Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Λέσβος: Μέσα στον οικισμό των Βατερών η φωτιά

Υπάρχουν δυο μέτωπα, ένα προς το χωριό Βρίσα και ένα μέσα στον οικισμό των Βατερών. Συνεχίζεται η εκκένωση των Βατερών, ενώ σκάφος του λιμενικού απομάκρυνε κόσμο από την παραλία. Αναφορές για δύο καμένες οικίες και για ζημιές σε σπίτια και επαγγελματικές δραστηριότητες.

Λέσβος: Μέσα στον οικισμό των Βατερών η φωτιά

Σε εξέλιξη είναι η μεγάλη φωτιά που ξέσπασε λίγο μετά τις 10 το πρωί πάνω από τον οικισμό Βατερά, σε δασική έκταση στην περιοχή Νιγήδα Ρογκάδα, ενώ η φωτιά έκαψε σπίτια στον προαναφερόμενο οικισμό. Μεγάλη η μάχη των επίγειων δυνάμεων και των εναέριων μέσων για να σωθούν τα σπίτια που απειλούνται. 

Το Πρώτο Θέμα μεταδίδει πως αυτή τη στιγμή, υπάρχουν δυο μέτωπα, ένα προς το χωριό Βρίσα και ένα μέσα στον οικισμό των Βατερών. «Δίνουμε μάχη για να σωθούν τα σπίτια. Η εκκένωση συνεχίζεται..», δήλωσε στο stonisi ο δήμαρχος Δυτικής Λέσβου Ταξιάρχης Βέρρος, ενώ υπάρχουν ζημιές σε σπίτια και επαγγελματικές δραστηριότητες. Αναφορές κάνουν λόγο και για δυο οικίες που έχουν καεί, ενώ οι πυροσβέστες προσπαθούν να σώσουν ένα ξενοδοχείο.

Όπως είπε στην ΕΡΤ Αιγαίου, ο πρόεδρος Βρίσας Βατερών, Αποστόλης Αποστολής η εστία της φωτιάς είναι μεταξύ Βατερών και Σταυρού και καίει πυκνόφυτη δασική περιοχή.

H δασική πυρκαγιά, που πήρε πολύ σύντομα μεγάλες διαστάσεις, εκδηλώθηκε στις 10 το πρωί στην περιοχή Ρογκάδα, μεταξύ της πολυσύχναστης παραλίας των Βατερών και του οικισμού Σταυρός, σύμφωνα ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Λίγο πριν της 11, δόθηκε εντολή από την Πολιτική Προστασία για προληπτική εκκένωση του οικισμού των Βατερών, σύμφωνα με το Πρώτο Θέμα.

Σύμφωνα μάλιστα με πληροφορίες που μεταδίδει το lesvosnews.net, σκάφος του λιμενικού απομάκρυνε κόσμο από την παραλία των Βατερών.

Στα άλλα μέτωπα της φωτιάς στο βουνό επιχειρούν επίγειες πυροσβεστικές δυνάμεις και κυρίως δασοπυροσβεστικά αεροπλάνα. Επιχειρούν 81 πυροσβέστες με πέντε ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 19 οχήματα, επτά αεροπλανοφόρα και ένα ελικόπτερο της πυροσβεστικής. Σημαντική είναι και η συνδρομή από εθελοντές και υδροφόρες ΟΤΑ.

Η κατάσταση κρίνεται από τις πυροσβεστικές αρχές ιδιαίτερα σοβαρή για αυτό και έχει ενεργοποιηθεί το σύνολο του δασοπυροσβεστικού μηχανισμού.

Παράλληλα γίνεται έκκληση για βοήθεια από τους κατοίκους των κοντινών χωριών που έχουν τρακτερ, να βοηθήσουν ανοίγοντας ζώνες.  

 

«Η φωτιά αυτή τη στιγμή μαίνεται σε δάσος πάνω από την παραλία των Βατερών και κατεβαίνει προς την παραλία, πρόκειται για μια πολύ δύσκολη φωτιά» ανέφερε στον ΣΚΑΪ 100,3 ο αντιδήμαρχος Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Λέσβου Ανδρέας Αξής. 

Όπως είπε, τέσσερα με πέντε λεωφορεία βρίσκονται στο σημείο για να μεταφέρουν τον κόσμο από τα Βατερά προς Πολυχνίτο στο πλαίσιο της εντολής εκκένωσης.  

 

Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις

Σύμφωνα με το lesvosnews.net, λόγω εκτάκτων συνθηκών –πυρκαγιά- στην ευρύτερη περιοχή των Βατερών στη Λέσβο, σε οδικό δίκτυο των περιοχών Αγιάσου – Πολιχνίτου – Βατερών, πραγματοποιούνται οι απαραίτητες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις από αρμόδιες αστυνομικές υπηρεσίες της Διεύθυνσης Αστυνομίας Λέσβου.

Παρακαλούνται οι οδηγοί των οχημάτων και οι λοιποί πολίτες, για την ασφάλεια τους, να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί κατά τις μετακινήσεις τους και να συμμορφώνονται με τις υποδείξεις των αστυνομικών.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v