Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ECDC: Μείωση κρουσμάτων, με πρωτιά θανάτων Covid στην Ελλάδα

Τι δείχνουν τα εβδομαδιαία στοιχεία, σύμφωνα με σημερινή έκθεση του Ευρωπαϊκού Κέντρου Ελέγχου Νοσημάτων. Την προηγούμενη εβδομάδα, ήταν πρώτη σε όλους τους δείκτες.

ECDC: Μείωση κρουσμάτων, με πρωτιά θανάτων Covid στην Ελλάδα

Η μείωση των κρουσμάτων που καταγράφεται σταθερά τις τελευταίες εβδομάδες στην Ελλάδα, δεν έχει μειώσει ανάλογα και τους θανάτους ασθενών με Covid-19.

Σύμφωνα με σημερινή έκθεση του Ευρωπαϊκού Κέντρου Ελέγχου Νοσημάτων (ECDC), η χώρα μας παραμένει πρώτη σε θανάτους, παρά το ότι υποχώρησε στην τρίτη θέση σε αναλογία κρουσμάτων. Την προηγούμενη εβδομάδα, ήταν πρώτη σε όλους τους δείκτες.

Τα στοιχεία του ECDC κατατάσσουν την Ελλάδα στην πέμπτη θέση μεταξύ των μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε θανάτους τον τελευταίο χρόνο. Πρώτη είναι η Βουλγαρία (2.723 θάνατοι ανά εκατομμύριο πληθυσμού) και ακολουθούν η Κροατία (2.043), η Λετονία (2.036), η Ουγγαρία (1.762) και η Ελλάδα (1.744 θάνατοι)

Οι ειδικοί του Κέντρου σημειώνουν πως η αναλογία θανάτων ανά εκατομμύριο πληθυσμού μειώνεται επί τέσσερις εβδομάδες, φτάνοντας τους 8,3 έναντι 12,1 την προηγούμενη εβδομάδα. Αυξητικές τάσεις παρατηρήθηκαν μόνο στην Κύπρο και στην Πολωνία.

Η εικόνα το 14ήμερο που τέλειωσε την περασμένη Κυριακή παρατίθεται στον ακόλουθο πίνακα.

Προβλέψεις

Βασιζόμενοι σε μαθηματικά μοντέλα, οι επιστήμονες του ECDC σημειώνουν πως έως τις 11 Σεπτεμβρίου θα υπάρξουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση πτωτικές τάσεις στα κρούσματα, φτάνοντας σε μέσο όρο 157 κρουσμάτων ανά 100.000 πληιθυσμού. Αυξητικές τάσεις αναμένονται σε Ιταλία και Σουηδία.

Προβλέπουν, ωστόσο, αυξητικές τάσεις στις εισαγωγές σε νοσοκομεία, φτάνοντας τις 4,9 ανά 100.000 πληθυσμού. Αύξηση αναμένεται σε Βέλγιο και Νορβηγία. Είναι, πάντως, πολύ λίγες οι χώρες που δίνουν στοιχεία για τον συγκεκριμένο δείκτη.

Πτωτικές τάσεις προβλέπονται στους θανάτους, υποχωρώντας σε 6,5 ανά εκατομμύριο πληθυσμού. Αύξηση θανάτων αναμένεται σε Εσθονία, Λιθουανία και Σουηδία.

ΠΗΓΕΣ: IATRONET.GR,  ECDC

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v