλόγες που τροφοδοτούνται από το σπάνιο δάσος και οι εικόνες που ακολουθούν προκαλούν κυριολεκτικά σοκ και δέος.

Νωρίτερα, στελέχη της δασικής υπηρεσίας και ο δήμαρχος Σουφλίου, Παναγιώτης Καλακίκος, ανέφεραν πως η πυρκαγιά ακολουθεί μία ανεξέλεγκτη πορεία, κυρίως λόγω του ιδιαίτερου ανάγλυφου της περιοχής, που σε συνδυασμό με την πυκνότητα και το είδος της βλάστησης δυσχεραίνει σε μεγάλο βαθμό την επιχείρηση κατάσβεσής της από τις επίγειες πυροσβεστικές δυνάμεις, παρά την ισχυρή συγκέντρωση των τελευταίων (320 πυροσβέστες με 68 οχήματα, 13 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων με τη συνδρομή και εθελοντών πυροσβεστών, εθελοντικών ομάδων πολιτικής προστασίας, μηχανημάτων έργου και πεζοπόρων τμημάτων του Ε.Σ. και υδροφόρων ΟΤΑ).

 

 

 

 Αποπνικτική είναι η ατμόσφαιρα στην Αλεξανδρούπολη από την φωτιά στο δάσος της Δαδιάς, όπως μεταδίδει το skai.gr. Σε χειρότερη κατάσταση βρίσκονται όλοι οι οικισμοί του δήμου Σουφλίου. Σύμφωνα με το ΚΕΕΛΠΝΟ η έκθεση στον καπνό μπορεί να προκαλέσει ερεθισμό των ματιών και του αναπνευστικού συστήματος, καθώς και επιδείνωση τυχόν αναπνευστικών και καρδιολογικών νοσημάτων.

Πολύ υψηλός, κατηγορίας 4, είναι ο κίνδυνος εκδήλωσης πυρκαγιάς για σήμερα Σάββατο σε Αττική και νότια Εύβοια.

Πηγή: thestival.gr, skai.gr

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v